Et regelverk uten redelighet - Sykkel
1535 Views

Et regelverk uten redelighet

Må ta ansvar: Brian Cookson skyver fra seg ansvaret, men UCI-presidenten må likevel stå til ansvar for at forbundets troverdighet nok en gang svekkes. Foto: Sykkelmagasinet

Februar 10, 2016
Skrevet av:

kjetil

Hvorfor skal rytterne følge regelverket når ikke UCI gjør det?


 

Tirsdag kom nyheten om at Katjusja ikke utestenges slik det var fryktet. Bakgrunnen lå i at det russiske laget til Alexander Kristoff og Sven Erik Bystrøm hadde to positive dopingprøver det siste året, og i henhold til UCIs regelverk skal det aktuelle laget da suspenderes fra all konkurranse mellom 15 og 45 dager.

Straffen kom ikke. UCI forsvarer avgjørelsen med at den ene av de to positive dopingprøvene ikke hadde som formål å forbedre resultatene i konkurranse, men var tilknyttet og brukt på «privat basis». For de som ikke husker riktig, er det altså snakk om Luca Paolinis positive kokainprøve under fjorårets Tour de France.

Fint som det er for norsk sykkelfans at Kristoff og Bystrøm slipper utestengelse, er det direkte feigt av UCI å ikke følge opp sitt eget regelverk. I regelverket står det ingenting om det de henviser til tilknyttet frikjennelsen med Paolinis situasjon, og sykkellaget Androni ble i fjor utestengt via samme regelverk, den gang var det snakk om to positive EPO-prøver. To positive prøver, er to positive prøver. Kokain står på dopinglisten av en grunn, og UCI bør så definitivt ikke gjøre forskjeller her.

UCI gjør seg selv og sykkelsporten en bjørnetjeneste. President Brian Cookson og det internasjonale forbundets tillit er allerede tynnslitt. Briten skyver ansvaret fra seg og understreker at det er disiplinærkomiteen i forbundet som har tatt avgjørelsen. Ikke han. Vel, Cookson, du er fortsatt leder av et forbund som igjen beviser at det ikke fungerer. UCI hadde sendt et kraftig signal til idretten dersom de hadde utestengt Katjusja. Det hadde ikke nødvendigvis trengt å være i 45 dager, men en straff på to uker ville gitt Katjusja konsekvenser i form av tapte rittdager.

Det vil naturligvis oppfattes som urettferdig dersom Kristoff, Bystrøm og de andre rene rytterne i Katjusja skulle blitt utestengt, men kollektiv straff er virkningsfullt. Skammen er ubeskrivelig for den utøveren som ødelegger for resten av laget sitt, og man vil tenke seg om en ekstra gang før man putter i seg forbudte midler neste gang. To positive dopingprøver på under ett år vitner også om at noe i Katjusja-systemet er galt. Man kan ikke fotfølge rytterene hele døgnet, men slik det har kommet fram i ettertiden av Paolinis positive prøver, var det kjent innad i laget at italieneren hadde et problem med søvnstimulerende midler. Alexander Kristoff uttalte selv til Sykkelmagasinet at han trodde Paolini var en type som kunne tatt kokain.

Lagledelsen i seg selv kan ikke utelukkende belastes for positive prøver. Rytterne selv innad i laget har et ansvar overfor hverandre. Med en kollektiv straff forsterkes det ansvaret. Signalet som nå er sendt ut, er at ansvaret ikke er så viktig likevel.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.