Jasper Stuyven, Belgias nye yndling - Sykkel
1225 Views

Jasper Stuyven, Belgias nye yndling

Tungt ansvar: Med aldrende belgiske klassikerstjerner, bærer unge Jasper mye av ansvaret for å ta over tronen. Det virker ikke som å prege 24-åringen. Foto: Sykkelmagasinet

Mars 03, 2017
Skrevet av:

kjetil

Han ble juniorverdensmester i 2009 og vant Paris-Roubaix for juniorer året etter. I 2016 vant 24-åringen vunner Kuurne-Brussels-Kuurne og beviste sitt vanvittige potensiale. Vi møtte belgieren i Brugge.

Hva inspirerte deg til å starte med sykling?

– Min far kjørte terrengsykling for gøy og bestefaren min så mye sykling på tv. En dag dro jeg ut på terrengsykkelen sammen med min far, og ble frelst. Det gikk noen år før jeg var gammel nok til å sykle alene, men etter at jeg begynte med konkurranser ble det bare mer og mer gøy.

Var det alltid et mål å bli proff?

– Ja. De første årene gjorde foreldrene mine det klart at jeg måtte fortsette å studere og minnet meg på at de aller færreste blir proffe. De sa ofte at jeg måtte huske å ha det gøy på sykkelen, men etter jeg ble verdensmester så jeg at det kanskje ikke bare var en drøm å bli proff lengre, men faktisk noe som var oppnåelig.

Hva vil du si til unge syklister som vil bli proffe?

– For meg var det viktigst at treningen var gøy. Vil du ikke sykle, så gjør ikke det. Du må sørge for at du liker det du gjør, og det gjelder alt i iivet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Markert seg: Allerede i fjor presenterte den unge belgieren seg med seier i Kuurne-Brussel-Kuurne. I år måtte han bare ta ett steg ned på pallen. Foto: Sykkelmagasinet
Markert seg: Allerede i fjor presenterte den unge belgieren seg med seier i Kuurne-Brussel-Kuurne. I år måtte han bare ta ett steg ned på pallen. Foto: Sykkelmagasinet

Men det finnes tunge dager også i sykkelsporten?

– Ja, noen ganger som ung har jeg kanskje kommet hjem fra skolen og sagt til moren min at jeg ikke ville sykle mer og at jeg var lei. Da sa hun alltid: ja, greit, så ikke gjør det. Men jeg hopper på sykkelen likevel og fullførte treningen med den samme tilfredsheten jeg alltid har etter trening. Jeg gjør dette fordi det er utrolig gøy. Jeg har aldri følt at jeg var tvunget til å sykle.

Har du drevet andre sporter?

– Litt løping og litt skøyte når jeg var ung. Ikke noe seriøst eller høyt nivå, men det var gøy og jeg drømte allerede den gang om å bli proff syklist.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.