Spurt-skrell i Tour de France-åpningen - Sykkel
960 Views

Spurt-skrell i Tour de France-åpningen

Se klipp fra dramatisk finale i Brussel.

Juli 06, 2019
Skrevet av:

Espen J. Lee

Mike Teunissen (Jumbo-Visma) spurtet inn til seier på åpningsetappen av Tour de France i Brussel lørdag.

I et kaotisk finale i den belgiske hovedstaden tok nederlenderen en knepen spurtseier foran Peter Sagan (Bora-hansgorhe) og Caleb Ewan (Lotto-Soudal).

Teunissen tok karrierens største seier og sikret seg dermed den gule ledertrøyen, mens storfavoritt til å vinne etappen, Teunissens lagkamerat Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma), gikk ned i en stor velt innenfor siste kilometer.

– Jeg kan ikke tro det. Vi har jobbet i uker og måneder for at Dylan skulle komme hit og ta den gule trøyen. Så gikk han i bakken, og jeg tenkte at «jeg er fortsatt her og fortsatt fresh». Da gikk jeg for det, sa vinneren i et intervju vist på TV 2.

– Det kommer til å ta meg noen dager å forstå dette. Man kan drømme om å vinne en etappe, og så gikk det. Det er ganske kult, fortsatte vinneren, som ikler seg den gule ledertrøya på søndagens tempoetappe.

Etappen tok en dramatisk vending da forhåndsfavoritt Jakob Fuglsang krasjet med drøye 15 km igjen. Dansken fortsatte med blod rennende ned ansiktet og tilsynelatende hardt kvestet. Astana-rytteren tapte ikke tid i sammendraget.

Alexander Kristoff hadde ikke fullklaff i det som var en svært dramatisk spurt. UAE-spurteren endte på en noe skuffende 14.plass.

– Jeg hadde ikke helt beina på slutten der. Det ble for seigt. Jeg ble litt låst, men hadde ikke vunnet uansett. Jeg hadde ikke beina til å hamle opp med de beste, så det ble ikke som jeg drømte, men kanskje som jeg fryktet, sa Kristoff etter målgang.

Fire tidlig i brudd

Den første Tour de France-etappen i den 106. utgaven av rittet åpnet med at fire ryttere gikk i brudd. Greg Van Avermaet, Natnael Berhane, Mads Schmidt og Xandro Meurisse dannet gruppen som tidlig stakk fra hovedfeltet. 

Kun en drøy time senere var Van Avermaet først over fjellet Mur de Grammont, som gjorde at belgieren fikk det han gikk for på etappen, nemlig klatretrøya. Like etter at trøya var i boks, droppet Van Avermaet ned til hovedfeltet. 

Med rundt 65 kilometer igjen, like før den innlagte spurten i Les Bons Villers, punkterte Alexander Kristoff. Han klarte dermed ikke å hamle opp med Peter Sagan, som vant spurten og tok 20 poeng. Da hadde også Berhane, Schmidt og Meurisse blitt hentet inn.

Stygg velt for danske

Debutanten Stephane Rossetto valgte å rykke etter rundt 150 kilometer på sykkelsetet og lå på det meste rundt to minutter foran hovedfeltet, men ble hentet inn med ti kilometer igjen.

Så ble det dramatisk med drøye 15 kilometer igjen. Jakob Fuglsang, en av sammenlagtfavorittene, veltet stygt og blødde fra ansiktet. Heldigvis klarte dansken å fortsette, men han var sjanseløs på etappeseier. Det var også Groenwegen, som falt med rundt 1400 meter igjen.

Dermed endte det med massespurt, som Teunissen vant foran Sagan. 

Søndagens etappe er tempo i Brussel på 28 kilometer. Der er Amund Grøndahl Jansens Jumbo-Visma en av de største favorittene.

Tour de France lørdag, verdenstouren (27 av 38): 1. etappe (flat), 194,5 km Brussel – Brussel via Charleroi (i Belgia):

1) Mike Teunissen, Nederland (Jumbo-Visma) 4.22.47, 2) Peter Sagan, Slovakia (Bora) samme tid, 3) Caleb Ewan, Australia (Lotto Soudal) s.t., 4) Giacomo Nizzolo, Italia (Dimension Data) s.t., 5) Sonny Colbrelli, Italia (Bahrain Merida) s.t., 6) Michael Matthews, Australia (Sunweb) s.t., 7) Matteo Trentin, Italia (Mitchelton-Scott) s.t., 8) Oliver Naesen, Belgia (AG2R) s.t., 9) Elia Viviani, Italia (Deceuninck-QuickStep) s.t., 10) Jasper Stuyven, Belgia (Trek) s.t.

Norske: 14) Alexander Kristoff (UAE Emirates) s.t., 15) Amund Grøndahl Jansen (Jumbo-Visma) s.t., 32) Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) 0.20 min. bak, 62) Odd Christian Eiking (Wanty) 1.10, 106) Vegard Stake Laengen (UAE Emirates) 1.28, 153) Sven Erik Bystrøm (UAE Emirates) 2.21.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.