- Kom, vi gjør intervjuet i badekaret - Sykkel
1267 Views

– Kom, vi gjør intervjuet i badekaret

«Ideen om at Tour’en ikke vinnes før den ankommer Paris er død. Merckx knuste den legenden,» skrev Jacques Goddet i sin epilog. Belgieren skuffet ikke i sin Tour de France-debut.

Juli 17, 2019
Skrevet av:

Espen J. Lee Foto: Pressesport

De tre herrene på bildet er (fra venstre) Roger Pingeon, Felice Gimondi og Eddy Merckx. Bildet er tatt på en solfylt morgen i Briançon, før den 11.etappen til Digne, som Merckx skulle vinne. Merckx vant hele seks etapper dette året. Pingeon smiler. To dager tidligere vant han i Chamonix. Gimondi er også i form. Dagen etter vinner han i Aubagne. Trioen dominerer i fjellene. Året er 1969, og to av dem er på dette tidspunktet Tour-vinnere. Merckx er på vei mot sin første av totalt fem gule trøyer, mens Pingeon og Gimondi vant sine gylne tekstiler i ’67 og ’65.

Mye er sagt og skrevet om Merckx sine OCD-aktige tvangshandlinger, og hvordan han sto opp om natten for å justere høy- den på setepinnen med millimeterpresisjon. Myteomspunnet er også Gimondis overtro, og hvordan han syklet med et lykkebringende kjede rundt ankelen, gitt til ham av en prest, som beskyttelse mot onde demoner og uhell.

Men av disse tre, er det kanskje Pingeon som er den mest eksentriske. Franskmannen avslo aldri en forespørsel om intervju, men insisterte konsekvent på å gjøre dem mens han lå i badekaret. Pingeon var en notorisk multi-task’er og hatet bortkastet tid. Spesielt under Tour de France, når tiden utenom etappene måtte brukes til enten hvile, mat eller søvn. Derfor sov han også med bind for øynene og spikret igjen vinduene på hotellrommet. Alt sollys skulle på død og liv holdes ute.

Pingeon dokumenterte sitt søvnmønster omhyggelig i en dagbok, og regnet med at en halvtime ekstra på puta etter hver etappe, ville gi ham tre ekstra netter med søvn i løpet av en Tour.

Felles for både Pingeon og Gimondi i 69-Tour’en, var selvsagt hvordan de begge ble pulverisert av den unge jyplingen fra Brussel. Ved målgang på den mellomharde klatringen til Ballon d’Alsace, puttet den 24 år gamle debutanten hele fire minutter i sekken til sine konkurrenter. Det var bare etappe 6, ennå gjensto både Pyreneene og Alpene. I målområdet snudde Gimondi seg til reporteren fra L’Equipe og oppsummerte situasjonen lakonisk: «Vi er rævkjørt.»

Den alltid kontrære Pingeon nektet derimot å innrømme at Merckx hadde Tour- seieren i lomma og argumenterte:

«Det bare virker som at han er mye sterkere enn oss. Vi trodde ikke Ballon d’Alsace skulle bli så avgjørende. Det er ikke gitt at han fortsetter å dominere i Alpene,» hevdet kapteinen til Peugeot–BP–Michelin.

Pingeon skulle ta feil, og sto to uker senere på nest øverste podietrinn i Paris, 18 minutter bak Merckx. Gimondi nummer fire, 30 min etter.

Franskmannen var kjent for et voldsomt temperament. Under Tour’en i 1974 lå han i brudd med Ronald de Witte. Nederlenderen følte imidlertid at forsøket var dødfødt, og satte seg opp. Pingeon eksploderte og ga bruddkameraten huden full, før han gikk av sykkelen, sparket den ned i grøfta og forlot Tour’en. I Paris vant Merckx igjen.

«Paasche, du avlegger eksamen hos meg»

Touren så langt: Anbefalt lesestoff

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.