Norsk syklist varsler om seksuell trakassering - Sykkel
1340 Views

Norsk syklist varsler om seksuell trakassering

Anita Stenberg fryktet konsekvensene.

November 29, 2019
Skrevet av:

Espen J. Lee

Anita Stenberg fryktet konsekvenser, men etter fem år varslet hun om seksuell trakassering.

Etter fem år orket Anita Stenberg å fortelle om den seksuelle trakasseringen hun ble utsatt for. Den danske eks-syklisten Jimmy Madsen legger seg flat.

– Man er alltid redd for konsekvensene det kan få, sier den norske landslagssyklisten i banesykling til NTB om opplevelsen hun hadde på et hotell i Berlin for fem år siden og at hun nå kommer ut med sin historie.

Til  Ekstra Bladet sier hun:

– Derfor tok det så lang tid før jeg var moden nok til å stå fram og møte Jimmi og si direkte til ham at jeg ikke synes det var ok, sier Stenberg, med henvisning til det som skjedde i Berlin.

Jimmy Madsen (50) innrømmer at han for fem år siden sendte chatmeldinger til den 27 år gamle norske landslagssyklisten med oppfordring om sex på hans hotellrom i forbindelse med et stevne i Berlin. De to hadde ingen relasjon utover det rent profesjonelle og Stenberg avviste Madsens henvendelser.

– Jeg har sagt unnskyld. Ja, ja, ja, det har jeg, sier Madsen til avisen.Ukultur

Stenberg, som bor og trener i Danmark, bekrefter overfor NTB at Madsen har beklaget det som skjedde. 

Men hun mener oppfølgingen har vært mangelfull.

– Jeg etterlyser et klarere etisk regelverk. Mitt inntrykk er at denne typen hendelser er greit bare man sier unnskyld etterpå, sier hun.

Stenberg mener det er en ukultur i den danske sykkelsporten.

– Det er ikke den eneste gangen jeg har fått henvendelser, og jeg er ikke den eneste, sier hun.

Styremedlem

Jimmy Madsen er tidligere profesjonell banesyklist og deltok blant annet i fire OL for Danmark. Han er i dag styremedlem i Dansk Bicycle Club, den samme klubben Stenberg er medlem av.

Styreleder Bjarne Kratholm i Dansk Bicycle Club sier til  Ekstra Bladet at saken ikke kommer til å få noen konsekvenser for Jimmi Madsens posisjon i klubben fordi det er fem år siden hendelsen som involverte Anita Stenberg.

– Hadde den vært fersk, hadde vi ekskludert Jimmi Madsen. Det er det ikke noen tvil om, sier Kratholm.

I en redegjørelse lover klubben å utarbeide et etisk regelverk om hvordan trenere og ledere skal oppføre seg mot utøvere. Samtidig konkluderer Danmarks idrettsforbund med at Madsen-saken ikke kan forfølges i henhold til forbundets regelverk. Idrettsforbundet beklager imidlertid saken og skriver i et brev til klubben at det forventer en redegjørelse om hva klubben vil gjøre for at ikke «lignende situasjoner gjentar seg».

Får støtte

Norges Cykleforbunds generalsekretær Eystein Thue Stokstad sier til NTB at de bistår Stenberg siden hun er norsk landslagssyklist.

– Vi har anmodet det danske forbundet om å ta tak i saken og at de undersøker muligheten for å gå videre med den. Vi forventer at de gjør det, sier Stokstad.

Kommunikasjonssjef Morten Andersen i Danmarks Cykle Union (DCU) sier i en kommentar at DCU først ble kjent med saken 5. november, via en henvendelse fra det norske forbundet. Han hevder at det danske forbundet straks reagerte overfor jurister i det danske idrettsforbundet.

– Vi tar avstand fra det som har skjedd. Det er imidlertid ikke vår opplevelse at dette er et strukturelt problem, sier Andersen til NTB.

Det har ikke lyktes NTB å få kontakt med Jimmi Madsen.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.