Test: Wahoo ELEMNT ROAM - Sykkel
5024 Views

Test: Wahoo ELEMNT ROAM

Solid oppgradering på flere områder.

Oktober 14, 2019
Skrevet av:

Espen J. Lee

Wahoos nye flaggskip Elemnt ROAM er en solid oppgradering fra deres tidligere modeller. Større skjerm, farger og forbedret navigasjon setter den opp for å konkurrere med de heftigste computerne.

Utpakking av nytt utstyr og nye duppedingser er alltid tilfredsstillende, og ekstra deilig når produsenten sørger for å legge til det lille ekstra. Elemnt ROAM kommer i en appellerende eske, med en elegant fold som er lukket med magnet og man bretter ut et deilig designet omslag, med info om computeren og dens funksjoner.

Vi starter den opp og en enkel animasjon av en rytter som trår på en Wahoo Kickr dukker opp, mens enheten «varmer opp». For å komme i gang med installasjonen må vi installere Wahoos Elmnt-app på telefonen. Appen er essensiell når det kommer til ROAM. Det er selvsagt mulig å klare seg uten, men det gjør bruken vanskeligere og man får ikke fullt utbytte av enheten.

Tilkoblingen går knirkefritt. Etter å ha startet computeren opp scanner man en QR-kode fra skjermen og man er i gang. Derfra fyller man inn den grunnleggende informasjonen som vekt, høyde, alder, før man går videre på selve utformingen. I utgangspunktet har man tre sider med datafelter fra start av, som man kan tilpasse slik man vil. Gjennom appen er det raskt å scrolle gjennom de utallige datafeltene man kan velge mellom og tilpasse oppsettet. Man kan ha opp til elleve datafelter per side. Man kan også koble til andre sensorer (watt, puls, f.eks) gjennom appen, men vi fant at det var mer effektivt å gjøre det på selve computeren. Computeren har både ANT+ og Bluetooth.

Man kan koble seg til en rekke tredjepartstjenester som for eksempel Strava, for å bruke Strava Live Segments. Varsler fra telefonen er også mulig å sette opp. Wahoo har også ordnet slik at man kan koble den opp mot sin Wahoo Kickr, og styre den fra enheten, og den kan også kobles opp mot andre smartruller.

I bruk

ELEMNT Roam har et robust og lite prangende utseende. Helsvart, utover logoen på høyre side av skjermen og logoen på den vinklede undersiden i front. Med følger også et strømlinjeformet feste, spesialdesignet til computeren. I likhet med Garmin Edge er det et kvartrotasjonsfeste.

For å styre den er det seks knapper. Én på venstre side, to på høyre side og tre nederst på skjermen. Den på venstre siden er for av og på, samt for å manøvrere seg frem og tilbake. Med de på høyre siden beveger man seg opp og ned i menyene, samt øker/reduserer antall datafelter. Man kan zoome fra kun ett datafelt til elleve, alt etter behov og ønske. De tre i bunnen av skjermen brukes for eksempel til pause/stop, runde eller kalibrering. Knappene kan tidvis være litt vanskelig å bruke når det er kaldt og regn, spesielt de tre i front, som ligger fordypet i skjermen og med en hanske kan det være litt omstendelig å få trykket ordentlig.

Den nye fargeskjermen er ikke overveldende. Fargepalletten er svært begrenset, med en 8-farget LCD-teknologi i bunn. Designet er generelt også primitivt og oppløsningen delvis. Det hele gir litt vibber til håndholdte spillkonsoler fra barndommen. Tross det er det veldig behagelig å se på. Fargene glimrer stort sett med sitt fravær, med mindre man bruker kartet, og i informasjonsfeltene er det svart/hvitt som dominerer. Vi liker det forsåvidt enkelt, og Wahoo holder det rent og oversiktlig her, selv om fargemulighetene kanskje undergraves litt.

Ved å bruke knappene på høyresiden får vi raskt fokusert dataene om man skulle sette i gang med et drag, og bare vil ha de helt essensielle dataene i fokus. ELEMNT Roam har også en innstilling for adaptivt skjermlys, som fungerer strålende og er sensitiv. Skulle man komme inn i en tunnel for eksempel, så gløder skjermen opp umiddelbart. Man kan også slå av bakgrunnslyset fullstendig, for å spare strøm. På dagtid er det ikke nødvendig å bruke den adaptive innstillingen. Computeren har også LED-lys på venstre side og i toppen. De på venstre side kan man konfigurere til å indikere fart, kraft- eller pulssone, mens de i toppen brukes i navigasjonen, til å indikere hvor man skal svinge av for eksempel.

Batteritiden er oppgitt til å være 17 timer, men om man ikke bruker navigasjonen kan den holde lengre. Vi presset computeren mest på en 300 kilometer lang tur på sommeren, hvor aktiv sykkeltid var nærmere elleve timer, mens vi totalt var ute ytterligere noen timer (uten at computeren sto på hele tiden nødvendigvis). Da vi avsluttet turen var det fremdeles opp under 40 prosent batteri igjen.

Navigasjon

Navigasjonen er kanskje ELEMNT Roams hovedsalgspunkt. I motsetning til lillebrødrene Bolt og Mini er Roam rettet mer mot offroad, med den forbedrede navigasjonen. Den forstørrede skjermen gjør navigeringen enklere og man har omfattende kartmuligheter. I appen kan man lett velge hvilke kart man ønsker lagt inn i computeren, og man kan velge og vrake mellom land over hele verden.

Det er også her fargene kommer til sin rett, og markerer tydelig og enkelt forskjellen mellom forskjellige typer veier eller indikerer elver, vann eller sjø. I selve navigeringen har man en rekke praktiske funksjoner. Man kan selvsagt skape ruter på forhånd, så kan man synkronisere dem enkelt med computeren via appen. Om man legger inn en rute eller plotter inn en destinasjon underveis så gir computeren tydelige instruksjoner og navigasjonen er enkel å følge.

Skulle man befinne seg i ukjent områder er den selvsagt i sitt ess. Man kan aktivere «live tracking» og dele en link, slik at venner eller familie kan følge med på hvor du er. Skulle du sykle deg bort uten å ha lagt inn en rute på forhånd kan du velge «Route To Start», som tar deg den korteste veien tilbake til dit du startet – en enkel og praktisk sikkerhet. Man kan også velge «Retrace Route», som følger opp løypen du har syklet. Skulle du havne bort fra ruten du har lastet opp kan du enkelt velge «Back On Track», som navigerer deg tilbake til din planlagte rute.

Det er enkelt å orientere seg med omgivelsene i kartet. Man zoomer enkelt inn og ut, og beveger seg rundt i kartet med knappene, og det er overraskende lett å plotte inn et punkt direkte i kartet. Et minus er imidlertid at det kan gå litt tid og ta et par sekunder, før bildet er klart og oppdatert.

Konklusjon

Roam er en god computer og leverer det den lover. Appen og brukervennligheten gjennom den trekker ekstremt opp. Installasjonen går lynraskt, oppsettet av computeren er utrolig behagelig, når man slipper å gå igjennom hundrevis av knappetrykk på enheten, for å konfigurere siden med datafelter. Uttrykket er veldig behagelig, selv om fargebruken er begrenset. Appen er også svært god når det kommer til å studere turer og data. Har man kraft- og pulsmåler gir den omfattende data på en oversiktlig måte, pakket inn i et deilig design.

Den er fylt med praktiske funksjoner, men om man har behov for dem er naturligvis veldig individuelt. Er man mye ute og reiser til ukjente steder på eventyr er Roam helt perfekt, men om ikke er den strengt tatt overflødig. Lillebrødrene gjør jobben i massevis da.

Samtidig er også den veiledende prisen stiv. At den er riktig med tanke på dens kvaliteter og funksjoner er nødvendigvis ikke urimelig, men igjen skal man virkelig å bruk for alle kartfunksjoner, for å kunne forsvare prisen kontra konkurrentene eller en simplere variant. Gjennom Wahoos sider selges den for nærmere 3500,-, mens Garmin Edge 530, som har relativt identisk innhold går rundt femhundrelappen mindre. For øyeblikket er den imidlertid langt mer konkurransedyktig hos blant andre Bikeshop.no, hvor den ligger ned mot det samme som Edge 530.

Vekt: 94 gram
Skjermstørrelse: 2.7″ (36mm x 59mm; 68,58mm diagonalt)
Batteritid: 17 timer
Pris: 3500,- (via Wahoos egne sider)

Pluss: Eksklusiv innpakning. Enkel installasjon og uovertruffen brukervennlighet. Utrolig behagelig i bruk. Mange praktiske funksjoner.

Minus: Pris. Smal målgruppe? Manglende farger. Veldig avhengig av mobilen for å kunne benytte seg av den.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.