Et århundre med Flandern Rundt - Sykkel
6243 Views

Et århundre med Flandern Rundt

November 16, 2015
Skrevet av:

Espen J. Lee

Centrum Ronde van Vlaanderen i Oudenaarde er en spirituell opplevelse for sykkelfans.


 

Når regnet strier ned fra en tung og grå himmel, hvorfor ikke ta deg en varm kopp kaffe, omringet av historiske sykkelartefakter? Og hvis de flamske værguder viser seg fra sin ekstra ugjestmilde side, hvorfor ikke bestille en «Irish Coffee Sean Kelly»? For bare sju euro kan den holde deg varm helt til middagen står på bordet.

I mellomtiden må du bevege deg ut av det atmosfæriske brasseriet, og ta innover deg alt hva Flandern Rundt-muséet har å by på. Utstillingen er nemlig både variert og innholdsrik. Akkurat som den 100 år lange historien til De Ronde.

I likhet med brosteinene ute i løypa, er utsiden av muséet-bygningen ganske grå og intetsigende, og sånn sett en arkitektonisk antitese til bykirken i Oudenaarde, som ligger på andre siden av gaten. Innsiden er imidlertid noen helt annet.

Noe av det som fanger blikket mest er et stort gulvteppe som kartlegger alle rittets brosteinsberg og stigninger. Her kan man fort tilbringe en time uten å bli andpusten.

Centrum De Ronde van Vlaanderen

Man kan også studere Eddy Merckx sine hansker fra 1974, eller sykkelen brukt Johan Museeuw i hans siste opptreden i Flandern Rundt. Den rødmalte Time-rammen er dekorert med en heroisk løvetegning, for å hedre den moderne flamske løven som vant rittet tre ganger.

Drikkeflaskens utvikling de siste 100 årene – fra blank stål til sponsordekorert plast – er også utstilt. Blant de mange trøyene som henger i muséet er selvsagt Tom Boonens VM-trikot – den han brukte i 2006-seieren – selvskreven.

Cenrum Flandria bil

De utenlandske vinnerne har også sine relikvier på display. Som for eksempel sykkelen Tom Simpson brukte for å vinne i 1962: En elleve kilo tung, isblå Gitane, utstyrt med 52/42 krank foran og 13-17 kassett bak.

Er du heldig får du omvisning av selveste Freddy Maertens. Den dobbelte verdensmesteren er nemlig muséets mest populære kurator. Selv vant han aldri De Ronde, faktisk vant han ingen av de fem store Monumentene. Men med glede forteller han deg historien om da han solgte sine tjenester til Roger De Vlaeminck i 1977-utgaven, og aldri fikk betalt.

 

Inngangsbilletten til Centrum Ronde Van Vlaanderen koster åtte euro, men historiene til Maertens er verdt mye, mye mer.

Freddy Maertens

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.