Ukens profil: Espen Aareskjold - Sykkel
3823 Views

Ukens profil: Espen Aareskjold

Joker-trener: Espen Aareskjold har mange baller i luften. Foto: Frank W. Mo

April 02, 2016
Skrevet av:

sykkel

Dersom noen av hans ryttere vinner NM, får de ikke nødvendigvis bære mesterskapstrøya.

SM: Hvem er Espen Aareskjold?
EAA: Ildsjel og trener i Sandnes SK, trener for Sandnes VGS toppidrett, trener for Daniel og Markus Hoelgaard og trener for Team Joker.

SM: Hvordan balanserer du så mye ansvar?
EAA: Sover lite. Det er klart det er utfordrende, men veldig kjekt – jeg hadde aldri gjort det om jeg ikke ønsket det. Den meste av tiden går til arbeidet i Sandnes CK ettersom stillingen ved den videregående skolen kun er 20 prosent. For sykkelklubben handler det om å bli med på treninger, lage treningsprogram, være med på reiser, planlegge ritt og snakke med andre trenere blant annet. Jeg bruker mye tid på å få til samarbeidet på tvers av skoler i Norge. Der forsøker vi å få til mer felles der det ikke bare er tilfeldige ryttere som blir tatt med på ritt, men at vi har et samarbeid med trenere som blant annet Erik Åsland fra Stavanger SK, Arne Gunnar Ensrud fra Lillehammer CK og NTG, samt Tom Pedersen ved NTG Bærum ikke minst.

Norges Cykleforbund har fått en fin dreining på at vi skal løfte oss i trenerfellskap og at vi i mindre grad sitter på hver vår tue, men er flinke til å dele på kunnskapen. Tidligere har det vært et øst/vesttankesett som aldri naturligvis blir helt borte, men på juniornivå er samarbeidet nå ekstremt bra.

SM: Hvor mye var du inne i bildet da Daniel Hoelgaard valgte Joker etter tiden i Etixx?
EAA: Jeg var innblandet på den måten at Daniel spurte meg om hvordan ting var i Joker. Vi satt oss ned med en liste over plusser og minuser. Jeg har en filosofi om at valg er viktig. Jeg opplever mange utøvere som lar vær å velge. Morten Bennekou (Giant Alpecin) har kommet med en bok hvor han sier at evnen til å ta valg er viktig. Det handler ikke bare om å være talentfull, men som trener må man bygge hele mennesket og hjelpe utøveren til å følge målet og være konsekvent. Et godt eksempel er Kristjan Osaland som var med landslaget under Gent-Wevelgem forrige uke. Han var dårlig til å ta valg tidligere, men er nå blitt en person som tar smarte valg og er plutselig i landslagsdiskusjonen hver gang. Når jeg som trener får være med på en slik reise hvor folk tar ansvar, syns jeg det er veldig flott.

SM: Hvordan har du og Daniel Hoelgaard forberedt dere på klassikerne?
EAA: Hvordan skal man forberede seg til noe man ikke har vært med på før? De siste dagene har det vært litt sykdom, og for noen måneders tid tilbake ble han satt ut av en tarmbakterie. Han har medisiner som skal styrke bakteriefloraen i tarmen, men det vil svinge i prestasjonene nå. Tanken er å komme gjennom Tredagers De Panne og komme oppå igjen etter sykdom. Så tar man det litt derfra.

SM: Hvordan kommuniserer du og FDJ om Daniels treningsopplegg?
EAA: Jeg er like mye inne nå som da han var i Joker. I utgangspunktet setter jeg opp en treningsplan, så legger vi den fram før jeg får en kommentar på om det er for mye eller lite. Det er ikke store endringer på programmet hans nå, vi har en filosofi vi følger som ikke er ulik den Stein Ørn har. Det hører til regionen vi bor i og vi bruker mye av de samme øktene.

SM: FDJ er et fransk lag. Hvor stødig er du i fransk?
EAA: Det er fraværende. Men de jeg kommuniserer med i laget er veldig flinke i engelsk.

SM: Hvor har du hentet all sykkelkunnskapen fra?
EAA: Det er min far, Arne som har vært trener i 50 år. Han var blant annet landslagstrener i mange år i tillegg til lang fartstid i Sandnes. Det har bare blitt naturlig slik for min del. Jeg har ikke på et tidspunkt valgt, men jeg har bare sklidd inn. Jeg har trenerkurs 3 fra forbundet som er min formelle utdannelse. I tillegg har jeg jobbet mange år i barnevern og psykiatri og er en person som setter meg inn i veldig mye. Jeg prøver å forstå hvorfor ting er som de er og er veldig nysgjerrig sånn sett. Jeg har lært litt fra egen sykkelkarriere at det handler om å aldri gi opp. Det tar jeg med meg inn i trenerarbeidet.

SM: Du er trener for Team Joker mens far din er og har vært tungt inne i Coop. Hvordan ble det slik?
EAA: Helt tilfeldig. Jeg drev med sykkeltilpasning tidligere da jeg møtte Gino Van Oudenhove som også har vært i Sandnes SK tidligere. Jeg fortalte Gino at dersom det var ønskelig, kunne jeg se på sittestillingen til Reidar Borgersen på tempo som jeg opplevede fra min kunnskap at ikke var optimal. Gino er en mann som liker veldig godt å ta bakgrunnssjekk. Derfor sendte han to ryttere til meg, to ryttere som var over gjennomsnittlig opptatt av sittestilling. Da de ga tommel opp, fikk jeg større roller i Joker. Siden har det ballet på seg.

I utgangspunktet var det min far som var trener for Daniel og Markus, men jeg har senere overtatt.

SM: Hva ville du endret med norsk sykkelsport?
EAA: At vi lot rivalisering bli i sykkelløpet og at vi hjalp hverandre til å bli bedre utenom.

SM: Sykler du mye selv?
EAA: Veldig lite. Jeg får dessverre ikke tid. Når du er så gammel må du ha et visst nivå for å gidde å sykle, og det har jeg ikke. Det er en holdning ingen av mine ryttere hadde sluppet unna med, men gjør som sier, ikke som jeg gjør.

SM: Hva er ditt beste minne fra idrettsverden?
EAA: Det tror jeg må være forrige helg fra et juniorritt med Sandnes SK. Jonatan Frøyland gjør en helt sykt bra laginnsats for Emil Ims Svendsbø som går først over målstreken. Bak han igjen ser vi to hender i været, og det er selvsagt Jonatan som jubler. Det er det som gleder meg mest. Det er faktisk mitt beste minne. Jeg er veldig opptatt av å leve i nuet og ikke ha fokus på gamle ritt. Vinner noen av mine ryttere NM, får de kun kjøre i mestertrøya når de må. Jeg er litt syk i hodet sånn sett.

Fakta:

Navn: Espen Aareskjold

Født: 25.3.75

Føde/hjemsted: Sandnes

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.