Øl og sykkel ved verdens navle - Sykkel
2565 Views

Øl og sykkel ved verdens navle

Fjone Brygg tilbyr sykkelopplevelser med belgisk mangfold og norske tradisjoner.

Juli 01, 2020
Skrevet av:

Espen J. Lee

Håndverksbrygg, sykkelopplevelser og belgisk mangfold blandet med norske tradisjoner. Det er konseptet til Fjone Brygg, et mikrobryggeri i Nissedal. Kaffeen «Verdens navle» ligger ironisk nok ved enden av det eieren kaller verdens lengste blindvei.

Bak satsingen står Stijn Peeters og Bente Levisen. En belgisk statsborger som bygde hus fra bunnen av helt alene midt i skogen på Fjone for ca ti år siden. Peeters jobber for et entreprenørselskap, men drømmer om å drive mikrobryggeriet, og sykkelkonseptet på heltid.

Bente er norskfødt, syklet så mye i ungdommen at hun utviklet et hat-forhold til det i voksen alder, men endret plutselig mening da hun i forbindelse med et filmprosjekt med Pedalpigane under opptrening og gjennomføring av Styrkeprøven fra Trondheim til Oslo valgte å kjøpe en billig racer for å kjenne litt på smerten. Hun er utdannet journalist med erfaring fra radio og TV. Men pga. en hodeskade i forbindelse med en sykkelulykke for noen år siden, hjelper hun heller til med kafédriften og markedsføringen.

– Vi startet mikrobryggeriet Fjonebrygg i 2018 med tanke om å forene norske tradisjoner med belgisk mangfold. På sosiale medier går vi for å være sjefen og nestsjefen, og det er med et aldri så lite glimt i øyet at nestsjefen tar seg friheter i forbindelse med å markedsføre ølene, sier Bente.

– Kolleksjonen vi etterhvert legger alle ølene over i, har karikaturer av sjefens mange personligheter på etikettene.

https://www.instagram.com/p/CCJUkAvBCke/

Stijn er, ifølge Bente, blant annet en hissigpropp, som ble et helt naturlig navn på deres porter med habanerochili. Stijn er også en skikkelig flisespikker, som nå er kirsebærølet med laurbær og eik. Siste ølet som er i salg pr nå, er «Verdensmesteren» (en fruktig IPA), fordi han, som mange andre på hans alder, sykler som om han er en. Fjone Brygg har også en frisk belgisk Wit døpt til «Klossmajoren», en Brown Ale som heter «Drømmeren», mens sjefens porter kalles «Handymannen», og et juleøl som skal hete «Fjompenissen».

— Stijn er selvfølgelig ikke verdensmester, men en skikkelig belgier, født med sykkel mellom beina, og glad i smakfullt godt øl. Derfor vrir vi nå kafeen «Verdens Navle» over til å bli en sykkelkafé, som gradvis fylles med sykkelremedier, sykkelhistorie, sykkelfolk, sykkelmat osv. Han har familie og venner i Belgia som lever og ånder for sporten.

https://www.instagram.com/p/CBhprOWB5Q1/

I løpet av sommeren arrangeres det en håndfull guidede sykkelturer i området. Fjone er en grend i Nissedal kommune, Telemark. Man kan velge mellom en lang eller en kort tur, som begge har innlagt en sjarmerende overfart på Norges minste kabelferje.

Kort løype er rundt Nisser. Den er litt over 4 mil og passer for alle som er rimelig aktive på landeveissykkel. Det er ingen store utfordringer i løypa, og snittfarten blir lagt et sted mellom 24-28, litt avhengig av hvem som melder seg på. Denne løypen kan utvides med noen avstikkere, enten til Gautefall eller Åmli, som vil gjøre den noen mil lengre.

https://www.instagram.com/p/CA4nfVvBj0_/

Lang løype er til Vrådal, gjennom Fyresdal og tilbake til Fjone via Treungen. Denne løypa er 140 km og har enkelte partier som er rimelig utfordrende. For denne runden anbefales det at deltakerene har mange mil på setet og er rimelig godt trent. Snittfart/tempo avtales i forkant (og underveis).

Etter på serveres mat og drikke i kafeen.

– Enkelte kan ha lyst til å ta seg en øl eller to, enten til maten, eller i kafeen etterpå, sier Bente.

–  Da kan overnatting ordnes på en av de mange campingplassene i nærheten. Om en gjeng melder seg på en tur sammen, og har lyst på egen ølsmaking utover kvelden, har vi en avtale med en av hytteutleierene i området, og transport til hytta etter endt kveld, kan ordnes.

Les mer om Fjone Brygg her!

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.