Tar permisjon fra jobb for å satse enda mer sykkel - Sykkel
1729 Views

Tar permisjon fra jobb for å satse enda mer sykkel

Foto: Privat

Juni 09, 2017
Skrevet av:

kjetil

En av Norges beste amatørsyklister har en drøm om å leve av syklingen. Bli bedre kjent med Julie Meyer Solvang.

Hvem er Julie Solvang?
– Som syklist er jeg en type som liker flate løyper og hvor det er mye kjørestyrke og vind som avgjør. Som person er jeg dedikert; Når jeg bestemmer meg for noe, så gir jeg meg ikke. Det tar jeg med meg til idretten.

Hva gjorde du før syklingen?
– Jeg spilte håndball frem til 19-20-årsalderen. Som håndballspiller flyttet jeg til Danmark med en proffdrøm, men ble skadet og flyttet etter hvert hjem. Så har jeg en bror som har drevet med triatlon i mange år, så jeg begynte med det og drev på i 3-4 år før jeg ble overtrent. I oppbyggingsfasen brukte jeg mye sykkelen og så at det var her jeg hadde min sterkeste side.

Du er foreløpig tre sammenlagt i NorgesCupen. Du vant i Sandnes forrige helg, ble nummer to på Eidsvoll, men DNF i Bergen. Hva skjedde der?
– I Bergen var jeg syk. Jeg hadde hatt plager med sykdom i oppkjøringen, og med været som var i Bergen så var det bare dumt å stille egentlig. Men jeg har ikke hatt sammenlagt som noe mål, men heller vært met opptatt av enkeltresultatene og kjøre bra som lag.

Lest denne? På NM-pallen etter kun tre års satsing

Fortell om rittet som var i Sandnes forrige helg. Hvordan utartet det seg?
– Det var knallhardt. Det ble et resultat av god jobbing fra laget. Ei av jenten var i brudd på 3-4 stykker som holdt ca. en runde. Også var det en periode hvor det var støting fra flere på laget. Så når folk var slitne, så måtte jeg bare støte selv. Jeg hadde vært med på støt tidligere også. Så fikk jeg stor luke, men fikk Ingvild Gåskjenn på bakhjulet. Da var det bare å kjøre. Det var tøffe forhold hvor vi på det meste hadde halvannet minutt til hovedfeltet. Men vi holdt unna.

Det virker som om du er i god form, da? Kanskje din livs beste?
– Ja, jeg er i god form nå. De siste 2-3 årene har handlet om å bygge seg opp etter jeg var overtrent, så det er godt å se at jeg klarer å få resultater igjen. Men det er et resultat av god laginnsats også.

(Intervjuet fortsetter under bildet)

Foto: Privat
Foto: Privat

Fortell om dette da du ble overtrent.
– Jeg gikk på smellen som mange før meg. Det var på sisteåret ved Politihøgskolen, noe som er veldig krevende. Samtidig trente jeg altfor mye og restituerte altfor dårlig.

Hvordan merket du det?
– Lite energi. I tillegg hadde jeg lite jern i kroppen, så jeg gikk i bakken. På konkurranser gjorde jeg det dårligere enn før, og var veldig sliten. Det skulle ikke mye til før syra kom.

Hva gjør man da?
– Da hadde jeg lang periode for å få opp jerninnholdet og en lang pause uten trening. Så begynte jeg å sykle igjen på høsten. Da hadde jeg fått en trener som jeg har i dag også. Fokuset var mye rolig og lav intensitet.

I fjor knep du den sure fjerdeplassen under NM. Hva skal til for å gå opp et hakk i år?
– Løypen passer meg ikke veldig bra, så jeg går nok heller for en sterkere hjelperytterrolle enn å kjøre for pallen selv. Men andre øvelser er viktige, som f.eks. lagtempo.

LES FLERE PROFILER HER

Du jobber som politi ved siden av. Hvordan fungerer det?
– Det går opp og ned. Jeg jobber dag, kveld natt og helg, så det er vanskelig å være med på ting på sykkelen. Man må være ute i god tid og planlegge og bytte vakter. Så noen ganger kan det være tungt, som å gå av nattevakt og trene etterpå.
– Nå skal jeg ha litt mer permisjon i sommer for å prioritere sykling. Det er uten lønn, så da blir det lite penger.

Dette gjør du for å ta et steg til? Hvor god kan du bli da?
– Ja, jeg har veldig lyst til å ta flere steg og etter hvert få meg en proffkontrakt. Det er selvfølgelig veldig vanskelig, men jeg skal gi det et par år og forsøke å vise meg fram så godt som mulig.

(Intervjuet fortsetter under bildet)

Foto: Privat
Foto: Privat

Da er vel kanskje Hitec et naturlig valg? Har du vært i kontakt med dem?
– Nei, jeg har ikke vært i kontakt med noen. Jeg tenker at det hadde ikke gjort noe med et utenlandsk lag heller. Det kan være greit for norsk sykling å ikke bare ha proffer i Hitec, men gjerne få impulser fra utlandet også.

Du er en del av kvinnesykkelmiljøet i Grimstad. Hva er så spesielt med dette?
– Det er et vanvittig bra miljø. Vi er egentlig en stor gullgjeng. Vi startet laget sammen for noen år siden, så har det bare ballet på seg med ryttere. Flere har kommet til fra andre lag, så jeg tror nok at mye av grunnen er at vi har et bra miljø. Alle har begynt å tenke som et lag og hvordan vi skal oppnå resultater og bruke av rytterne og de egenskapene vi har. Det er hver sin gang. Vi har ikke en utpreget kaptein, men vi kjører slik løypa passer oss best.

Hvor viktig har det miljøet vært for deg?
– Helt avgjørende. Jeg hadde ikke satset så hardt om jeg ikke hadde vært på det laget.

Hva ville du forandret med norsk sykkelsport?
– Mer fokus på damene. Det begynner å bli et ganske bra nivå i Norge. Det er stort sett ingen proffer som tjener penger og det er lite medieomtale. Det er ikke så lett å satse på sykling som dame i Norge.

Men hva skal til? Hva er en naturlig ende å starte i?
– For det første må vi sykle enda bedre. Men vi trenger også fokus på rekruttering, og få med flere unge nye jenter

Fakta:
Navn: Julie Meyer Solvang
Føde/bosted: Alvdal/Kristiansand
Fødselsdato: 3. desember 1989
Ryttertype: Kjøre- og bruddsterk
Klubb: Grimstad
Favorittmat: Liker alt
Favorittsegment på Strava: Drivenesbakken
Livsmotto: Gi gass!
Sesongmål: Hovedmålet er å ha det gøy. Men gjerne kjøre et ritt for landslaget. Ladies Tour of Norway hadde vært kult

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.