Vil ha hardere ritt i NorgesCupen - Sykkel
2147 Views

Vil ha hardere ritt i NorgesCupen

Etterlyser offensivitet: Andreas Leknessund har sett seg lei av passiv kjøring i NorgesCupen. Foto: Norges Cykleforbund

Mars 17, 2017
Skrevet av:

kjetil

Andreas Leknessund er en av Norges mest lovende juniorer, men etterlyser offensivitet i hjemlige ritt. Tromsø-væringen er ukens profil.

Hvem er Andreas Leknessund?
– Eh, ja. Hva skal man si? En glad tromsøværing som er glad i å sykle.

Du fikk din juniordebut på landslaget i fjor. Hva tar du med deg fra den?
– Det er først og fremst gode minner og gode erfaringer. Det prøver jeg å bruke til noe positivt i år.

Hvilke gode minner tar du med deg?
– Jeg vil si at Fredsløpet i Tsjekkia var et ritt jeg syns var veldig gøy. Det ser jeg frem til i år også hvor jeg har ambisjoner om å hevde meg. Det er et veldig kult løp med noen ordentlige bakker og god konkurranse. I fjor var det det første løpet jeg kjørte, så da var jeg litt uerfaren. Nå besitter jeg mer erfaring og håper å dra nytte av det.

LES FLERE PROFILER HER

Hva slags erfaringer er det man lærer seg i et slikt løp?
– Det handler om hvordan man skal ligge i feltet, taktikk og så videre. Slike erfaringer med løyper som er like fra år til år, at man lærer tingene som er rundt. Jeg kan være litt roligere nå når jeg stiller i løp jeg har kjørt før og som har en løype jeg kjenner fra tidligere. Jeg var ganske fersk i fjor, og har ikke syklet så mye tidligere ettersom jeg bodde i Tromsø helt frem til videregående skole.

Du fikk jo en litt irriterende avslutning på sesongen i fjor hvor du veltet ut fra det som kunne blitt en god plassering på VM-tempoen i Doha. Har du tenkt mye på det i etterkant?
– Jeg tenker litt på det. Den svir litt. Jeg føler at jeg klarer å bruke det til motivasjon og ser det positive med tempoen at jeg kjørte ganske bra til tross for den velten. Akkurat resultatet var ikke så bra som jeg følte det kunne blitt, men det får bare være. Det er fordel med å bare være førsteårsjunior, for jeg har ett år igjen.

Du var klar på i etterkant av VM at du skulle komme tilbake i Bergen. Hvordan passer årets VM-løype deg i forhold til tempoen i fjor?
– Jeg tror den i Bergen skal passe meg hakket bedre for jeg anser meg selv som klatrer, så at det blir flere høydemetre på tempoen i Bergen, og det kan være en fordel for meg.

Er det lov å håpe på medalje, eller er det litt tidlig å si??
– Det er tidlig å si, men man drømmer jo.

(Intervjuet fortsetter under bildet)

VM-opptur: Tross velt på tempoen fikk Leknessund en god erfaring fra sykkel-VM i Doha. Foto: Norges Cykleforbund
VM-opptur: Tross velt på tempoen fikk Leknessund en god erfaring fra sykkel-VM i Doha. Foto: Norges Cykleforbund

Hvordan har treningsvinteren vært?
– Det har totalt sett vært ganske bra. Jeg har hatt fin fremgang på de tallene vi har testet og slik, så det er bare å se om det er samme fremgang ute.

Når er første ritt?
– Det blir Gent-Wevelgem 26. mars

Du kommer opprinnelig fra Tromsø? Hvordan hang det sammen at du begynte med sykling i Nordens Paris som kanskje ikke har tradisjon for å produsere de største sykkeltalentene?
– Det skal sies at det har vært bra på juniorsiden. Vi har hatt to norgesmestere på junior de siste fire årene (Martin Vangen 2014 og Solveig Edøy 2013). Begge er fra Tromsø. Det har vært noe å se opp til, men grunnen til å begynne å sykle var at det bare ble sånn. Pappa begynte, søstera mi begynte, mens jeg gikk på ski, men fikk ikke det til. Så da var det kulere med sykkel.

– Det var mye spinning og slikt først. Man blir jo vant til været som er, man måtte justere litt. Det var ikke alltid langturer ble så lange som den skulle, men man kompenserte heller med å kjøre to timer hardt i stedet for fire timer rolig. Jeg vil jo si at starten på karrieren var i Tromsø og hvor det var mye tøffe forhold, og mye tid alene, og det gjør jo at man har fått en litt annen innstilling til trening nå.

En uværsdag blir aldri helt det samme igjen? Ingenting i forhold til det du møtte i Tromsø?
– Det er nok en fordel at man har hatt det tøft, ja.

Når begynte du med sykling?
– Jeg var vel 13 år.

Og hvor bor du nå?
– Nå går jeg på NTG i Bærum. Det bestemte jeg meg for vinteren før jeg flyttet, altså vinteren 2015/2016.

Hvorfor akkurat Bærum?
– Først tenkte jeg Kongsvinger, for der hadde Tromsø sendt tre stykker allerede. Så det var lenge det jeg så på som naturlig, men så ble det bare tilfeldigvis til hospitering med noen fra Bodø som skulle til Bærum, så syns jeg det var bra der, så endte jeg opp med det. Jeg har ikke angret.

(Intervjuet fortsetter under bildet)

Temposterk: Nordlendingen har sin sterke side på blant annet tempo, hvor han i fjor syklet inn til femteplass i EM. Foto: Norges Cykleforbund
Temposterk: Nordlendingen har sin sterke side på blant annet tempo, hvor han i fjor syklet inn til femteplass i EM. Foto: Norges Cykleforbund

Og nå er det ny sesong? Hva er målet der?
– Først og fremst å hevde meg i internasjonale ritt.

Tenker du mye på VM?
– Ikke veldig mye. Men bruker det som motivasjon, selv om det er lenge til. Men det å jobbe mot det, det er motiverende.

Hva driver du med utenom syklingen?
– Jeg er en del med venner. Blir litt tid foran TV-en.

Hva ville du ha endret med norsk sykkelsport?
– Kanskje rittene kunne blitt kjørt litt mer offensivt. Veldig mange i juniorløp blir litt passive hvor man ser på hverandre og venter på at ting skal skje. Der tror jeg det er litt å gå på i forhold til andre nasjoner. Vi kjører litt defensivt og da tenker jeg hovedsakelig på Norgescup. Vi mister litt treningen vi kunne fått ved at det kunne blitt kjørt hardere her. Norske ryttere er fysisk sett bra, så man kunne godt gjort norske løp vel så bra som de andre, vi kunne utnyttet kapasitet vår hardere til å få bedre trening på norske ritt. Man vet jo at kermis-ritt i Belgia er knallharde fra starten av hvor alle er på, alle Kjører hardt, men i Norge skal man liksom spare seg. Det er synd.

Fakta:
Navn: Andreas Leknessund
Født: 21. mai 1999
Føde/hjemsted: Tromsø
Ryttertype: Klatrer/tempo
Klubb: Ringerike
Favorittmat: Pizza
Favorittsegment på Strava: Tryvann er fin
Livsmotto: Kjør hardt og lenge!
Sesongmål: Prege de store løpene jeg kjører ila sesongen

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.