Hadde lys på sekk og ikke sykkel – fikk forelegg - Sykkel
1620 Views

Hadde lys på sekk og ikke sykkel – fikk forelegg

Februar 06, 2017
Skrevet av:

kjetil

Sykler man med rødt lys bak og hvitt lys foran, er ikke det nødvendigvis nok. Det fikk Leif Midbrød smertelig erfare.

Som vanlig syklet den ivrige mosjonisten de 25 minuttene til jobb forrige fredag da han ble stoppet i politikontroll i Strandata i Sandnes. Politiet godkjente først den erfarne syklisten, og erkjente at det var riktig belysning med gult eller hvitt lys foran, og rødt bak.

Men så måtte politibetjentene på stedet tenke seg om likevel. Midbrød hadde nemlig festet det røde baklyset på ryggsekken, og ikke til sykkelen. Etter litt frem og tilbake kom lovens lange arm frem til at Midbrød måtte ut med et forelegg på 1150 kroner.

– Jeg ble litt paff kan du si, jeg hadde ikke forventet det, forteller den uheldige i etterkant.

Vil advare andre

Midbrød har syklet til jobb i over ti år, men aldri før blitt stoppet i kontrollene til politiet. I det siste har han vekslet litt mellom terreng og landeveissykkel på den omlag en mil lange ruta fra Håbafjell til kontoret på Forus i Sandnes.

– På terrengsykkelen har jeg en lysdiode fastmontert bak, og den hadde nok reddet meg i dette tilfellet. Men akkurat denne dagen hadde jeg landeveissykkel hvor det ikke var fastmontert lys, sier Midbrød.

Etter å ha punget ut, fikk han til slutt sykle videre. Det etter å ha festet lyset fra sekken og ned på salvesken under setet på sykkelen.

Han ønsker gjerne å fortelle historien for å advare andre medsyklister.

– Senest i dag (mandag) ble jeg oppmerksom på en kollega som hadde valgt samme løsning som meg. Da måtte jeg advare, forteller han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Slik: Det røde lyset skal være fastmontert på sykkelen, og ikke syklisten. Illustrasjonsfoto: Niek Verlaan
Slik: Det røde lyset skal være fastmontert på sykkelen, og ikke syklisten. Illustrasjonsfoto: Niek Verlaan

Lovverket Midbrød ble felt av, er Vegtrafikklovens forskrift om krav til sykkel. Der heter det blant annet i paragraf 5 punkt 2, at ”bak skal sykkel ha lykt som gir rødt lys og/eller lykt som gir blinkende rødt lys.” I punkt 3 heter det: ”Lyktene skal være festet til sykkelen”.

– Boten er jo lovlig og sånn sett riktig om man ser på lovverket, men det er hvorvidt man skal gi en advarsel og når man skal gi bot, sier Midbrød.

Likt for alle

På Sør-Vest politidistrikt sin Facebook-side omtales den aktuelle kontrollen Midbrød ble felt i:

«Da politiet holdt sykkelkontroll i Strandgata i Sandnes i morges klokken 05.45-07.45 var det nemlig bare 3 av 83 voksne på vei til jobben som fikk forenklet forelegg for manglende lys/feilmontert lys.

PS: Korrekt montert lys er hvitt eller gult lys montert framme på sykkelen, og rødt lys montert bak på sykkelen. Det holder ikke å feste lys på sekken.»

Politibetjent Georg Grødem som var i Strandgata under den aktuelle kontrollen, sier de ikke kan gjøre forskjell på folk.

– Forskriften stiller krav til hvordan dette skal gjøres. Når vi har formelle kontroller stiller vi like krav til alle, og det ville ikke blitt rett om vi skulle sagt at dette tilfellet var ok hos noen, men ikke ok hos andre, sier Grødem, og legger til:

– Hadde det vært en vanlig patrulje som hadde oppdaget dette, kunne man kanskje gitt en advarsel i stedet for et forelegg, men når man utfører kontroller, er det viktig at vi gjør likt for alle.

Skjønner du at enkelte kan oppleve dette som pirkete?

– Vi kan mene mye om de reglene man håndhever. Noen er enige, mens andre er uenige. Vår jobb er å håndheve lovene.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.