Grus og brostein i Østfold - Sykkel
1988 Views

Grus og brostein i Østfold

Oslo-Mysen ønsker å bli en norsk vårklassiker.

Januar 24, 2019
Skrevet av:

Espen J. Lee

De vil lage brosteinssektorer og ha målgang inne på velodrom. Arrangørene bak Oslo-Mysen har som mål å skape en skikkelig vårklassiker for norske turryttere.

– Historikken til rittet er relativt kort. Dette er jo ikke en klassiker i ordets rette forstand akkurat nå, men det er jo det vi ønsker å skape. En klassiker til glede for norske turryttere, sier Eirik Thorgersen, teknisk leder hos arrangøren Styrkeprøven AS.

– Ideen kom opp ved at vi i 2018 så på mulighetene for å utvide vårt ritttilbud. Vi hadde allerede kommet i gang med planleggingen av Oslo-Lærdal, men ønsket også et tilbud på vårparten. Og når vi snakker om sykkelritt på vårparten er det naturlig å tenke i retning av klassikere og sektorer med grus og brostein.

Vil legge brostein

Det er totalt 49 km med ikke-asfaltert, røft underlag, det vil si er 23% av rittets lengde. Løypen består ikke av så mye brostein ennå, men arrangøren har som mål å legge lage til flere partier på sikt.

Men med sine 214 km, 2100 høydemeter og 14 grussektorer bør dette være en tøff prøvelse allerede.

– Vi vil nok ikke i år rekke å legge brostein på noen av sektorene, men på sikt, så er dette et helt klart mål. Dette er en prosess som er krevende på flere områder og er også avhengig av velvillige grunneiere. Med det sagt må vi også legge til at arbeidet med grunneierne så langt har vært helt fantastisk. Det er sjelden eller aldri vi har møtt så mye velvilje for å få gjennomført et sykkelritt. Også Eidsberg kommune som huser målgangen har vært en viktig samarbeidspartner, sier Thorgersen.

– Det har blitt noen kilometer med kjøring i Østfold for å finne frem til løypen vi har kommet frem til, men vi er meget fornøyde med resultatet. Dette er en løype vi ikke har funnet maken til andre steder. 214 km med ca 2100 høydemeter og 49 km på grus. Man vil få en rolig start fra Hvervenbukta, men det tar slutt etter drøye 18 km hvor man møter Vassumbakken. 650m med 85m høydeforskjell, 12% i snitt og 16,1% på det drøyeste er noe de fleste kjenner litt i beina.

– I tillegg er det et utrolig flott landskap man skal gjennom. For eksempel får man muligheten til å kjøre over mektige Solbergfoss. Et byggverk som er helt utrolig.

Målgang på velodrom?

Om du tenker at 214 km blir for langt, så har arrangøren også lagt til rette for muligheten til å sykle omtrent halve distansen. Da vil man gå i mål ved første passering av Mysen. Selv om man skulle velge halv distanse er utfordringen tøff nok for mange. Du vil fortsatt får med deg sju krevende sektorer og 115 km.

– Man skjønner også ut fra antall høydemeter at Østfold på ingen måte er flatt. Dette blir et skikkelig arbeidsritt hvor det går opp og ned nesten hele tiden.

– Målgangen vil i år være ved siden av Eidsberghallen. Vi ønsket i utgangspunktet å benytte Momarken som vår velodrom, men denne var dessverre ikke tilgjengelig i år. Men er allerede booket for 2020.

– I år vil det vær en begrensning på 400 ryttere og vi håper interessen er stor nok til at dette kan bli et årlig arrangement.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.