Den usannsynlige Tour-favoritten - Sykkel
1094 Views

Den usannsynlige Tour-favoritten

– Jeg er ikke lederen, sier Egan Bernal.

Juli 04, 2019
Skrevet av:

Espen J. Lee

22 år gamle Egan Bernal starter lørdag Tour de France som manges store sammenlagtfavoritt. Det så helt usannsynlighet for ikke mange ukene siden.

Den lille klatresterke colombianeren var i utgangspunktet tiltenkt en rolle som hjelperytter for sine langt mer profilerte lagkamerater Chris Froome og Geraint Thomas i Frankrike de kommende ukene. Den arbeidsinstruksen er nå endret.

Først veltet Froome stygt i generalprøven Criterium du Dauphine og forsvant ut av Tour de France-diskusjonen. Deretter gikk også fjorårsvinner Thomas i bakken i Tour de Suisse. Waliseren slapp billigere fra møtet med asfalten enn Froome og er på start i Brussel lørdag, men fikk oppkjøringen ødelagt og stiller med uviss form.

Det siste er ikke tilfellet med lagkamerat Bernal. Team Ineos-rytteren har en fenomenal sesong bak seg, og viste senest muskler ved å vinne Tour de Suisse sammenlagt. Tidligere denne sesongen vant han i tillegg prestisjetunge Paris-Nice.

Sånt blir man Tour-favoritt av.

Delt kapteinsrolle

22-åringen har i tillegg bevist at han behersker utfordringene Tour de France byr på. I debuten i rittet for ett år siden ble han til slutt nummer 16, til tross for å ha tapt over et kvarter på den krevende brosteinsetappen til Roubaix.

Underveis gjorde i tillegg colombianeren en formidabel jobb som hjelperytter for lagkameratene Froome og Thomas. 

Team Ineos-laget, som den gang het Team Sky, delte da kapteinsrollen mellom Froome og Thomas. Det fungerte så godt at teamsjef Dave Brailsford gjør det samme nå.

Fjorårsvinner Thomas skal igjen få den støtten han trenger mot en mulig ny seier. Samtidig skal også Bernal beskyttes og gis de beste forutsetninger for å lykkes på veien mot Paris. 

– Med tanke på den suksessen vi hadde for ett år siden, går vi igjen for delt lederskap, bekreftet Brailsford nylig.

Uvillig favoritt

Bernal vil samtidig ikke uten videre påta seg ansvaret sjefen legger på ham. Colombianeren har brukt enhver anledning de siste dagene til å understreke at han er beredt til igjen å være hjelperytter for Geraint Thomas.

Favorittrollen mange tillegger ham, vil han helst ikke ha.

– Det er ikke jeg som velger å si at jeg er favoritt. Jeg skal hjelpe G (Thomas). Han er lederen vår, og jeg skal forsøke å hjelpe ham, sa 22-åringen etter Tour de Suisse-triumfen.

Team Ineos-profilen la videre til at han har mange Tour de France-deltakelser foran seg, og at det således ikke haster å realisere drømmen om å vinne rittet.

Enkelt blir det heller ikke å stå som seierherre på Champs-Elyssés. Ikke bare må formen være prima i ukene som kommer, men det gjelder også å unngå uhell. Det har ikke alltid vist seg å være enkelt for sammenlagtkanonene.

Så sent som i mai brakk Bernal kragebeinet etter en velt på trening og gikk etterfølgende glipp av Giro d’Italia.

Utfordrerne

Kanskje kan kreftene han sparte der bli en velsignelse i Tour de France de kommende ukene. Kampen om sammenlagtseieren spås samtidig å bli jevn.

Danske Jakob Fuglsang, det franske hjemmehåpet Romain Bardet, britiske Adam Yates og landsmannen Nairo Quintana er bare fire av flere utfordrere som vil gi Bernal tøff kamp.

Fuglsang vant Criterium de Dauphine og har vist utmerket form denne sesongen. Dansken har samtidig hatt vondt for å lykkes i Tour de France. 

Kanskje er det hans tur nå.

* Navn: Egan Bernal

* Født: 13. januar 1997 (22 år)

* Nasjonalitet: Colombia

* Lag: Team Ineos

* Største sammenlagttriumfer: Tour de Suisse (2019), Paris – Nice (2019), Tour of California (2018), Tour of Colombia (2018).

* Aktuell: Løftes fram som en av de fremste favorittene i årets Tour de France.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.