Uværet stoppet Tour de France-etappe da Bernal overtok den gule ledertrøya - Sykkel
935 Views

Uværet stoppet Tour de France-etappe da Bernal overtok den gule ledertrøya

Full kaos på den 19. etappen.

Juli 26, 2019
Skrevet av:

Espen J. Lee

Fredagens Tour de France-etappe ble stoppet av jordras og kraftige haglbyger da Julian Alaphilippe ble forbipassert av Egan Bernal i sammendraget.

Alaphilippe har innehatt den gule ledertrøya siden den åttende etappen, men med to etapper igjen måtte franskmannen overrekke sammenlagtledelsen til Egan Bernal.

Det skjedde derimot ikke under dramatikk. Med 26,2 kilometer igjen måtte etappen stoppes. Årsaken var at kraftige haglbyger og et jordras gjorde det uansvarlig å fullføre etappen.

Avgjørelsen innebar at resultatene på toppen av etappens nest siste stigning ble stående. Derimot ble ingen tildelt etappeseieren.

På toppen ledet Ineos-rytter Egan Bernal. Colombianeren hadde da en såpass stor luke på Alaphilippe at han overtok sammenlagtledelsen i rittet.

Ingen av de norske utøverne var i teten da etappen ble stoppet.

Alaphilippe gir opp seierskampen

Før lørdagens fjelletappe har Bernal en luke på 45 sekunder ned til Alaphilippe i sammendraget. Franskmannen har 18 sekunder ned til fjorårets rittvinner Geraint Thomas fra Ineos på tredjeplass.

Lørdag blir det trolig klart hvem som vinner årets Tour de France. Søndagens avsluttende etappe er flat og kort i sykkelsammenheng, noe som gjør at det trolig blir massespurt og dermed ingen plasseringsendringer i sammendraget da.

– Jeg tror ikke jeg kan ta den gule trøyen tilbake. Jeg ble slått av noen som var sterkere enn meg, sa Alaphilippe til fransk TV etter at etappen ble avsluttet.

– Jeg forventet det. Det var en drøm å ha den. Jeg hadde den lenger enn jeg håpte, og jeg ga alt hver dag for å beholde den, uttalte han.

Ineos i førersetet

Selv om fredagens avbrytelse gjør at Ineos på egen hånd kan avgjøre kampen om sammenlagtseieren, var fokuset til lagsjef David Brailsford naturlig nok på dramatikken.

– Når noe sånt skjer, og du ser sånne bilder, er det helsen til rytterne som er det viktigste. Resultatene havner i bakleksen. Det må være ganske skremmende for fansen også, og jeg håper at alle er OK, sa Brailsford til  TV 2.

– Vi styrer ikke været, og vi styrer ikke omstendighetene. Jeg er på en måte glad og på en annen ergerlig. Det er blandende følelser, sa lagsjefen senere og uttalte han var enig i avgjørelsen om å avslutte etappen.

Lauritzen tett på jordraset

TV 2-ekspert Dag Otto Lauritzen var blant de første på stedet der jordraset fant sted.

– Fjellveggen har rast ut. Her er det umulig for noen å sykle. Ingen får kjøre forbi. Det er en naturkatastrofe, sa Lauritzen til egen  kanal.

– Dette er det villeste. Dette er det mest dramatiske vi har vært borti, uttalte TV 2-kommentator Christian Paasche.

Noe senere måtte Lauritzen og øvrige fremmøtte flytte seg igjen da et nytt jordras inntraff.

Dramatikken skjedde etter at Thibaut Pinot hadde brutt etappen med skade.

Lørdag venter en ny fjelletappe før rittet avsluttes i Paris søndag.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.