«Større klasseforskjell mellom lagene» - Sykkel
1472 Views

«Større klasseforskjell mellom lagene»

Vita Heine blogger om OL og nye tider i WorldTouren.

Februar 10, 2020
Vita Heine
Skrevet av:

Espen J. Lee

Med OL på kalenderen kan man vente seg spisse albuer og ekstra kamp om plassene til de store rittene. Men 2020 blir også interessant når lagene må innordne seg en helt ny organisering av divisjonene.

2020 er et OL-år, og jeg tipper sesongen blir litt spesiell. Ikke bare for dem som skal delta i OL, men for hele damefeltet. Det husker jeg fra sesongen 2016. På våren var «alle» mer enn normalt opptatt av å vise seg frem på ritt, og alle hadde store forventninger til seg selv om å kjøre inn resultater.

På Hitec-laget hadde vi den gangen flere gode internasjonale ryttere, blant annet fra Australia, Italia og Tyskland – land der man må være helt i verdenstoppen for å bli tatt ut, spesielt til OL der det maksimalt bare er fire ryttere per land. Hele feltet er bare 67 ryttere.

Jeg husker at det var litt kamp i laget om å kjøre de beste rittene. Skuldrene og spenningen var litt høy underveis for mange, og hvis man ikke klarte å kjøre inn et topp resultat var det mye følelser. Så jeg forventer litt mer armer og bein i felt på vårensesongen, og folk som tar noen ekstra sjanser.

Det ser ut som de norske jentene starter sesongen i Dubai Women’s Tour 17. februar med Hitec og i Setmana Ciclista Valenciana 20. februar med landslaget og Drops. Det ryktes om mye bra trening om vinteren for de aller fleste, så det blir spennende å se hva de får til etter lange forberedelser og mange timer med trening.

Det som er litt annerledes i år er endringer i lag- og rittstruktur. Nå er det åtte UCI Women’s WorldTeams, mens resten av lagene heter UCI Women’s Continental Teams. Det har blitt klasseforskjell på disse to type lagene. Dette innebærer blant annet at Women’s WorldTeams har bedre ordninger som for eksempel minstelønn, diverse rettigheter som forsikringer, fødselspermisjon m.m.

Også rittene har blitt mer polarisert enn før. På noen ritt er det begrenset antall WorldTeams som kan delta. Dette gjøres for at nivået ikke skal blir for høyt. Mens på WorldTour-ritt er det begrenset antall Continental Teams som kan delta. På sikt vil kanskje bare WorldTeams kunne delta i ritt som Flandern Rundt og Amstel Gold Race.

Siden OL er midt i sesongen, påvirker det deltakelse i rittene rett før, under og etter OL. Det er noen som må ta en mental pause etter OL, men det er også noen som til og med gir seg for sesongen. Jeg husker jeg syntes det var rart at Kristin Armstrong som vant temporittet i Rio, ikke stilte i VM i Doha. Den fysiske formen hennes var sikkert fortsatt bra en måned etter OL. 

For alle som følger med norsk damesykling, er det bare å glede seg til 2020-sesongen. De som var gode i fjor, har blitt bedre og i tillegg er det også andre som har tatt steg gjennom vinteren. Ikke minst de unge jentene. 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.