Ukens profil: Øystein Stake Laengen - Sykkel
2293 Views

Ukens profil: Øystein Stake Laengen

Tvillinger: Fra starten på NM i Grimstad i 2013. Foto: Privat

Mai 06, 2016
Skrevet av:

kjetil

Han er Vegards tvillingbror. I dag sitter Øystein klistret til TV-skjermen for å følge IAM-proffens debut i Giro d’Italia.

SM: Hvem er Øystein Stake Laengen?
ØSL: Vegards tvillingbror, tidligere kontinentalrytter som nå skal bli sivilingeniør. Jeg er snart ferdig med tredje året av en fem års utdannelse.

SM: Hvordan ser du fram mot Giro d’Italia hvor broder Vegard debuterer?
ØSL: Det blir veldig spennende å følge med. Egentlig var det en drøm for oss begge to å kjøre noe slikt, men så er det han som har fått det til. Det blir veldig gøy.

Jeg pleier å følge med på Tour de France, Giro d’Italia og andre store ritt ellers, da blir det ekstra spennende med en tvilling som kjører. Det er vanskelig å si noe om sjansene hans, nivået er veldig høyt i WorldTouren. Det går styggfort. Men litt ut i løpet håper jeg han kan komme av gårde i brudd, og da vet man aldri hva som skjer. Ellers må han jobbe for laget på flate etapper tror jeg.

Det blir spennende å se hvordan han gjør det på tempoen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Broder: Tvilling Øystein Stake Laengen har lagt konkurranseskoene på hyllen, men bruker fortsatt sykkelen til trening. Foto: Facebook
Broder: Tvilling Øystein Stake Laengen har lagt konkurranseskoene på hyllen, men bruker fortsatt sykkelen til trening. Foto: Facebook

SM: Ja hvordan passer prologen han?
ØSL: Jeg har ikke sett så mye på den, men med ti kilometer og flatt så spørs det om det er nok trøkk for ham på en så kort distanse. Det er veldig vanskelig å vurdere nivået på de andre. Han har ikke ladet opp noe spesielt for Giroen heller.

SM: Hvor stor forskjell er det å sykle et treukersritt kontra andre løp?
ØSL: Jeg syklet på det meste åtte dager. Det var et lavere nivå, men det var mer enn hardt og vondt nok. Jeg kan bare tenke meg hvordan det er etter tre uker på dette nivået og jeg tror Vegard er litt spent på hvordan det slår ut. Spesielt hvis det blir dårlig vær som det ofte gjør i Giroen.

SM: Hvor tett følger du han og hans karriere?
ØSL: Vi prates mye selv om han bor i Nice nå og jeg i Trondheim. Vi snakker ofte på telefon, og jeg følger med på hva han kjører av løp. Jeg har ikke noe med hva han trener og slike ting, men vi prater og han hører hva jeg mener. Det blir som en vanlig familie hvor man er interessert i hva de andre driver med.

SM: Blir du en slags rådgiver?
ØSL: Ja, det hører jo med, selv om jeg aldri ble like god som ham. Men han er veldig fornuftig selv også. Han vet jo ofte hva det går i, så er det alltid greit å høre med andre hva de synes for å få trygghet på riktige valg. Han tar viktige beslutninger selv.

SM: Hvor mye av æren vil du ta for at han har kommet så langt?
ØSL: Han har gjort dette helt selv. Men vi har jo syklet sammen siden vi var små. Det har vært gøy for begge to. Men arbeidet har han gjort selv. Jeg skal ikke ha noe ære.

SM: Dere har garantert mange fine minner sammen fra trening og ritt, men hva er det sterkeste for deg?
ØSL: Det må kanskje være NM i Skien da vi kjørte og satt i et avgjørende brudd på fire ryttere. Jeg falt jo av, men han ble nummer to. Det var et fint minne.

SM: Du syklet selv fem sesonger på kontinentalnivå. Hvordan vil du oppsummere din egen karriere?
ØSL: Det var helt greit, men aldri det helt store. Men jeg har fått noen resultater som er greit å ta med seg. Jeg skulle gjerne kjørt bedre.

SM: Hvilke ambisjoner hadde du?
ØSL: Jeg var som mange andre: Jeg ville bli proff allerede fra jeg var liten. Men så blir man eldre og ser at det ikke er like realistisk. Jeg har vært heldig og sett fra innsiden hva som kreves for å bli proff. Jeg la ned stor innsats jeg også, men man skal være ekstremt bra for å bli proff. Det krever mye innsats.

SM: Hva gjorde at du sluttet?
ØSL: Jeg så at jeg ikke hadde det som skulle til, og da ser man at det ikke er vits når man har prøvd det man kan. Jeg er veldig glad for at jeg prøvde det jeg kunne.

SM: Hva var det Vegard hadde/har som ikke du hadde?
ØSL: Først og fremst har han fysisk kapasitet som er noen prosent bedre enn meg. Men det er nok en kombinasjon av mange ting. Vi trente mye av det samme. Vi var like seriøse, men han har det lille ekstra. Mulig treningsprogrammet vårt passet han bedre enn meg. Han tåler nok hardere trening enn meg.

SM: Hvor aktiv er du i dag?
ØSL: Ikke annet enn litt trening for morro skyld. Jeg kjører ikke noe løp, men har fortsatt stor glede av å sykle.

SM: Hvis du ville endret en ting med norsk sykling, hva ville det vært?
ØSL: Det begynner å bli mye bra for kontinentalryttere, men det som mangler er noe utenom Norgescup for de om sykler nasjonalt. Man må kanskje reise til utlandet for å kjøre løp dersom man ikke har kommet på et kontinentallag enda. Da vi syklet som unge var det veldig mange løp med Norgescup nesten hver helg. Det mangler kanskje litt nå i dag.

Fakta:
Navn: Øystein Stake Laengen
Fødselsdato: 7. februar 1989
Hjem/bosted: Asker/Trondheim

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.