En ukonvensjonell Tour - Sykkel
1150 Views

En ukonvensjonell Tour

Grusveier, fjelltempo og 29 fjell totalt.

Oktober 15, 2019
Skrevet av:

Espen J. Lee

En moderne og noe ukonvensjonell Tour de France-rute ble presentert i Paris tirsdag formiddag.

Det er duket for mye fjell, lite tempo, grusveier og en meget tøff finale dagen før Paris. Formatet for den 107.utgaven skal dermed prøve å innby til aggressiv og offensiv sykling, og ved samme mynt forhindre at lag som Team Ineos styrer showet fra start til mål.

På plass under presentasjonen i Paris var Chris Froome, Egan Bernal, Julian Alaphilippe, Thibaut Pinot og Romain Bardet. Der fikk de se avdukingen av et Tour de France 2020 bestående av 29 kategoriserte fjelltopper, seks fjellmålganger og kun 36 kilometer individuell tempo. Lørdagen før Paris, skal rytterne barke sammen på Thibaut Pinots hjemmebane, når den 20. etappen har målgang på La Planche-des-Belles-Filles.

I fravær av celebriteter som Alpe d’Huez og Mont Ventoux, som begge har glimret med sitt fravær de siste år, har arrangøren valgt å fokusere på mindre kjente fjelltopper. Det blir målgang på Puy Mary i Massif Central, og den ikke så kjente Col de la Loze i Alpene.

Grand Depart i Nice

Åpningshelgen går som kjent av stabelen i Nice. En 170 km lang etappe går gjennom Var-dalen før den første etappen trolig kulminerer i en spurt på Promenade des Anglais.

Den andre etappen er mer kupert. Gjennom det humpete området Haut Pays venter hele 3700 høydemeter på tvers av det 190 km. Rytterne skal over den velkjente Paris-Nice-toppen Col d’Eze, og på den siste milen Col des Quatre Chemins, før målgang på Promenade des Anglais for andre dag på rad. Den gule trøyen vil trolig veksle mellom en spurter og en mer klatresterk rytter disse to dagene.

Noen utskillelser i sammendraget kommer jevnt og trutt utover den første utgaven, med målgang i Sisteron, Orcières-Merlette og på Mont Aigoual på den sjette etappen.

Finalen til Orcières-Merlette er ikke utpreget tøff, med sine 11 km og 6 % i snitt. Men stigningen har historisk betydning etter Tour de France 1971 og den episke duellen mellom Eddy Merckx og Luis Ocana.

En ny toppfinish venter på etappen til Mont Aigoual, som blir rittet første sanne test for sammenlagtfavorittene. Et håp om gult i Paris, kan bli knust allerede her.

Pyreneene og Massif Central

Ruten peker deretter vestover mot Pyreneene. Denne gang med kun to fjelletapper og ingen toppavslutninger. Etappe 8 til Loudenvielle er imidlertid tøff nok, med Col de Menté, Port de Bales og Col de Peyresourde på menyen.

Etappe 9 fra Pau til Laruns tar for seg fjelltoppene Col de la Hourcère og Col de la Marie Blanque – en etappe som krever like mye klatreteft som egenskaper i utforkjøringene.

Første hviledag kommer etter ni dager med konkurranse. Rittet startes igjen på Atlanterhavskysten med en etappe til Ile de Ré, som er flat og meget vindutsatt. Spurterne får potensielt en mulighet på etappe 11 og etappe 12 også.

På etappe 13 er Touren kommet til Massif Central med en tøff finale til toppen av Pas de Peyrol – også kjent som Puy Mary.

Touren drar også til de mellomstore fjellene i Jura. Den andre uken begynner med en potensielt fin etappe for bruddspesialister når rytterne skal over toppene Col du Béal, Côtedela Duchère, Montée de l’Observance og Côte de la Croix-Rousse før målgang i Lyon.

Sammenlagtkampen vil drar seg til på den 15. etappen. Målgangen på Grand Colombier kommer etter at rytterne har vært over både Montée de la Selle de Fromentel og Col de la Biche tidligere på etappen – begge stigninger byr på partier over 10 prosent. Siste klatring er 17 km lang og 7.5 % i snitt.

Alper og La Planche

Den påfølgende etappen til Villard de Lans bringer rytterne til Alpene, og byr på en tøff stigning til Montée de Saint-Nizier-du-Moucherotte før en siste knekker opp til mål.

De høye Alper venter på etappen 17, med den 17 km lange Col de la Madeleine og målgang på Col de la Loze ved Meribel. Den siste stigningen er brattest mot slutten og knekker over 20 %.

Grus og svært bratte bakker gjør den 18. etappen til et stor usikkerhetsmoment for favorittene. Montée du Plateau des Glières er 6 km lang med 11 prosent i snitt og kommer rundt tre mil før målgang i La Roche Sur Foron. Over toppen av Plateau des Glières skal rytterne sykle over grusveier.

Etappe 19 fra Bourg-en-Bresse til Champagnole er en 160 km lang dag, trolig for spurterne.

Tvisten kommer imidlertid til slutt: Den 20 etappen er rittets eneste tempo, og en ganske uvanlig contre le montre. Tempo-etapper mot slutten av Touren er ofte uforutsigbare, og denne bærer av solemerker av å bli ganske uvanlig. Den 36 km lange tempoen begynner flat, men skal i mål på La Planche-des-Belles-Filles etter en 5.9 km lang stigning med 8.5 % i snitt. En finale som duker for dramatiske omveltninger dagen før Paris.

Tour de France 2020

27. juni: 1. etappe (flat), 156 km, Nice – Nice.
28. juni: 2. etappe (fjell), 187 km Nice – Nice.
29. juni: 3. etappe (flat), 198 km Nice – Sisteron.
30. juni: 4. etappe (kupert), 157 km Sisteron – Orciéres-Meriette.
1. juli: 5. etappe (flat), 183 km Gap – Privas.
2. juli: 6. etappe (kupert), 191 km Le Teil – Mount Aigoual.
3. juli: 7. etappe (flat), 168 km Millau – Lavaur.
4. juli: 8. etappe (fjell), 140 km Cazères-sur-Garonne – Loudenvielle.
5. juli: 9. etappe (fjell), 154 km Pau – Laruns.
6. juli: Hviledag i La Charente.
7. juli: 10. etappe (flat), 170 km Ile d’Oléron Le Chateau-d’Oléron – Ile de Ré Saint-Martin-de-Ré.
8. juli: 11. etappe (flat), 167 km Chatelaillon-Plage – Poitiers.
9. juli: 12. etappe (kupert), 218 km Chauvigny – Sarran Corréze.
10. juli: 13. etappe (fjell), 191 km Chatel-Guyon – Puy Mary Cantal.
11. juli: 14. etappe (flat), 197 km Clermont-Ferrand – Lyon.
12. juli: 15. etappe (fjell), 175 km Lyon – Grand Colombier.
13. juli: Hviledag i Isére.
14. juli: 16. etappe (fjell), 164 km La Tour-du-Pin – Villard-de-Lans.
15. juli: 17. etappe (fjell), 168 km Grenoble – Meribel Col de la Loze.
16. juli: 18. etappe (fjell), 168 km Meribel – La Roche-sur-Foron.
17. juli: 19. etappe (flat), 160 Bourg-en-Bresse – Champagnole.
18. juli: 20. etappe, 36 km individuell tempo Lure – La Planche des Belles Filles.
19. juli: 21. og siste etappe (flat), 122 km Mantes-la-Jolie – Champs-Elysées.


Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.