VM-bronse til rasende Wærenskjold - Sykkelmagsinet
2849 Views

VM-bronse til rasende Wærenskjold

F***! runget utover målområdet i Wollongong da gullet gikk tapt.

September 23, 2022
Skrevet av:

Jarle

(Sykkelmagasinet): Søren Wærenskjold tok en ny medalje under U23-fellesstarten i Wollongong, men syklet skuffet over målstreken med bronsemedalje. Gullet gikk til Jevgenij Fedorov som holdt unna fra bruddet, mens Mathias Vacek nok var mer enn takkenemlig for sølv.

Norge satt også med Per Strand Hagenes i gruppa, men fjorårets verdensmester valgte å holde seg på halen av gruppa i store deler av de siste kilometerne inn mot mål.

– Hadde vi kjørt litt annerledes på slutten der, kunne det kanskje ha blitt noe annet. Men det er greit med bronse, sa Per Strand Hagenes til TV 2 etterpå.

– Vi la oss bakpå og da tok andre lag over føringen. Vi gamblet litt, men jeg sparte meg til opptrekket. Kanskje burde jeg ha gått fram litt før, men da måtte Søren ha klart seg selv i spurten, forklarte Strand Hagenes som til slutt ble nummer 13.

Slik gikk det til:

Med skade på Stian Fredheim, var det norske laget nede i fire mann på start: U23-verdensmester i tempo, Søren Wærenskjold, fjorårets juniorverdensmester Per Strand Hagenes, Embret Svestad Bårdseng og Tord Gudmestad.

Som da juniorene gjorde unna sin fellesstart, ble det også regn da U23-feltet inntok scenen i Wollongong. Også her endte det med velt, og danskene var blant lagene som var involvert. Både Adam Holm Jørgensen og Jacob Hindsgaul endte opp med å stå av.

Forhåndsfavoritt Mick Van Dijke (Nederland) kom aldri til starten av den nesten 17 mil lange fellesstarten på grunn av positiv COVID-19-test. Leo Hayter (Storbritannia) gikk også ned i en velt, men kom seg tilbake på sykkelen igjen.

Fabio Van den Bossche (Belgia), Hannes Wilksch (Belgia), Petr Kelemen (Tjekkia), Mathias Le Berre (Frankrike), Fabian Weiss (Schweiz) og Fran Milholjevic (Kroatia) utgjorde et sterkt brudd.

Med halvsyklet ritt begynte Italia å sette fart på opp Mount Pleasant for mørne de hvasseste spurterne i feltet. Søren Wærenskjold så lenge uanfektet ut, men på den 7. gangen opp bakken lå både han og Per Strand Hagenes på halen av feltet.

Bruddet tapte terreng

Med fire runder igjen satte USA tempo opp bakken og ble avløst av Tour de l’Avenir-treer, Michel Hessmann. Tyskeren dro med seg sterke navn i Sam Watson, Mathias Vacek, Enekoitz Azparren, Erik Fetter, Casper van Uden og Davide de Pretto.

Hardkjøret gjorde at avstanden opp til bruddet, som på det meste hadde vært på over tre minutter, nesten hadde smuldret bort.

Det roet seg litt i feltet igjen på flatene. Danskene angrep først med Sebastian Changizi. Deretter gikk Tord Gudmestad kontra og fikk med seg en av de andre gjenværende dansken, Tobias Lund. Bak var Embret Svestad Bårdseng involvert i en velt, men kom raskt tilbake på sykkelen.

Med fire mil igjen var det Mathis Le Berre (Frankrike), Hannes Wilksch (Tyskland) og Fabio van den Boscche (Belgia) som pekte seg ut som de sterkeste i bruddet.

De norske hang med

Bak de tre sterkeste i bruddet, ble hovedfeltet splintret opp i mange fraksjoner mens både Tobias Lund og Tord Gudmestad ble kjørt inn, og digre Søren Wærenskjold gledelig klarte å kjøre seg opp i en mindre gruppe bak.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FOTO: J Viken/Wordup Projects

Som vi så i juniorenes ritt samler det seg mye på vei nedover til målpassering. Le Berre, Wilksch og van den Boscche la ut på også den nest siste runden i tet. Men det var nå kort avstand bakover.

En sterk kvartett bestående av Scott Watson, Lorenzo Milesi, Nicolo Buratti og Jevgenij Fedorov tok opp jakten på restene av bruddet. To italienere, altså! Også Alexander Balmer (fra det opprinnelige bruddet) hang seg på ut på den nest siste passeringen opp Mount Pleasant.

Favorittgruppa ble delt i to på vei oppover bakken, men gledelig nok klarte både Per Strand Hagenes og Søren Wærenskjold å henge på. Gruppene samlet seg på nytt på vei ned mot målområdet. Der satt også andre sterke avsluttere i Olav Kooij, Madis Mikhels, Sam Watson og Tobias Lund.

Mathias Vacek, Fedorov, Le Berre og Alec Segaert hadde startet runden med syv sekunders ledelse.

Bronse til Norge

Fedorov og Vacek holdt unna over toppen av Mount Pleasant, men det var bare så vidt.

Gruppa bak ledet Frankrike Bastian Tronchon. Hagenes fulgte bak ham sammen med Romain Gregoire. På halen av samme gruppe hadde Wærenskjold klort seg fast, slik at vi hadde to mann i gruppa bak. Med Fedorov og Vacek noen små sekunder foran med fem kilometer igjen.

Det ble ikke samarbeidet godt nok i gruppa bak. Både Norge, Belgia og Frankrike satt igjen med flere ryttere, men de tok ikke inn nok på Fedorov og Vacek i tet – før duoen hadde stukket av med to av medaljene.

Wærenskjold slo sterke Madis Mikhels og Olav Kooij i spurten, og sikret seg noe som må betegnes som en litt sur bronsemedalje. 

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.