Knut Knudsen: 8 sekunder fra historisk -
13456 Views

Knut Knudsen: 8 sekunder fra historisk

Da trønderen sniffet på seier i Brussel.

Juli 06, 2019
Skrevet av:

Espen J. Lee Foto: Pressesport

I 1979 syklet Knut Knudsen sitt tredje Tour de France. På en tempo i Brussel kom trønderen åtte små sekunder for sent til å ta Norges første seier i det store rittet.

«Dette var året jeg hadde startet med en ny tilnærming. Målet var ikke bare å fullføre, som jeg hadde gjort i 1976 – jeg skulle vinne en etappe. Samtidig hadde vi en mann som skulle kjøre sammendraget, belgieren Johan De Muynck, som hadde vunnet Giro d’Ita- lia året før. Men han veltet og måtte bryte ganske tidlig, og dermed åpnet det seg opp muligheter for resten av laget.»

«Jeg hadde en ganske fri rolle. For jeg kunne kjøre spurter, klarte meg bra i fjellene og kunne selvsagt kjøre godt på tempo. Det var frihet i rekkene, og sånn sett var vi en banebrytende generasjon. Da mitt gamle lag Jolly Ceremica gikk under, fikk Felice Gimondi meg inn hos Bianchi Faema, et lag med mange stjerner, men som stort sett kunne jobbe for hverandre. Det gjorde man ikke før. Da var det alltid all in for enten Coppi eller Merckx og de typene der. Så vant man 20-30 ritt i året. Vi vekslet på å jobbe for fire-fem ulike, og vant kanskje 50-60 ritt i året. Slik skulle det også være i Tour de France.»

«Om ikke tøffere enn Giro’en så var Tour’en iallfall varmere. Noen ganger etter etappene syklet vi rett ned i bassenget. Mekanikeren måtte fiske syklene opp av vannet og var selvfølgelig rasende på oss. Det var ikke før slutten av min karriere at man fikk lov å ta drikke fra servicebilene. Vi fylte på flaskene med vann fra brønner og fontener, eller så rensket vi kjøleskapene i barer og kafeer. Vi sa at folkene våre i følgebilene skulle komme innom å betale etterpå, men de kjørte som regel bare rett videre. Mange barer valgte derfor å stenge i minuttene når feltet kjørte forbi.»

«Jeg husker en etappe på Galibier det var ekstremt varmt. Jeg så en dame med blondt hår og tenkte kanskje hun var norsk. Jeg ropte og gestikulerte, og hun holdt ut en flaske som jeg grabbet til meg.»

«Det var eggedosis i flasken! Jeg kom i mål, fortsatt varm, og ganske klissete.»

Knut Knudsen

«Hun ropte noe etter meg, som jeg ikke helt registrerte. Det var i alle fall langt igjen til toppen, og jeg var bare nødt til å ha noe til å kjøle meg ned med – så jeg helte innholdet i flasken over meg. Men det rant jo utrolig sent nedover… Det var eggedosis i flasken! Jeg kom i mål, fortsatt varm, og ganske klissete.»

«Jeg tok andreplass på prologen og merket at tempo’en satt godt om dagen. Derfor tenkte jeg tenkte tempoen i Brussel skulle bli min store sjanse til å vinne. Det ble andreplass der også. Bernard Hinault slo meg med åtte sekunder. Jeg gjorde noen små tekniske feil underveis og var umiddelbart sånn passe fornøyd etterpå. Men å bli slått av Hinault, en mann som vinner fem Tour’er, er egentlig ikke så gale. Sjefen for hele Bianchi, Trapletti, ringte meg om kvelden og var helt ekstatisk. Helt fra seg av glede over andreplassen. Han var mye mer glad enn jeg var faktisk.»

Fra vannbærer til Maestro

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.