5 vakre veier du bør sykle #2 - Sykkel
4277 Views

5 vakre veier du bør sykle #2

Voss, Alpene og Hitlers 50års-gave.

Februar 06, 2018
Skrevet av:

Espen J. Lee

TEKST: Endre Holmefjord Lia

 

For syklisten er lite viktigere enn veiene han eller hun sykler på. Underlaget, omgivelsene og stemningen som omgir oss ute på tur har en helt egen verdi som ikke kan vurderes høyt nok.

Ofte vil naturen, bebyggelse og veiens utfordringer fôrer oss med energien vi behøver for å sykle enda litt lengre, utforske enda litt til eller komme oss over dørstokken når værgudene ikke spiller på lag. Her er noen av veiene som inspirerer meg. God tur!

1. Furkapass 

Uri, Sveits

Lengde: 16.6 km (fra Oberwald)
Høydemeter: 1065m
Gj.snittlig stigning:
6.4%

Furkapsset kan klatres fra fire sider, med ulik lengde og bratthet, men er like spektakulær fra alle kanter. Med sine 2,429 meter er dette den fjerde høytliggende asfalterte veien i Sveits. Stigningen tilbyr utsikt av isbreer, majestetiske fjellsider og sceniske skoger. Veien ble bygget i 1867 og spilte en rolle i James Bond-filmen Goldfinger, hvor den britiske agenten står ved det 140 år gamle Belveder Hotel. Utvilsomt verdt et besøk.

 

2. Col du Chaussy (Lacets de Montvernier)

Auvergne-Rhône-Alpes, Frankrike.

Lengde: 12.1 km (fra Pontamafrey-Montpasca)
Høydemeter: 1003m
Gj.snittlig stigning: 8 %

Cold du Chaussey er kanskje ikke en av de mest kjente fjelltoppene i Frankrike, men veiene opp hit er helt unik. Klatringen starter i Pontamafrey-Montpasca og går inn i 17 tettpakkede hårnålsvinger i løpet av kun 3 km. Lacets de Montvernier – ofte kalt skolissene i Montvernier – er et fantastisk stykke ingeniørskap. Etter svingene fortsetter stigningen i 9 km gjennom et vakkert alpinområdet. Et snitt på 8 prosent sørger for at det er ikke bare landskapet som tar pusten fra deg.

3. Kehlsteinhaus

Breviaria, Tyskland.

Lengde: 16 km
Høydemeter: 1,358m
Gj.snittlig stigning: 8.4 %

En smal, gammel militærvei leder opp til Kehlsteinhaus, det såkalte ørneredet som Adolf Hitler fikk bygget i anledning hans 50-årsdag. Opp fra de dype bravariske skoger stiger man først til Obersalzberg, og deretter videre på Roßfeldstraße, hvor man svinger av asfalt og inn på en ruff militærvei med djevelske prosenter på 17 %. En beintøff stigning med historisk sus, opp til 1834 mete.

 

4. Stalheimskleivi

Voss, Norge.

Lengde: 1.7 km
Maks stigning: 20 %

Med sine 1.7 km i lengde, og 20 % i bratthet, er dette en av de bratteste veiene i Nord-Europa. Veien ble bygget i perioden 1842-1846, og ligger nord for Voss i Hordaland, like utenfor europaveien. Den vakre strekningen i Nærøydalen består av 13 hårnålsvinger som slynger seg gjennom en kaskade av omkringliggende fossefall. I nord kan du se Sjylefossen som med et fall på ca 140 m, og i nord den 125 meter lange Stalheimfossen. Husk kamera.

 

5. La Strada degli Eroi

Trentino, Italia.

Høyt i de vincentiske fjellene, øst i Alpene over Trentino, ligger en svingete og vill vei. La Strada degli Eroi ble bygget etter den første verdenskrig, for å gi motorkjøretøy mulighet til å krysse over fjellet. Veien er 10,6 km lang og knytter Galleria d’Havet til Rifugio Achille Papa, like ved Porte del Pasubio som nå er stengt for motorisert trafikk. La Strada degli Eroi er smal, bratt og passer for deg som liker å utfordre skjebnen på terrengsykkelen.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.