Etappe 19: Lourdes - Laruns - Sykkel
1925 Views

Etappe 19: Lourdes – Laruns

Tourens kongeetappe.

Juni 21, 2018
Skrevet av:

knutandreas

Distanse: 200,5 kilometer
Dato: 27. juli
Forventet målgang: 17:32-18:11
TV: Eurosport/Player og TV 2/Sumo fra kl. 12:05

<< Etappe 18Etappe 20 >>

Ingen skal komme og klage på at det ikke er mulig for klatrerne å utrette noe i årets Tour. Den siste klatreetappen har nærmere 5000 høydemeter som skal forseres, blant annet over to giganter i Tour-sammenheng.

Fra mirakelbyen Lourdes går man umiddelbart inn i 1,8 kilometer lange Côte de Loucrup (7,2 prosent) og det er dagens klart enkleste utfordring. Videre tar man seg til Côte de Capvern-les-Bais (3,4 kilometer à 5,1 prosent) etter 40 kilometer, og snart kommer klatringene på løpende bånd – og det gjenstår fremdeles 160 kilometer av dagens etappe.

Neste man tar fatt på er Col d’Aspin (12 kilometer à 6,5 prosent), får man stuper ned til Sainte-Marie-de-Campan, hvor man skal ta fatt på Pyreneenes gigant, Col du Tourmalet. Med 17,1 kilometer à 7,3 prosent tar fjellet oss til 2115 meter over havet. Toppen kommer over 90 kilometer fra mål, men er krevende nok til at rytterne begynner å preges, spesielt etter snart tre, intense uker på sykkelen.

Neste utfordring tar man fatt på etter drøyt 150 kilometer på sykkelen. Col de Bordères er 8,6 kilometer lang med 5,8 prosent gjennomsnittlig stigning, før man stuper utfor og tar fatt på Col du Soulor. Klatringen er ikke gitt noen kategorisering i år, men er heller flettet sammen med Col d’Aubisque, og gir en total på 16,6 kilometer à 4,9 prosent. De første syv kilometerne av klatringen (på Soulor) har et snitt på 8,4 prosent, før man sykler litt utfor og tar fatt på toppen av Aubisque. En falsk flate innleder biten opp til toppen, mens de neste tre kilometerne ligger rundt fire prosent, mens 2,5 kilometer à 7 prosent avslutter HC-klatringen.

Fra toppen av Aubisque gjenstår 20 kilometer, hvorav 17 er utfor og de tre siste er flatt inn mot mål i Laruns. Igjen er det en mulighet for de formidable utforkjørerne til å sette sitt preg på rittet og hente den tiden de kan, før den avgjørende tempoen den påfølgende dagen. Samtidig er det også så mye klatring at man trolig vil se en stor utskillelse, og klatringen til Soulor biter godt etter 160 tøffe kilometer. Så er det bare å komme seg over Aubisque, før man tar fatt på utforkjøringen.

Vinnertips: Chris Froome (Team Sky)

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.