Mads Pedersen verdensmester - Sykkel
1629 Views

Mads Pedersen verdensmester

Den unge dansken tok luven av favorittene.

September 29, 2019
Skrevet av:

Espen J. Lee

Danske Mads Pedersen sto for et lite dansk sykkelsjokk da han tok gullet på fellesstarten i sykkel-VM søndag. Han overrasket de norske profilene stort.

Amund Grøndahl Jansen og Kristoff sto igjen som Norges håp i hovedfeltet etter hvert som Edvald Boasson Hagen, Sven Erik Bystrøm, Vegard Stake Laengen og Carl Fredrik Hagen måtte gi slipp underveis på kraftprøven i Yorkshire.

Hovedfeltet klarte ikke å innhente bruddet der sveitsiske Stefan Küng, italienske Matteo Trentin og verdensmester Pedersen satt. Italienske Trentin var klar favoritt til å vinne spurten, men Pedersen sjokkerte alle og sikret dansk seier. 

Trentin måtte ta til takke med sølv, mens Küng ble sistemann på pallen.

– Jeg er litt overrasket over det. Mads Pedersen har ikke kjørt gnistrende i år, men det gjør ingenting når han vinner den her, sa Kristoff til NTB etter målgang.

Kristoff imponert

Kristoff kom i mål ett minutt og ti sekunder bak Pedersen, mens Jansen endte på 17.-plass. Sistnevnte var også sjokkert over danske Pedersens sjokkseier.

– Det var en stor overraskelse. Jeg skjønte det nesten ikke da jeg så Mads Pedersen som nummer én over streken. Det var uventet, sa Grøndahl Jansen til NTB.

– Mads gikk under radaren min, men er en ung fantastisk rytter man har kikket på i mange år. Han har en andreplass i Flandern rundt, så ukjent er han ikke, og det er gøy med dansk mester når det ikke ble oss, sa landslagssjef Stig Kristiansen.

Tre ord ble dekkende for søndagens ritt: Kaldt, hardt og vått. Alexander Kristoff ble best av de norske på sjuendeplass.

– Jeg kan ikke si at jeg er skuffet. Jeg merket fort på disse rundene at jeg tvilte på at det ville bli seier her i dag. Det var såpass hardt med tanke på at det var så vått, sa Kristoff.

Søndagens resultater gjør at Norge drar medaljeløs hjem fra årets VM i landeveissykling.

Uvær

VM-dramatikken startet allerede i morgentimene søndag. Store nedbørsmengder tvang arrangørene til å korte ned løypa og utsette den planlagte starten. 

Bilder fra traseen viste betydelige mengder med overvann flere steder, og beslutningen om å droppe to av de tyngste innlagte stigningene ble tatt av hensyn til rytternes sikkerhet.

Da starten omsider gikk i øsende regnvær, ble det raskt innholdsrikt. Flere av sykkelsportens største profiler bidro til å sette farge på løpet nærmest fra første meter, og etter en liten times hardkjør kom en større gruppe av gårde fra hovedfeltet.

Der satt blant andre den ferske Vuelta-vinneren Primoz Roglic, årets Giro d’Italia-vinner Richard Carapaz og den colombianske stjernen Nairo Quintana. Det kjøresterke og elleve mann store bruddet fikk på det meste fire og et halvt minutts forsprang i griseværet.

Favoritt brøt

Det ble likevel umulig å holde unna for det jaktende hovedfeltet, som hadde tettet luken allerede før 100 kilometer gjensto. Så startet det som ble et lite mannefall i striregnet i Harrogate.

En av de store favorittene, belgiske Philippe Gilbert, gikk ned i en velt og brøt rittet etter å ha mislyktes i å komme seg opp i hovedfeltet igjen. Flere andre ryttere, blant dem Vuelta-vinner Roglic og regjerende verdensmester Alejandro Valverde, led samme skjebne.

VM-rittet utviklet seg etter hvert til et lite mareritt for kalde og våte ryttere. Carl Fredrik Hagen og Vegard Stake Laengen var de to første nordmennene som måtte slippe hovedfeltet. Edvald Boasson Hagen måtte etter hvert gjøre det samme.

Nederlandske Mathieu van der Poel seilte lenge opp en favoritt til å vinne fra det fem mann sterke bruddet som kom løs mot slutten, men han gikk helt plutselig næringstom. Etter hvert falt også italienske Gianni Moscon av. Dermed ble det sølv til Matteo Trentin og bronse til sveitsiske Stefan Küng.

VM landevei i Harrogate, Storbritannia søndag: Fellesstart menn elite, 261,8 km:

1) Mads Pedersen, Danmark 6.27.28, 2) Matteo Trentin, Italia samme tid, 3) Stefan Küng, Sveits 0.02 min. bak, 4) Gianni Moscon, Italia 0.17, 5) Peter Sagan, Slovakia 0.43, 6) Michael Valgren, Danmark 0.45, 7) Alexander Kristoff, Norge 1.10, 8) Greg Van Avermaet, Belgia s.t., 9) Gorka Izagirre, Spania s.t., 10) Rui Costa, Portugal s.t.

Øvrige norske: 17) Amund Grøndahl Jansen 1.14, min. bak, 34) Sven Erik Bystrøm 8.07.

Brøt: Edvald Boasson Hagen, Carl Fredrik Hagen og Vegard Stake Laengen.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.