Spurtpes-strekket til Kristoff og Pantanis våte fjell-drøm - Sykkel
3135 Views

Spurtpes-strekket til Kristoff og Pantanis våte fjell-drøm

Tour des Fjords Experience er et nytt 3-dagers etapperitt for turryttere på alle nivåer.

August 11, 2020
Skrevet av:

Espen J. Lee

Selv med vårens rekordlange sykkelturer rekker man ikke å oppleve hele Rogaland på en helg. Men med tre etapper tror jeg Tour des Fjords Experience gir en herlig smak av hvilke muligheter som finnes.

Tour des Fjords Experience er et nytt 3-dagers etapperitt for turryttere på alle nivåer. Rittet vil arrangeres 14-16. august 2020 i Stavangerregionen. Sykkelmagasinet deltar.

Etappe 1 – Randaberg Tempo

En sykkeltur uten en runde på Randaberg, vil ikke bli annerkjent som en skikkelig tur i Stavanger.

Skal treningskameraten ha en time kortere økt er det enkelt, «eg tar bare ein runde på Randaberg på slutten». Med god asfalt på kryss og tvers kan det legges langturer helt opp til 6 timer uten å bruke de samme veiene for mange ganger.

Lite trafikk og få stigninger gjør dette til den perfekte arenaen for tempotrening. Her åpnes hver sesong med en kort tempo som gir en indikasjon på om formen er på plass, eller om du trenger enda raskere hjul til temposykkelen.

Tro til SSK Mila (nå Repsol Mila) starter Tour des Fjords Experience med en tempo på disse trakter. I løpet av den 13 kilometer lange løypen rekker man blant annet innom spurtpes-strekket til Alexander Kristoff og en runde innom Randabergfjellet.

Til tross for lite tekniske elementer kan man her skylde på skiftende vind hvis treningskameraten sniker seg foran på resultatlisten.

PS!: Forbikjøring av konkurrenter skal skje i henhold til FHIss regler om sosialdistansering.

Etappe 2 – Lysebotn-Bryne

Rogalands mest kjente turritt på landevei, Lysebotn-Bryne, tar deg fra Lysefjorden helt til Jæren via fjell og ferister.

Med fergetransport til start er det tillatt å glemme alt om sykkelritt og terskelpuls mens man sniker seg innover Lysefjorden. Med Preikestolen og annen spennende geologi hengende over fjorden, finner man mye å feste blikket på.

Dersom kvelden i forveien har gått med til å veie samtlige deler på sykkelen, og vurdert om man virkelig trenger fjærene på hurtigkoblingen, kan man benytte sjangsen til å ta igjen tapt søvn.

Hvilepulsen forsvinner heldigvis fort når man speider langs fjellveggene og angrer på 53/39 klingene med 11-25 kassetten (som tross alt var 60 gram lettere enn 11-32).

I løpet av ni kilometer skal 850 høydemeter bestiges gjennom 27 krappe hårnålssvinger som ville gitt Pantani lykkerus.

Når toppen er nådd, kan man nyte godt av de opparbeida høydemeterne på vei ned til Bryne. Her får man oppleve skiftende landskap mens man renner gjennom Sirdal og ned til Jæren.

PS!: Sykkellys er påbudt i tunnelene og kan bli sjekket før start. Undertegnede må dog innrømme å ha fjernet innmaten i en gammel sykkellykt for å spare vekt ved tidligere deltakelse.

Etappe 3 Julebygda

Rundløypen på Julebygda får vist frem de fantastiske treningsmuligheten Jæren har å by på.

Her har det blitt arrangert ritt for store og små i mange år. Undertegnedes første (og eneste?) solo-brudd-seier i landeveisritt er faktisk fra Julebygda, bare for å ha nevnt det.

Avslutningsetappen byr på høy fart og korte kneiker, hvor man kan kvitte seg oppsparte watt fra gårsdagen. Det vil være nok av muligheter til å rykke og støte på gruppene man sykler i.

Med profesjonelle fotografer i løypen kan slike øyeblikk foreviges. Derfor er det greit at det kjøres fire runder, slik at man kan huske hvor fotografene står plassert til neste passering.

Dette er en dag som kan passe ryttere med mye trøkk i beina. Med en slak stigning før mål, vil det bli en avgjørende dag for sammendraget da luker lett oppstår.

PS!: Til tross for små lokaler, er ikke Joker Julebygda søndagsåpen. Skal du feire målgang med en rød-cola, må den derfor planlegges litt lengre frem i tid.

Med supre værmeldinger og fantastiske løyper kan alle påmeldte glede seg til Tour des Fjords Experience kommende helg. Har påmelding blitt bortglemt i hjemmekontor eller spontanoppussing av garasje kan det fortsatt meldes på via nettsiden.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.