Slik får du tiden på rulla til å gå - Sykkel
2857 Views

Slik får du tiden på rulla til å gå

Planlegging, rigging og digitale løsninger gir meningsfulle økter.

Mars 08, 2018
Skrevet av:

emmaskjerstad

TEKST: Emma Kristine Skjerstad FOTO: Sykkelmagasinet


Gjennom en seig høst og vinter i Norge er det en forutsetning at man blir litt venn med rulla. For uten noe som helst sykkeltrening foran ny sesong, kan det fort bli glissent. Når vinteren har vært som den har vært i år, har januar og februar blitt brukt til skitrening, rulleøkter og styrke.

Jeg har aldri vært spesielt fan av å trene inne, fordi jeg liker meg best utendørs. Det er noe med det å vekke alle sansene til live og komme inn med frisk pust og røde kinn etter en tur i vakkert landskap og natur.

Likevel gjennomfører jeg alt fra to til fire rulleøkter innendørs gjennom vinteren. Både rolig og hardt. En av de har foregått på NTG i hyggelig selskap av et knippe andre sykkeljenter, på en økt som er virkelig seig.

De to til tre andre gjennomføres hjemme, i mitt lille «krypinn». Litt stusselig, men samtidig ikke. Rulla er jo kjent for å ikke være det mest interessante her i verden, man sitter tross alt fast på samme plassen i x antall timer.

Så, hvordan kan man gjøre rulleøkten mest mulig meningsfull?

Kristoff på rulla hjemme i Stavanger. Foto Kjetil Anda.

 

1. Mental innstilling

Mye handler om innstilling. Går man inn i økten med tanker som «ååå, dette er så kjedelig» eller «jeg hater rulla», kan det fort bli enda tøffere enn nødvendig. Tenker man derimot «YES, en til tre timer på rulla nå blir bra», så blir den mest sannsynlig bra.

Riktig fokus er også viktig. Ha fokus på et spesifikt moment å jobbe med på rulla. For eksempel tekniske øvelser som å optimalisere tråkket ditt, styrketråkk eller intervaller.

2. God rigging

Når innstillingen er på plass, er det selve riggingen av rullen som kan være med på å gjøre økten bedre. Jeg liker å sitte ved et vindu for å få både luft og sikt, og her hvor jeg bor er ikke plassen spesielt stor, så da blir det foran vindu (med utsikt) og i disse OL-tider med OL på skjermen.

I tillegg til at flaskene er fylt opp med drikke, bananen ligger klar på bordet og økten er skrevet ned på papiret.

 

3. Musikk

For å gi både motivasjonen, inspirasjonen og energien en boost synes jeg musikk er en viktig del av treningsøkten. Spesielt på de harde øktene. Musikksmak er som med mye annet; Smaken er som baken, delt i to. Men her er noen av listene jeg liker å ha på:

https://open.spotify.com/user/emk90/playlist/63dsx6CBfzBp4FgKG70Wix?si=9XdOzEm8TwS5CTCC3cZKLQ

https://open.spotify.com/user/emk90/playlist/7qrZe0KBWvsgBWwoe2UGzj?si=8o8QsWOeQQCJgucWgvTWNw

https://open.spotify.com/user/emk90/playlist/6LVTHevmMFs2EiLgvvUUzE?si=gImmrUomQN6jO9yo0Jf-Ow

https://open.spotify.com/user/emk90/playlist/0TYbRdXzQGzmfvpmxOKguY?si=DMX8q7htRy-QasnxbYBB0g 

4. Digitale løsninger

Som regel er det restitusjonsturer eller hardøkter som blir kjørt inne på rulla, og jeg skal ærlig innrømme at jeg kan telle på en hånd hvor mange ganger jeg har kjørt langtur inne. Da må jeg ut, men intervaller blir noe annet.

Ettersom man sitter inne trenger man heller ikke tenke på trafikk eller plutselig hendelser langs veien, derfor blir ofte intervalløkter på rulla brukt til å visualisere og drømme meg bort i ønskede konkurransesituasjoner.

Jeg har også fått med meg at Zwift er det nye for innetrening på sykkelen, og har i disse dager gått til innkjøp av et abonnement på Zwift som skal testes ut de neste ukene. Her kan man visstnok både designe egne treningsøkter, konkurrere mot andre og få utfordret watten litt.

Med andre ord er ikke rulla så dum. Det er et godt verktøy for å få kjørt både kontrollerte og harde økter, så man er 100 prosent preppet til ny sykkelsesong.

5. Valg av rulle

Valget består også av enten balanseruller og bakhjulsruller. Ulempene med den gode, gamle balanserulla er at den gir mindre motstand og tar relativt større plass enn de moderne bakhjulrullene som er tilgjengelige nå. Balanserulla er også for de fleste en del vanskeligere å bruke enn bakhjuls- rulla.

Men den har også sine fordeler. Balanserulla gir den mest naturlige treningen. Her får du dessuten og også trent teknikken, ettersom man selv må holde balansen. Med sykkelen på en balanserulle blir derfor den stasjonære syklingen mest mulig lik virkelig utendørs sykling. Proffsyklister sverger derfor nesten utelukkende til balanserulla.

Ergometersykkel som man finner i spinningssaler rundt om på treningssenter kan også fungere, men har et begrenset bruksområde sammenliknet med rullene, og er dessuten vanskelig å få helt riktig sittestilling på.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.