Kastet krykkene etter kjempevelt - Sykkel
2435 Views

Kastet krykkene etter kjempevelt

Sterk trio: Flankert av Ingvild Gåskjenn og Susanne Andersen, er Hanna Klæboe et kjent ansikt i landslagsdrakten. Foto: NCF

Juli 08, 2016
Skrevet av:

kjetil

Hun fikk sommersesongen spolert etter en grufull velt med ankelbrudd til følge. Nå er nordlendingen revansjesugen som aldri før. Hanna Salminen Klæboe er ukens profil.

Intervju: Kjetil R. Anda

SM: Hvem er Hanna Klæboe?
HSK: En positiv jente som er veldig glad i å sykle.

SM: Du ble denne uken tatt ut til Morgendagers helter-rittet. Hva betyr et slikt ritt for deg, du har vel strengt tatt syklet det de siste to årene også?
HSK: Det er utrolig gøy. Det er i Nord-Norge, og jeg er den jenten som er derfra og det har det vært i de årene det har holdt på. Det er et utrolig stort arrangement, et ganske stort ritt, så det er litt prestisje.

SM: I 2014 veltet du både under oppvarming og i selve rittet, men ble likevel nummer 13 av 40 startende. Er det litt ekstra nerver når man sykler et slikt ritt?
HSK: Nei, ikke ekstra nerver. Men man har lyst å prestere når det er så mye publikum. Man føler hele Nord-Norge heier på deg. Det blir litt nerver når man skal vise hva man er god for. I 2014 var jeg egentlig bare på disp ettersom jeg ikke var juniorrytter.

SM: Hvordan passer årets ritt deg?
HSK: Årets løp er ganske flatt, men jeg tror det skal passe meg bra. Jeg gleder meg veldig til å kunne sykle i Bodø. I utgangspunktet ville favorittene vært Susanne (Andersen) og Ingvild (Gåskjenn), men de skal ikke stille slik jeg forstår. Men det er mange andre som også har vist seg å være bra på juniorsiden.

SM: Med tanke på at Andersen og Gåskjenn ikke stiller, er det din største sjanse i år?
HSK: Ja, jeg skal gjøre mitt beste for å virkelig få kjørt et godt ritt.

Men, jeg brakk ankelen i midten av mai, så jeg har ikke syklet ritt siden da. Jeg var ferdig på krykker for en uke siden, og er under opptrening nå. Planen er å stille til start i et ritt i Nederland i august, så alt handler om å være i bra form til der.

SM: Hva skjedde i mai?
HSK: Det var under lagtempotrening hvor jeg kom litt for nært hjulet foran meg. Det var høyt opp og mange saltoer før jeg landet. Men jeg landet på en myk åker, så jeg var heldig. Jeg trodde det skulle gå mye verre. Treneren min sa at det var noe det verste han hadde sett.

SM: Det er små marginer. Hva var farten din da?
HSK: Garmin stoppet på 63 km/t.  Jeg trodde jeg skulle klare å komme meg fort tilbake, men ankelen var brukket. Det var et lite brudd, men nå har det tatt over syv uker og jeg halter fortsatt. Sykkeltrening har jeg ventet med, men nå har jeg hatt to uker med 20 timer.

Jeg halter fortsatt litt. Ankelen blir litt stiv og hoven, men de sier det er normalt.

SM: Du ligger for tiden som nummer tre i Norgescupen og nummer to på NCF-rankingen. Det tyder på at formen hvertfall var ganske god før velten?
HSK: Ja, det var veldig morsomt å sykle ritt i vår. På slutten av 2014-sesongen var jeg syk og veltet litt. Og i fjor da jeg var førsteårs junior veltet jeg også på treningssamling, hadde kyssesyke osv. Det var mye. Jeg avsluttet sesongen i juli for å begynne med opptrening. Jeg var spent på året i år, så det viser at treningen har funket. Jeg kjenner at det er virkelig dette jeg vil.

SM: Når du er et tilsynelatende stort talent og får så mange avbrekk, lar du deg stresse?
HSK: Jeg har litt lyst å si at jeg ikke stresser, men jeg gjør det når jeg har hatt stang ut i tre sesonger. Man legger ned så mye, så det er ikke noe morsomt å bli satt ut av spill, men jeg begynner å bli ganske god på opptrening hvertfall (ler).

SM: Du er født og oppvokst i Harstad. Hvordan er sykkelmiljøet der?
HSK: Jeg flyttet til Kongsvinger for å gå på videregående der (NTG). I Harstad trente jeg med stefaren min, og vi fikk det til å funke veldig bra.

SM: Må man flytte fra Nord-Norge for å lykkes som syklist?
HSK: Nei, det må man ikke. Men sesongen er en måned lengre både før og etter i sør. Man er nærmere ritt, og får trent med folk på samme nivå. Man må ikke, men det er veldig verdifullt.

SM: Hva gjorde at nettopp du begynte med sykling?
HSK: Det var stefaren min som viste meg , og det virket gøy. Først terreng, men jeg trivdes best på landeveissykkel. Da var det gjort. Alt bare klaffet og jeg følte meg bra. Da var jeg 13 år, men drev først med litt barneidrett, dans, fotball og slikt man er med på i barneårene.

SM: Dersom du skulle beskrive selv, hva slags rytter er du?
HSK: Jeg utmerker meg ikke spesielt på ett område, men er en god allrounder og det er det jeg jobber for.

SM: Og målet er å bli proff?
HSK: Målet er proff. Jeg jobber jevnt og trutt, så skal mulighetene være der om ikke så altfor mange år.

SM: Hva gjør du utenom?
HSK: Jeg går videregående hvor jeg har ett år igjen. Jeg har ikke lagt flere planer enda, men akkurat nå, med motgangen jeg har hatt, frister det å ha et friår etter VGS for å se hvor god jeg kan bli å sykle. Det er jo strengt tatt det man drømmer om å leve av.

SM: Dersom du ville forandret noe med norsk sykkel. Hva ville det vært?
HSK: Det vil nok være å fremme jentesykling enda mer. Sende mer på tv. Få det mer i media. Folk må syns det er mer interessant. Mer mediedekning.

Navn: Hanna Salminen Klæboe
Fødested: Harstad
Født: 16.1.1998

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.