Historisk QuickStep-dag i Paris-Roubaix - Sykkel
1216 Views

Historisk QuickStep-dag i Paris-Roubaix

Norsk nedtur i brosteinsavslutningen.

April 15, 2019
Skrevet av:

Espen J. Lee

Alexander Kristoff var søndag igjen uheldig i sykkelrittet Paris – Roubaix og punkterte tre ganger. Den norske favoritten var sjanseløs da Philippe Gilbert (36) vant.

Kristoff var blant de største favorittene til å vinne det berømte endagsrittet i Nord-Frankrike, men med tre punkteringer ble «Helvete i nord» nok en gang for tungt for 31-åringen. Han ble til slutt nummer 56 og var over 14 minutter bak vinnertiden.

– Jeg følte meg egentlig ganske bra, men jeg hadde jo tatt en stor risiko med å kjøre med ny type hjul, sa Kristoff til TV 2 før han la til at han kjørte med hjulene i Flandern og Gent-Wevelgem og på trening uten å punktere.

Quick Step-rytter Gilbert vant spurten foran Nils Politt (Katjusja), mens Yves Lampaert (Quick Step) ble treer i den 257 kilometer lange klassikeren.

Seieren var Gilberts første i rittet. Belgieren mangler nå kun seier i Milano – Sanremo for å ha vunnet alle fem monumentene i sykling. 36-åringen ble dermed historisk som den niende rytteren til å vinne fire av de fem, i det som var QuickStep-lagets 700 seier.

– Dette er utrolig spesielt og det vil ta noen dager før jeg innser hva som har skjedd og hva jeg har oppnådd, sier Gilbert – den sjuende eldste rytteren til å vinne Paris-Roubaix.

Gilbert, som ble verdensmester i 2012, har etter hvert en uvirkelig merittliste. Klassikerspesialisten vant Flandern rundt i 2017, Liège–Bastogne–Liège i 2011 og Giro di Lombardia i 2009 og 2010. I tillegg har valloneren vunnet Amstel Gold Race hele fire ganger (2010, 2011, 2014 og 2017), samt etappeseire i alle tre Grand Tours.

Uheldig Kristoff

UAE-rytter Kristoff har hatt en sterk vårsesong med seier i Gent-Wevelgem og 3.-plass i Flandern Rundt, der han var raskest i massespurten. Med det til grunn var han ventet å kjempe om seieren søndag, men det var relativt tidlig klart at Kristoff ikke hadde dagen.

Etter om lag to timers sykling punkterte Kristoff, men han fikk nokså raskt kontakt med hovedfeltet igjen. Snaue halvtimen senere ble det igjen meldt om ny Kristoff-punktering, og fra da av ble han liggende bak teten.

Gruppen falt lenger og lenger bak, mens Edvald Boasson Hagen hang med. Dog fikk også Dimension Data-rytteren trøbbel og falt av mot slutten av rittet, og det lå ikke an til noen norsk suksess.

I front kjørte Gilbert, Politt, Lampaert, Peter Sagan (Bora), Sep Vanmarcke (Education First) og Wout Van Aert (Jumbo-Visma). De seks rykket hverandre flere ganger, og ti kilometer før mål hadde Politt og Gilbert skaffet seg en luke på over 20 sekunder.

De fortsatte å kjøre på og inne på velodromen var Gilbert sterkest og tok hjem seieren.

Etter rittet sa Kristoff-lagkamerat Vegard Stake Laengen til TV 2 at Kristoff punkterte ytterligere en gang etter at han hadde falt av.

– Jeg punkterte som bare det her. De ble tre kjappe punkteringer på rad før jeg til slutt byttet sykkel hvor jeg hadde andre hjul. Da fungerte det bedre, men da var jeg allerede så langt bak at det var ikke sjans å komme tilbake, sa Kristoff til samme kanal og fortsatte:

– Det er frustrerende, men jeg visste jo at jeg tok en sjanse. De første 100 kilometerne følte meg som «en million dollar», så jeg følte at dette går veien. Jeg har meg selv å takke. Jeg kunne ha kjørt på noen andre hjul, men de hjulene ruller såpass godt og jeg har hatt så mye suksess med de siste ukene.

Fem norske

Best av de norske ble Boasson Hagen på 45.-plass, nesten tolv minutter bak Gilbert.

– Jeg hadde vel en del uflaks i dag med én punktering ganske tidlig og én akkurat da Sagan støtet. Da satt jeg veldig bra til, så da ble det for tungt å komme opp igjen. Og så hadde jeg enda en punktering og en liten krasj, så det var ikke min dag i dag tydeligvis, sa Boasson Hagen til TV 2.

Kristoff har tidligere trøblet fælt i Paris – Roubaix og har krasjet, punktert og hatt en rekke problemer i rittet han har syklet ti ganger. Hans beste plassering er 9.-plassen fra 2013.

Fem nordmenn stilte til start søndag. I tillegg til Kristoff og Boasson Hagen, syklet Rasmus Fossum Tiller (Dimension Data), Sven Erik Bystrøm (UAE) og Vegard Stake Laengen (UAE).

Ingen nordmann har vunnet Paris – Roubaix siden det ble arrangert for første gang i 1896. Thor Hushovd har gjort det best med en 2.- og 3.-plass.

Paris-Roubaix søndag, 257 km i Frankrike, verdenstouren (15 av 37):

1) Philippe Gilbert, Belgia (Quick Step) 5.58.02, 2) Nils Politt, Tyskland (Katusha) samme tid, 3) Yves Lampaert, Belgia (Quick Step) 0.13 min. bak, 4) Sep Vanmarcke, Belgia (Education First) 0.40, 5) Peter Sagan, Slovakia (Bora) 0.42, 6) Florian Sénéchal, Frankrike (Quick Step) 0.47, 7) Mike Teunissen, Nederland (Jumbo Visma) s.t., 8) Zdenek Stybar, Tsjekkia (Quick Step) s.t., 9) Evaldas Siskevicius, Litauen (Delko Marseille) s.t., 10) Sebastian Langeveld s.t.

Norske: 45) Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) 11.51, 56) Alexander Kristoff (UAE) 14.15.

Rasmus Tiller havnet utenfor tidsfristen. Sven Erik Bystrøm (UAE) og Vegard Stake Laengen (UAE) fullførte ikke rittet.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.