Frykter nervøs åpningsetappe - Sykkel
972 Views

Frykter nervøs åpningsetappe

Sidevind og massespurt gjør rytterne nervøse foran den første Tour-etappen.

Juli 07, 2018
Skrevet av:

knutandreas

Intens kamp om ledertrøya, nervøse ryttere, potensiell sidevind og «spurtkrig» utgjør ingrediensene i det som blir en dramatisk åpningsetappe i Tour de France.

201 kilometer fra Noirmoutier-en-l’ile til Fontenay-le-Comte ligger foran rytterne. Mye taler for at de kan bli svært innholdsrike.

All den tid årets Tour ikke innledes med prolog, ligger den gule ledertrøya i potten i det som etter alle solemerker blir en massespurt. Det setter naturligvis en ekstra spiss på seierskampen. I tillegg preges åpningsetappen gjerne av stor nervøsitet og posisjonskamp i feltet.

– Det blir nok hektisk. Vi vil nok få se at et brudd blir kjørt inn tidlig, og det blir nok stor kamp om posisjonene den siste timen. Da er det aldri brede veier, selv om det heller ikke er fryktelig smalt. Det kommer til å bli stressende, og i tillegg er det åpent, sier Tour de France-debutant Amund Grøndahl Jansen til NTB.

Utsatt for vær

Det siste er en henvisning til terrenget. Store deler av etappen går langs Atlanterhavskysten og er svært vindutsatt. Skulle sidevinden bli av betydning, påføres rytterne ytterligere en stressfaktor.

– For min del er det (sidevind) normalt sett ikke et så stort problem, men er man på feil sted til feil tid, er man samtidig ute av det, sier Alexander Kristoff.

Han vet det kan slå begge veier dersom vinden plutselig blir en faktor.

– I et typisk sidevindsritt som Qatar har jeg kjørt bra de siste årene, så sånn sett har jeg behersket det. Men jeg har også bommet i Tour de France og ikke vært med, fastslår mannen som normalt sett er det sterkeste norske kortet på åpningsetappen.

Stor sjanse for velt

Edvald Boasson Hagen sykler sin åttende Tour de France og vet godt at det kan bli en hektisk dag på sykkelen.

– Det kan absolutt, det. Jeg har samtidig kjørt bra på åpningsetappen før. Det gjelder bare å være på hugget og å holde seg foran, sier han til NTB.

Amund Grøndahl Jansen er ikke redd for å innlede Tour de France-debuten med et ublidt møte med den franske asfalten.

– Det er nok stor sjanse for at det går en velt, men sjansen for at man velter selv tror jeg ikke er enormt stor, så lenge man ikke tar unødvendig risiko eller har uflaks. Det gjelder å prøve å holde seg unna der det er farlig, sier han.

Årets Tour-felt inneholder også en haug med skarpe spurtere. Kampen om posisjoner på de siste kilometerne ligger an til å bli beintøff.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.