Oppfordrer til ydmykhet overfor bilister - Sykkel
1840 Views

Oppfordrer til ydmykhet overfor bilister

April 27, 2017
Skrevet av:

sykkel

Med få og enkle grep, kan man unngå ubehagelige opplevelser mellom syklist og bilist.

Av: Markus Hoelgaard, Team Joker Icopal

Hei alle Sykkelmagasinets lesere!

Mitt navn er Markus Hoelgaard. Jeg er syklist for Joker Icopal og nå er det endelig min tur til å blogge for Sykkelmagasinet. Jeg vil skrive litt om forholdet mellom syklister og bilister og det å ta hensyn til hverandre i trafikken. Dette er dessverre et tema som har blitt aktuelt igjen de siste dagene. Jeg tenker da på Michele Scarponis tragiske dødsfall etter kollisjon med bil forrige lørdag.

Jeg velger å skrive om dette temaet siden jeg som aktiv syklist tilbringer mye tid i trafikken og har selv opplevd farlige situasjoner. Jeg vil belyse litt hva jeg ser på som problemet med denne konflikten og oppmuntre både syklister og bilister til å være mer hensynsfulle.

Denne debatten blusser opp hver vår og blir ofte sett på som en syklist vs. bilist-konflikt. Jeg mener denne kategoriseringen blir feil i og med at de fleste syklister også er bilister. Jeg ser mer på det som en konflikt mellom trafikanter som oppfører seg og følger reglene, og de som ikke gjør det. Her mener jeg mange har mye å gå på, både syklister og bilister.

(Bloggen fortsetter under videoen)

https://www.youtube.com/watch?v=2n1FWpXod3g

Jeg ser mange syklister som oppfører seg på en måte i trafikken som gjør at jeg ikke ønsker å settes i samme bås som dem. Jeg tenker da spesielt på å sykle på rødt lys, sykle 3-4 personer i bredden uten å ta hensyn trafikken bak seg eller å bryte vikeplikten. Ved slik oppførsel som dette i trafikken synes jeg vi syklister gjør oss selv en bjørnetjeneste, for det er vel ikke vanskelig å forstå at bilister lar seg provosere av slik adferd?

Når det er sagt så er det totalt uakseptabelt med slik oppførsel som mange bilister utviser. Jeg tror mye av grunnen til dette er at når aggresjonen slår inn så glemmer folk hvor store konsekvensene kan bli ved å la aggresjonen gå ut over syklistene. De fleste som sykler har nok opplevd å bli sneiet av forbikjørende biler og kan kjenne seg igjen i hvor ubehagelig det kan være.

LES FLERE BLOGGER FRA JOCER ICOPAL HER

(Bloggen fortsetter under bildet)

Erfaren syklist: Markus Hoelgaard er godt kjent i sykkelmiljøet hvor han har syklet for henholdsvis Quick-Steps utviklingslag, Team Coop, og nå senest Joker Icopal. 22-åringen har også flere opptredener på landslaget. Foto: Sykkelmagasinet
Erfaren syklist: Markus Hoelgaard er godt kjent i sykkelmiljøet hvor han har syklet for henholdsvis Quick-Steps utviklingslag, Team Coop, og nå senest Joker Icopal. 22-åringen har også flere opptredener på landslaget. Foto: Sykkelmagasinet

Jeg tror vi som myke trafikanter har mye å tjene på å vise større ydmykhet i trafikken, det er tross alt oss det går verst utover når uhellet først er ute. Jeg tenker at det er en selvfølge å i det minste følge trafikkreglene, da vi som syklister regnes som kjøretøy. Det ødelegger heller ikke utbyttet av treningsøkten å svinge innom et busstopp i ny og ne for å slippe forbi trafikken bak hvis en er ute på en trafikkert vei.

Jeg er overbevist om at hvis vi syklister gjør det vi kan for å bedre forholdet med bilister så vil vi samtidig bli møtt med mer respekt tilbake.

Så jeg vil bare avslutte med en oppfordring til alle, både syklister og bilister: Del veien!

Markus

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.