Alexander Kristoff vant dramatisk åpningsetappe i Tour de France - Sykkel
1743 Views

Alexander Kristoff vant dramatisk åpningsetappe i Tour de France

Nordmannen spurtet til seier og gul trøye i Nice.

August 29, 2020
Skrevet av:

Espen J. Lee

Alexander Kristoff var sterkest i spurten og vant den dramatiske åpningsetappen av årets utsatte Tour de France i Nice. Søndag sykler han i gul trøye.

Kristoff blir dermed den andre nordmann som kan kjøre i ledertrøya i Tour de France. Thor Hushovd har tidligere ikledd seg gult.

– Det var ikke bare seier, men den gule trøya også. Jeg har drømt om å ha den, og i dag ble drømmen virkelig. Nå er denne sesongen reddet for meg. Jeg følte meg sterk på slutten. Det var en fantastisk følelse da jeg så jeg ville vinne, sa Kristoff i seiersintervjuet.

– Jeg hang meg først på (Peter) Sagan, men ble låst inne. Men da så jeg Ces Bol til høyre, så jeg fulgte ham. Han startet spurten tidlig, og da han sluknet hadde jeg fortsatt gode bein. Det var et fantastisk øyeblikk.

Seieren er Kristoffs fjerde i Tour de France. Danske Mads Pedersen ble nummer to, mens nederlenderen Ces Bol sikret tredjeplassen.

– Oppkjøringen min til Tour de France var ikke god. Jeg hadde ingen resultater, og jeg veltet også i EM for noen dager siden, da jeg gikk rett på hue. Men det affekterte meg ikke, sa Kristoff.

– Dette betyr mye for karrieren min. Jeg er 33 år og har fire barn, og jeg vet de sitter hjemme og ser på og er stolte av meg. Jeg vil si hei til dem, sa han og vinket.

Uhell

Regnvær og mange uhell preget den første etappen av årets Tour de France. Ved 3-kilometermerket gikk en stort velt som splittet feltet, men siden velten skjedde med rett under tre kilometer igjen vil rytterne få samme tid som vinneren. Blant annet gikk franskmennenes storyndling Thibaut Pinot ned i velten.

Også Ineos-rytter Pavel Sivakov veltet underveis. Han måtte flere ganger sjekkes i legebilen, noe som kan føre til problemer for det Gabriel Rasch-ledede Ineos-laget.

Det mest spektakulære uhellet hadde derimot Astanas Miguel Ángel López. I en utforkjøring med underkant av fem mil igjen mistet han kontroll på sykkelen og skled til slutt inn i et skilt.

Da roet feltet seg betraktelig. 

Da rytterne hadde kommet ned fra de verste utforkjøringene og inn på flatene mot mål i Nice angrep Ag2rs Benoît Cosnefroy, men holdt teten kun drøye fem kilometer til 13 kilometer gjensto. Etter det var det spurternes arena.

Poeng-Sagan

Etter femten sekunders sykling stakk sveitseren Michael Schär og franskmennene Fabien Grellier og Cyril Gautier fra resten av feltet, men de fikk aldri mer enn tre minutters luke. 

Grellier og Schär vant de to kategoriserte stigningene. Etter etappen ligger de tre bruddkameratene med to poeng hver i klatrekonkurransen. 

Schär vant den innlagte spurten med 68 kilometer igjen. Bak tetgruppa spurtet Peter Sagan inn til fjerdeplass og 13 poeng i det som kan være starten på en ferd mot slovakens åttende grønne trøye. Han ble nummer fem på etappen. Alexander Kristoff sikret ni poeng med en sjuendeplass i den innlagte spurten og leder dermed også poengkonkurransen.

Saken oppdateres!

Tour de France lørdag, verdenstouren (12 av 24):1. etappe (flat), 156 km, Nice – Nice:

1) Alexander Kristoff, Norge (UAE Emirates) 3.46.23, 2) Mads Pedersen, Danmark (Trek) samme tid, 3) Cees Bol, Nederland (Sunweb) s.t., 4) Sam Bennett, Irland (Deceuninck-Quickstep) s.t., 5) Peter Sagan, Slovakia (Bora) s.t., 6) Elia Viviani, Italia (Cofidis) s.t., 7) Giacomo Nizzolo, Italia (NTT) s.t., 8) Bryan Coquard, Frankrike (B&B) s.t., 9) Anthony Turgis, Frankrike (Total) s.t., 10) Jasper Stuyven, Belgia (Trek) s.t.

Sammenlagt:

1) Kristoff.

Norske ryttere har gjennom tidene sørget for 18 etappeseirer i Tour de France:

2020 (1): 1. etappe (Alexander Kristoff)

* 2018 (1): 21. etappe (Alexander Kristoff)

* 2017 (1): 19. etappe (Edvald Boasson Hagen)

* 2014 (2): 12. og 15. etappe (Kristoff)

* 2011 (4): 6. og 17. etappe (Boasson Hagen), 13. og 16. etappe (Thor Hushovd)

* 2010 (1): 3. etappe (Hushovd)

* 2009 (1): 6. etappe (Hushovd)

* 2008 (2): 2. etappe (Hushovd), 11. etappe (Kurt Asle Arvesen)

* 2007 (1): 4. etappe (Hushovd)

* 2006 (2): Innledende prolog og 20. etappe (Hushovd)

* 2004 (1): 8. etappe (Hushovd)

* 2002 (1): 18. etappe (Hushovd)

* 1987 (1): 14. etappe (Dag Otto Lauritzen)

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.