Norsk supertalent klar for Jumbo-Visma - Overgangsnytt
9907 Views

Norsk supertalent klar for Jumbo-Visma

Per Strand Hagenes (17) blir andre nordmann innenfor utviklingslagets rekker.

Juli 02, 2021
Skrevet av:

Jarle Fredagsvik Foto: NCF

Et av det råeste tilskuddene på den norske talenthimmelen er utvilsomt Per Strand Hagenes. For noen år tilbake hadde 17-åringen fra Sandnes SK vært et naturlig framtidsprospekt for Team Coop hjemme i Stavanger – men i 2021 ser ikke verden lenger slik ut.

Det siste året har nemlig talentbrikkene Team DSM og Jumbo-Visma Development fulgt ungguttens bevegelser nøye. Alt mens Uno-X Pro Cycling meldte ut at de ville søke WorldTour-lisens fra 2023-sesongen.

Alt på vei ut av juniorklassen, oppsto det et aldri så lite basketak om 17-åringens underskrift. Ifølge Sykkelmagasinets kilder vil Strand Hagenes om kort tid bli presentert som nytt medlem av utviklingslaget til Jumbo-Visma.

Staune-Mittet (her Lillehammer, nå Jumbo Visma Devo) i midten (vinner) – og Strand Hagenes til venstre for ham (nr 2) – Sandnes SK.

Klar for andre samling med Jumbo-Visma

Lørdag starter rogalendingen opp sin andre samling for laget i Slovenia. Hit tar laget med seg 14 av rytterne sine. I tillegg til ytterligere tre hospitere med tanke på overgang til neste år.

Strand Hagenes er blant disse. Lagets andre nordmann, Johannes Staune-Mittet er også med på samlingen. Valget av Slovenia er ikke tilfeldig. Knyttet opp mot Primoz Roglic fantastiske framgang på WorldTour-laget, har Jumbo-Visma et samarbeid med den slovenske turistnæringen.

Passende nok foregår samlingen i Zrece Pohorje, nordøst i landet – det en av fjelltoppene passende nok heter Rogla.

I slutten av april deltok Strand Hagenes på sin første treningssamling der han leverte fysiske tester som ikke levnet mye tvil om at dette ville være en viktig tilvekst til lagets 2022-stall:

– Vi er veldig interessert i Per, og vi synes han er svært talentfull, sier head of development, Robbert De Groot til Sykkelmagasinet.

Primoz Roglic, den store stjernen på Jumbo-Visma.

Fra langrenn til landevei

Sjefen for den nederlandske sykkelsatsingen kan ikke bekrefte om de har en avtale med unggutten allerede, men forteller at Norge, Danmark og Tyskland er blant markedene de akkurat nå følger best med på når de leter etter morgendagens sykkelstjerner.

Både Staune-Mittet og Strand Hagenes har til felles at de inntil nylig har satset aktivt som langrennsløpere ved siden av syklingen.

I dag er Tobias Foss og Jonas Vingegaard to av rytterne Jumbo-Visma satser hardt på å utvikle til potensielle Grand Tour-ryttere. På sikt forventes det også at Staune-Mittet kan utvikle liknende egenskaper.

Spennende egenskaper

Laget ønsker foreløpig ikke å feste noen merkelapper på hodet til 17 år gamle Strand Hagenes. Til å være en gutt fra 2003-kullet – at på til født på så sent som på nyttårsaften – har han en imponerende fysikk.

Han ble NM-vinner både i tempo- og landevei på Røyse i 2020. I år imponerte han ved å kjøre solo inn til seier i en flat løype i Vennesla. I temporittet ble han for øvrig slått ganske klart av Trym Westgaard Holther.

Tidligere i år ble han tatt ut til å kjøre juniorutgaven av Paris-Roubaix. Men for andre år på rad endte rittet opp med utsettelse på grunn av COVID-19-pandemien.

Som junior er man følgelig fortsatt ung og uerfaren. Strand Hagenes har ikke noe særlig sammenlikningsgrunnlag mot de beste rytterne fra samme alderstrinn i andre, store sykkelnasjoner. Rett og slett fordi rittene har blitt utsatt det siste halvannet året.

Tobias Foss. Foto: Jumbo Visma

Jumbo-Visma ønsker å knytte ham til seg allerede nå, fordi de ønsker å forme ham til rytteren de selv mener egner seg best for eget WorldTour-lag en gang i framtiden. I Norge kjenner vi Strand Hagenes som en god temporytter, men man har så vidt begynt å pirke i den materien målt med ekspertisen som finnes i den stolte temponasjonen, Nederland.

Han er også en ganske komplett rytter. Han besitter en god avslutning, men er en offensiv type som liker å gjøre rittet hardt i forkant av en eventuell spurt. Kombinasjonen av disse egenskapene gjør ham til en svært interessant utøver. Det var jo noen liknende egenskaper som preget Edvald Boasson-Hagen da han tok steget ut til T-mobile i 2008.

«Jeg var glad for å få EPO, at jeg var verdig nok»

TdF-analyse: Hva venter i fjellene?

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.