324 Views

Hushovd og Roubaix

Elsk og hat.

November 22, 2015
Skrevet av:

Espen J. Lee

Selv om Thor Hushovd vant hele ti etapper i Tour de France, den grønne trøya to ganger, Gent-Wevelgem, Omloop Het Nieuwsblad og en praktfull VM-tittel, savner han ett spesielt ritt på sin gullkantete merittliste.

– Paris-Roubaix er definitivt det hardeste løpet. Fem mil går på smale brosteinspartier. Det er dette løpet jeg helst vil vinne, sa Hushovd en gang.

Vel, han sa det nok mange ganger. Hele elleve ganger fullførte han den prestisjetunge vårklassikeren. Han vant rittet i U23-klassen og kom nære ved flere anledninger som profesjonell. Men rittet alle kjenner som «Helvete i Nord» vil alltid være storheten som unnslapp nordmannen. Hans «Moby Dick». 

2000: 63.plass
Hushovd får en skikkelig ilddåp i proffenes Paris-Roubaix. Etter omtrent halvkjørt ritt mister han kontakten med det som likner en tetgruppe. Han velter og ender opp i en bekk. Med noen ubetydelige skrubbsår triller han over målstreken 19 min 30 sek bak vinneren Johan Museeuw. Heldigvis var det fortsatt mer varmt vann igjen i dusjen.

2001: DNF
I det som en av de mest brutale utgavene i moderne tid blir Hushovd skylt bort i stormen. I sitt andre forsøk faller han fullstendig igjennom og kommer ikke frem til velodromen i Roubaix. Servais Knaven tar en overraskende soloseier.

2002: 33.plass
Etter uhell på prologen i Paris-Nice og et ublitt møte asfalten i Flandern rundt, fortsatte uflaksen i Paris-Roubaix. Med tre punkteringer, to velt og en dårlig erfaring rikere, kommer Hushovd i mål et godt kvarter bak den belgiske vinneren, Johan Museeuw.

2004: 17.plass
Med nyjustert sittestilling og spesialbygde skosåler gikk Hushovd inn i rittet med en optimistisk mine. Inne på velodromen ble publikum vitne til Paris-Roubaixs første skandinaviske vinner. Svensken Magnus Bäckstedt triumferer, mens Hushovd tar spurten i ’hovedfeltet’ 2 min 52 sek senere. En velt sperret for nordmannen like før Arenberg-sektoren.

2005: 9.plass
Denne gang var Arenberg satt under rengjøring og sto ikke på løypekartet. Tross en frisk sesonginnledning med 3.plass i Sanremo og 5.plass i Gent-Wevelgem, henger Hushovd ikke med når Boonen-toget damper avgårde med blant andre amerikanske George Hincapie og spanieren Juan Antonio Felcha. De tre gjorde opp i en spurt inne på velodromen i Roubaix. Hushovd hindres av velt og punkterer like etter at han har fått kontakt. Så velter han selv og må kjøre alene i 25 kilometer. Like før mål får han kontakt med en 11-mannsgruppe hvor han ender som tredjemann i spurten.

2006: DNF
Denne våren må han gå over Koppenberg i Flandern rundt, men i Gent Wevelgem flyr han over Kemmelberg og inn til seier. Søndagen etter er imidlertid alt svart igjen for nordmannen. Sår hals, tett nese og to punkteringer stoppet Hushovd bardust. Han ga seg etter 200 kilometer.

– Jeg kjente allerede i oppkjøringen etter den første punkteringen at dette ikke var min dag. Kroppen fungerte ikke som den skulle, sa en veldig skuffet Hushovd etter at han hadde gått av sykkelen i «Helvete i nord».

Sveitseren Fabian Cancellara fra CSC syklet inn til seier i ensom majestet. Da hadde Hushovd gitt opp for lengst.

2007: 43.plass
Til tross for 27 grader (varmen har alltid vært et problem for Hushovd) følte han seg fin og lett i tråkket helt inn til Arenberg. Men inne i skogen punkterer han og ser aldri fronten igjen. Mageinfeksjonen som satte ham utenfor etter Tirreno-Adriatico har gjort at han ikke har krefter nok til å henge med i de knallharde klassikerne uten et perfekt løp.

2008: DNF
Til tross for en velt og ankelskade fra Gent-Wevegelm, føler Hushovd seg fin før starten i Compiegne. Men støvet setter en brutal stopper for nordmannens sjanser. En astmaplaget Hushovd står av etter bare 115 kilometer.

2009: 3.plass
Inne på den strategisk viktige sektoren Carrefour de l’Arbe slipper Hushovd Tom Boonen forbi seg. Den belgiske spesialisten akselerer umiddelbart, mens Hushovd feilberegner neste sving og velter. Boonen kjører de siste 15 kilometerne alene og vinner sin tredje Roubaix-tittel. En sønderknust Hushovd blir nummer tre. Krasjet han fra en seier?

2010: 2.plass
– Å holde unna i fem mil, alene og i motvind, ville jeg aldri greid, konstaterte Hushovd i hyllesten av sin sveitsiske overmann i Paris-Roubaix.

For mens Fabian Cancellara gjorde det umulige mulig, ble Hushovd, Tom Boonen, Juan Antonio Flecha og Filippo Pozzato, tre av verdens beste klassikerryttere, sittende helt i skyggen og kjempe om annenplassen. To minutter etter Cancellara i mål spurtet Hushovd inn til 2.plass.

foto: HC Prigge
foto: HC Prigge // Sykkelmagasinet

2011: 8.plass
Til tross for pusteproblemer, flere velt, en forslått hofte, kramper og et lag som underprestere så til de grader – ville ikke regjerende verdensmester Hushovd høre snakk om regnbuetrøyen forbannelse. I Paris-Roubaix hadde han hele laget bak seg, og da Garmin-mannskapet endelig presterte ble nordmannen offer for lagets egen suksess. Mens Hushovd følger storfavoritt Cancellara som en skygge, piler lagkamerat Johan Vansummeren avgårde alene. Plutselig satt Hushovd sjakk matt på hjulet til Cancellara, mens hans belgiske lagkompis stormer solo inn til velodromen i Roubaix.

2012: 14.plass
Hushovd gikk inn i Paris Roubaix som et stort spørsmålstegn da BMC-rytterens oppladningen ble spolert av både magetrøbbel og virusinfeksjon. Han sto over Sanremo, ble listefyll i Flandern og mistet 150 mil med sykkelritt på grunn av sykdom. 61 kilometer før mål, i en tilsynelatende ufarlig rundkjøring, var nordmannen uheldig og deiset i bakken.

– Jeg gikk rett i bakken, og da var det over. Juan Antonio Flecha (4.-plass til slutt) holdt på å kjøre ned en politimann. Jeg så en brå bevegelse og måtte hoppe over en midtrabatt. Jeg landet skjevt, hadde lite lufttrykk i dekkene og skled bare ut, sa Hushovd som endte på en 14. plass.

2013: 35.plass
Berg-og-dalbane-formen til Hushovd fortsetter. Tirreno-Adriatico viser han gnistrende takter på den knallharde etappen til Porto Sant’Elpidio. Deretter bryter han Sanremo, E3 og Flandern. To punkteringer, girtrøbbel og en velt gjorde oppgaven umulig i Roubaix. På start stilte en knapt friskmeldt Hushovd etter store forkjølelsesproblemer uken i forveien.

2014: 19.plass
Helt i tet akselererte han inn på Mons-en-Pévèle, kanskje det aller hardeste brosteinspartiet. Etter flere magre, sykdomspregede år var han endelig god nok til å bekle de fremre rekker i rittet han holdt høyrere enn noe annet. Endelig god nok til å prege utvikling og utfall. Han var en taktisk brikke i BMC-lagets strategi og løste oppgaven med bravur. Resultatet (19.plass) glemmer vi. Prestasjonen ble hans aller siste hurra i Paris-Roubaix.

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.