Kristoff: Han kan bli min nye Paolini - Sykkel
1427 Views

Kristoff: Han kan bli min nye Paolini

Nytt lag betyr ny klassikerveteran å stole på.

Mars 16, 2018
Skrevet av:

Espen J. Lee

Nytt lag betyr ny klassikerveteran å stole på.

TEKST: Simon Z. Nessler FOTO: Presse Sport

For Alexander Kristoff ble klassikersesongen 2017 av det stabile slaget. Men uten toppen man gjerne hadde håpet på. Fjerdeplass i Milano-Sanremo og femteplass i Flandern rundt sørget for at han holder sin nær sagt ekstreme statistikk ved like. Han har nå vært topp ti i Milano-Sanremo hvert av de fem siste utgavene og topp fem i Flandern rundt de siste fem årene. Begge deler er han alene om.

Med sølvet bak Peter Sagan på VM-fellesstarten i Bergen, markerte han også sitt fjerde VM på rad blant de ti beste – også det en imponerende statistikk han deler med ingen.

I år er ikke VM noe mål for «Team Kristoff», og uten et VM som hovedmål for første gang siden 2013, øker det også viktigheten av å prestere godt under vårklassikerne.

– Jeg føler at jeg har noe å bidra med der. Jeg ble fire i Sanremo og fem i Flandern. Sånn sett har resultatene de siste årene vært ganske bra. Klassikerne blir det viktigste for meg i år, siden VM ikke passer for meg. Jeg har EM, Hamburg, Plouay og Tour de France også, men klassikerne blir de store éndagsrittene for meg neste år, sier Kristoff til Sykkelmagasinet.

Veien inn til vårklassikerne har denne sesongen blitt lagt via Dubai Tour (starter 6. februar), Abu Dhabi Tour og Tour of Oman. Nærmest et helt treukersritt i Midt-Østen i løpet av februar, som skal sikre at mars og april går unna med 30-åringen i toppform. Dermed ble altså åpningshelgen på brosteinen ofret, uten at han ser på det som noe stort tap.

– Opplegget ellers blir rimelig likt, så jeg satser på å være i form igjen til Flandern rundt. Jeg bryr meg ikke så mye om de andre, egentlig. Det er jo Flandern rundt som er det største. Du takker selvsagt ikke nei til å vinne i Harelbeke eller Wevelgem, men det er til syvende og sist Flandern jeg har lyst på.

En ny Paolini?

Mye har selvsagt endret seg siden Kristoff vant Flandern rundt i 2015 Den største forskjellen for Kristoff er at han er over i et nytt lag. Katusha-Alpecin ble byttet ut til fordel for UAE Team Emirates før sesongen. Det siste året i Katusha ble av det turbulente slaget. 30-åringen legger heller ikke skjul på at han ikke synes løsningen med å la ham og Tony Martin være sidestilte kapteiner i brosteinsklassikerne var av det vellykkede slaget.

Jeg bryr meg ikke så mye om de andre, egentlig. Det er jo Flandern rundt som er det største.

I UAE kommer han som en rutinert klassikerstjerne til et relativt ungt klassikerlag, hvor Kristoff håper at de italienske ungguttene Oliveiro Troia og Filippo Ganna skal kunne være gode hjelpere.

Kristoff omfanver Paolini etter monumentseieren i Sanremo.

Den han nok virkelig kommer til å sette sin lit til er klassikerveteranen på laget, Marco Marcato. Og allerede starter Kristoff selv med å trekke små paralleller mellom Marcato og Luca Paolini, den italienske ringreven som var med å herde Kristoff i vårklassikerne.

– I år tror jeg han blir en nøkkelperson. Han har kjørt disse rittene i mange år, og vet hva det går i. Det vet jo ikke de yngre rytterne, så vi må kanskje guide de yngre rytterne mer. Marcato har det i hodet, så han kan bli som Luca fungerte for meg tidligere. At han er i posisjon, og at jeg kan følge han underveis mot de avgjørende partiene. Det hadde vært optimalt.

I monumentene kan han altså se tilbake på to seirer. Den første norske monumentseieren noensinne sikret han seg i Milano-Sanremo i 2014, før det ble fulgt opp med Flandern rundt året etter. Han har også topplasseringer fra Paris-Roubaix på merittlisten, men det er de to førstnevnte som har fremstått som de mest realistiske seiersmulighetene for kraftpluggen fra Stavanger.

– Jeg vil si at jeg har størst sjans i Milano-Sanremo. Der har jeg vært to ganger på pallen, og prestert jevnt der.

I vår kommende Flandern-spesialutgave leser du en feature på Alexander Kristoff og hans komplekser med Taaienberg-bakken. Les hele saken her!

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.