Calpe, sykkelmekka hele året - Sykkel
10322 Views

Calpe, sykkelmekka hele året

Stabile forhold, mindre regn og bedre veier.

Januar 09, 2018
Skrevet av:

Espen J. Lee

TEKST: Kjetil Rakkenes Anda FOTO: Tim de Waele

Så langt man kan huske har syklister tatt samme vei som trekkfuglene når kuldegradene daler. Sommerlige temperaturer, rolige veier og en avkobling fra de vante treningsrutinene hjemme, lar seg fint kombinere med familietur både for rutinerte og nybegynnere.

Mens mange har foretrukket Mallorca og Kanariøyene til disse formål, virker det som om Calpe nå benyttes i større grad enn tidligere. Byen med like over 30 000 innbyggere tilhører Alicante-provinsen og er en del av idylliske Costa Blanca hvor hvite, langstrakte strender er kjennemerket på den spanske østkysten. Her er det hovedsakelig turisme og fiske som er primærnæringene.

Med ca. en times kjøretur på flott motorvei fra flyplassen i Alicante, er destinasjonen et mål som ikke er altfor langt unna. Fra Oslo tilbyr flere selskaper direkteruter på flyvningen som tar i underkant av fire timer. Det samme gjør det fra Bergen hvor det også tilbys direkteruter på samme måte som fra Stavanger og Trondheim. Det er hyppige bussavganger fra Alicante og nordover til Calpe. En taxitur fra flyplassen til Calpe koster i underkant av 1000 kroner.

Perfekte sykkelforhold hele året

Hva som gjør byen med den ikoniske klippen i havgapet så populær, krever lokal kunnskap for å forklare. Sykkelmagasinet møter Patrick Deneut på et av de mange hotellene langs den praktfulle strandpromenaden en januardag. Enkelte restauranter og kafeer holder åpent selv på denne tiden av året, bølgesus og en lett bris forstyrres av støyen fra andre restauranter som er i ferd med å plassere ut gulv, stoler og bord for den nye sesongen som starter snart. Deneut driver sitt eget sykkelutleie i regionen, og kan fortelle at sesongen for ham starter allerede nå, og varer til juni. Juli er noe roligere, men deretter tar det seg opp igjen i august.

Etter å ha tilbakelagt tolv profesjonelle år som syklist, med flere treningsperioder i Calpe, forelsket belgieren seg i stedet og bestemte seg for å flytte hit sammen med kona i 2009. Da var det guidede turer kombinert med sykkelutleie som oppholdt tiden deres, men mye krevende arbeid og få ressurser gjorde at han før 2016 bestemte seg for kun å satse på utleievirksomheten, TopBike rental. Sykler av solid kvalitet tilbys i store kvanta, og det er tilrettelagt både for enkeltpersoner, små og store grupper. Deneut tilbyr Merida-sykler av modell Scultura og komplett Dura Ace-gruppe, samt Fulcrum-hjul.

Nå er det hektisk for belgieren. Det kommer mosjonister fra hele Europa for å leie hans sykler. Han trekker frem det stabile været som en av de viktigste faktorene til at området er så populært. Ironisk nok, en uke etter intervjuet fant sted, falt den første snøen på 30 år i Calpe.

– Her kan du sykle hele året. Skal man dra hjem til kulden etter å ha trent i 25-30 grader, er ikke det særlig heldig. Her ligger temperaturene på rundt 15 grader i januar og februar. Det er perfekt, fastslår han.

Etter lang fartstid i bransjen kjenner Deneut til Mallorca, Gran Canaria og Sør-Spania som sykkeldestinasjoner. Calpe har imidlertid sin forse med tanke på jevnere og lettere stigninger i fjellene som omkranser området.

– På Gran Canaria og i Sør-Spania er for eksempel bakkene lengre, mer variable i form av stigningsprosent og ofte brattere. Her er de ikke veldig lange og ligger rundt 5-6 prosent. Trener du smart, kan du legge et veldig godt grunnlag her, mener han.

Det betyr at man havner på rundt 1200 høydemetre over en ti mils langtur. Deneut understreker imidlertid at man kan legge løypen slik at man kan doble antallet. Hva med for eksempel å svinge innom CV-770-veien opp mot Safari Aitana? En bakke på nesten to mil som stiger opp til 1000 meter over havet. Klatringen til Confrides på CV-710-veien er også en hyppig besøkt stigning på ni kilometer med ni prosent stigning i snitt. Slår du Sindre Lunke som er åttendemann her på Strava?

Designede sykkelhoteller

Etter ti minutters sykling fra Calpe sentrum, kommer man til fine veier med lite trafikk. Her kan man slå følge med en av de mange andre syklistene man møter, og et kaffestopp i en av de idylliske, spanske småbyene er med på å løfte opplevelsen. Ifølge Deneut er området her grønnere og frodigere enn lengre sør i landet, også om sommeren. Hver sesong byr på sin sjarmerende naturopplevelser. En av hans favoritter er når de mange appelsintreene blomstrer i februar.

Etter en lang og god sykkeltur, kan man returnere til et av de mange hotellene som er skreddersydd for syklister. Her finnes det verkstedmuligheter, massasjetilbud og kanskje et lekkert spa hvor man kan hvile tunge bein. Uansett budsjett bør man finne noe som passer lommeboka. Er man nøye i planleggingen kan man finne fullt akseptable leilighetshoteller for under 400 kroner natta. I andre enden av skalaen tilbys lekre spahoteller tilrettelagt for både familie og syklister. Se egen faktaboks over utvalgte hoteller.

Man trenger på ingen måte være lokalkjent eller etablert syklist for å velge sykkelferie i Calpe. Om man ikke benytter seg av Deneuts foreslåtte ruter i den lille guiden han tilbyr sammen med sykkelutleie, kan man bruke bikemap.net hvor man kan laste ruter direkte til en sykkelcomputer med GPS. Eller så kan du gjøre som vi foretrekker: Ta sykkelen fatt og styre dit lysten fører deg. Bare pass på å ha med nok næring eller penger til å kjøpe mat og drikke underveis. Det er fort gjort å sykle seg bort, så ta med telefonen for å eventuelt navigere veien hjem.

Tar du turen til Calpe i månedsskiftet november/desember eller i første del av januar, skal du slett ikke bli overrasket om du møter både en, to, tre og fire profflag. Calpe benyttes nemlig som treningsdestinasjon for blant annet Team Katusha-Alpecin, Team Dimension Data, FDJ, Astana og Quick-Step Floors. Det er ikke hver dag man har mulighet til å trene i samme selskap som stjernene Alexander Kristoff, Mark Cavendish, Edvald Boasson Hagen og Marcel Kittel. Av norske lag er det også flere som benytter seg av området. Team Coop, kontinentallaget fra Stavanger, har i flere år dratt til Benidorm i januar og februar, byen som ligger mellom Alicante og Calpe.

– Her er det stabile forhold, mindre regn og bedre veier. På Mallorca har man nok enda bedre umiddelbar tilgang til lite trafikkerte veier, men skulle vi ha dratt dit, måtte det vært for en avveksling fra Benidorm, sier sportsdirektør i laget, Olav Alexander Benjaminsen.

Er du alene, en del av en gruppe eller ønsker å kombinere familieferie med å holde sykkelformen vedlike, er Calpe et godt sted å besøke.

Fem skreddersydde sykkelhotell i området:

1. Hotel Diamante Beach, Calpe

Lekkert firestjerners hotell i Calpe. Dette er det samme hotellet Alexander Kristoffs lag har benyttet seg av de siste årene
Pris pr. natt: Fra 39 euro for halvpensjon, 42 euro for fullpansjon fra januar til juni. Priser under høysesong varierer.
Tilbyr: Lagring for sykler, spa, gym, parkering av eventuelle trailere/lastebiler og basseng

2. Gran Hotel Sol y Mar, Calpe

Vakkert firestjerners på andre siden av Calpe-klippen som har et samarbeid med selveste Johan Museeuw.
Pris pr. natt: Varierer dersom man kommer i gruppe eller alene. Halvpensjon: 52 euro pr natt.
Tilbyr: Ruteplanlegging, alt man trenger i et verksted og sykkelvask, styrkerom, spa, massasje, sykkellagring og fysiske tester i samarbeid med universitetet i Alicante.

3 Hotel Cap Negret, Altea

Flott firestjerners i Altea, en mindre by utenfor Calpe. Rom med havutsikt og kort vei til sykkelløypene.
Pris pr. natt: Halvpensjon: Fra 28 euro. Fullpensjon: Fra 34 euro
Tilbyr: Lagring av sykler, verksted for mekking og vask, basseng, ruteveiledning, styrkerom, massasje,

4. Apartamentos Coral Beach, Calpe

Helt greit tostjerners leilighetshotell for en rimelig penge. Her får man mye for prisen man betaler. Fint bassengområde og greie rom.
Tilbyr: Mulighet for å vaske sykler, basseng
Pris pr.natt: Fra 25 euro

5. Hotel Porto, Calpe

Trestjerners hotell med flott utsikt over havna i Calpe.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.