Den ekte sykkelsjefen - Sykkel
2539 Views

Den ekte sykkelsjefen

Med Ringerike som sine foretrukne kulisser, har Birger Hungerholdt båret norske sykkelsport på ryggen i flere tiår.

November 29, 2020
Skrevet av:

Espen J. Lee

Med Ringerike som sine foretrukne kulisser, har Birger Hungerholdt båret norske sykkelsport på ryggen i flere tiår.

Det startet en gang midt på 70-tallet, da han flyttet hjem med familien for å slå rot i hjemtraktene. Som toppsyklist fikk med seg noen kompiser til å skape Fossen Grand Prix i Hønefoss.

Det var tidlig gründer- og kremmervirksomhet. Å ta turen rundt til det lokale næringslivet for å høre om de kunne bidra til det som kunne bli lokalt samlingspunkt. Som endte opp med å rulle på de neste 45 åra.

At nyskapelsen – som vi best kjenner som Ringerike Grand Prix – fikk Fossen inn som navnesponsor, er et velkjent grep i dagens sykkelsport. På midten av 70-tallet var det mer resultat av tilfeldigheter og en restauranteier med kommersiell teft.

Noen vil kanskje trekke på skuldrene over Ringerike Grand Prix, men det vokste seg stort. I takt med at norsk sykkelsport også var i utvikling.

Dag Erik Pedersen og Dag Otto Lauritzen står bokført med tre triumfer her hver. For dem var det stort å komme hjem og vise frem hva de sto for, på en tid hvor sykkelsporten var langt større i utlandet.

Som leder i Ringerike Sykkelklubb var Birger et naturlig valg som rittleder og speaker. På torget i Hønefoss intervjuet han Dag Otto ved podiet, og en kan bare tenke seg hvor stort det var for det lokale næringslivet å få besøk av en slik kjendis på vei mot OL i Los Angeles året etter. Atle Pedersen, Olaf Lurvik, Ole Sigurd Simensen, Steffen Kjærgaard, Svein Gaute Hølestøl, Thor Hushovd, Mads Kaggestad og Gabriel Rasch har alle blitt kronet til vinnerne av Ringerike Grand Prix. Etter hvert vokste rittet både i status og anseelse.

I 2005 så den norske kontinentalsatsinga Maxbo-Bianchi dagens lys. I 2011 skled kompetansen og drivkraften fra miljøet bak etapperittet Ringerike Grand Prix over i Tour of Norway, mens rittet i Hønefoss gikk tilbake til å bli et endagsritt. En norsk klassiker på Ringerike.

Sykling har vært både hobbyen og livet til Birger Hungerholdt. Med nese for business og hovedinntekt fra salg av sponsorpakker, var hans aktive yrkeskarriere preget av det han hadde mest lyst til å jobbe med.

2020 ble året hvor COVID-19-bølget skyllet inn over samfunnet vårt, og det tvang ham etter hvert til å innse at livsverket hans var i ferd med å bli fullendt.

Han feiret 70-årsdagen sin, begynte å planlegge alderdommen og la etter hvert ned driften av selskapet Interspons AS etter et år ble blodrøde regnskapstall.

Etter å ha fått kreftdiagnose i 1998, en sykdom som fremdeles river og sliter i ham, var det ikke mer enn man kunne forvente av en gammel traver. Det sitter likevel svært langt inne. Han har hele veien holdt hodet over vann via hardt arbeid og et knallhardt treningsregime. Å gå virkesløs på hjemmebane kommer nok til å bli en prøvelse – både for ham og familien – hvis det ender opp med det.

Familien er dog en av kjerneverdiene. Under Sundvolden GP et år, møtte jeg både kona Berit og barnebarnet utenfor hotellet om morgenen idet de samlet sammen drikkeflasker syklistene hadde kastet ifra seg.

«Det skulle da se ordentlig ut utenfor hotellet, må skjønne!»

Når Joker Fuel of Norway har vært på samling på Ringerike, har både kona og datteren Tone vært i aksjon som kjøkkenassistenter.

Det er derfor Birger også vifter avfeiende når han blir bedt om å skryte av sine egne bragder og fortelle om ting han har gjort oppigjennom årene. Det han har skapt for norsk sykkelsport har han nemlig ikke skapt alene. Det har vært teamwork både fra den lokale sykkelklubben og fra krefter internt i Team Hungerholdt.

Men uten ham er det likevel ganske sikkert at det ikke hadde blitt noe av det.

Og til de som nå ser til en annen aktør, og andre som selv har begynt å titulere seg som sykkelsjefer: Alt det der er allerede gjort av den opprinnelige sjefen fra Ringerike. Han hadde bare ikke et trailerlass med penger å boltre seg med, men fikk det til likevel.

Les et stort intervju med Birger Hungerholdt i Sykkelmagasinet seneste utgave.

Sykkelmagasinet 2020-5

  • Birger Hungerholdt
  • Kristoffer Halvorsen
  • Villmarksruta
  • Juvasshytta
  • Tadej Pogacar
  • UAE Team Emirates’ gule trøye
  • Tour des Fjords Exp

Bli abonnent eller les utgaven digitalt her

https://sykkelmagasinet.no/abonner-sykkelmagasinet/

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.