Van Vleuten, à la Merckx - Sykkel
917 Views

Van Vleuten, à la Merckx

Tok gull etter 100 km solo.

September 28, 2019
Skrevet av:

Espen J. Lee

Nederlandske Annemiek van Vleuten syklet mer enn ti mil alene i front og utklasset konkurrentene på fellesstarten i VM for landevei. Norges ryttere var sjanseløse.

Lørdagens 149,4 kilometer lange landeveisritt ble en maktdemonstrasjon av sjeldent merke signert den nederlandske stjernen van Vleuten. Til mål kom hun i ensom majestet.

Anna van der Breggen sørget for dobbelt nederlandsk, mens australske Amanda Spratt tok bronsen. De norske jentene ble tidlig hektet av medaljekampen og fikk aldri med utfallet å gjøre. Susanne Andersen ble til slutt best med sin 29.-plass.

– Det var rett og slett brutalt. Man måtte være på nesten helt fra start og til man kom til mål. Det ble kjørt relativt hardt allerede i den første bakken, sa Andersen til NTB etter målgang.

Skuffet over seg selv

Team Sunweb-proffen hadde ingenting å gi mot slutten.

– I dag var det bare kreftene mine som ikke holdt inn. Jeg fikk krampe opp den siste bakken, og da vet man at man har hatt en hard dag på jobb, sa Andersen, som ikke la skjul på skuffelsen over egen prestasjon.

– Det er definitivt veldig skuffende at mitt beste på en dag som dette ikke en gang holder til å klare å spurte i hovedfeltet, sa rogalendingen.

Heller ikke lagvenninnene fikk noen minnevedig dag. Katrine Aalerud var riktignok offensiv fra start, men uten at det ble etablert noe brudd. Vita Heine veltet på sin side i nøytral sone før rittet var skikkelig i gang, men var raskt tilbake på setet. Aalerud og Heine ble henholdsvis nummer 40 og 51, mens Ingvild Gåskjenn og Stine Borgli brøt.

Gikk solo

Trøbbel hadde derimot ikke Annemiek van Vleuten. I fellesstartens bratteste og lengste stigning, mer enn 100 kilometer fra mål, takket hun konkurrentene for følget. Den nederlandske stjernen bygget seg raskt opp en stor ledelse og var aldri i nærheten av å slippe noen farlig nær i gullkampen etter det.

– Jeg har litt lyst til å si at det ikke er altfor overaskende. Hun tror hun trives kjempegodt i sånne seige løyper som dette, og hun er kjempegod til å jobbe med hodet sitt og alltid ha tro på seg selv, sa Susanne Andersen.

En liten gruppe sterke ryttere jaget de siste ti milene bak van Vleuten, men måtte nøye seg med å kjempe om de to øvrige medaljene.

Dermed slo gullvinneren tilbake etter det hun selv beskrev som en litt skuffende bronsemedalje på temporittet tidligere i VM. Den nederlandske stjernen jaktet sin tredje strake tempotittel, men klarte ikke fullføre trippelen hun ønsket seg.

Skrekkvelten

Van Vleuten huskes også av mange som rytteren som ledet OL-fellesstarten i Rio de Janeiro i 2016 da hun veltet stygt og lå urørlig i veikanten på nei ned en brat utkjøring i den brasilianske OL-byen. Den smellen ristet hun av seg, og har de siste sesongene vært en av sykkelsirkusets aller fremste kvinnelige profiler.

Fra Harrogate reiser hun hjem med to sterke medaljer.

Sykkel-VM avsluttes med herrenes fellesstart søndag. Det er det spådd regn og sterk vind, hvilket kan borge for mye dramatikk. Lørdag var værgudene på arrangørens side i Harrogate.

(©NTB)

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.