Brosteinsberg og legender - Sykkel
1368 Views

Brosteinsberg og legender

Flanderns mytiske bakker og deres historier.

Mars 30, 2018
Skrevet av:

Espen J. Lee

Flandern rundt er et ekte utendørsteater i pakt med sin mytiske topografi. Alt handler om brosteinsbergene som har gitt liv til fremgangsrike karrierer og skapt legender.

TEKST: Endre Myhrene FOTO: Pressesports

Molenberg – Andrei Tchmil

Lenge har Molenberg vært den første stigningen i Flandern rundt. Den er veldig teknisk, spesielt i bunnen av bakken, der man i en krapp høyresving nærmest står stille. Det var nettopp her Andei Tchmil alltid tok den første eksteriørbedømmelsen av sine rivaler og handlet der etter.

Kruisberg – Eddy Merckx

Det er umulig å glemme starten på Eddy Merckx første triumf i 1969 på stigningen til Kruisberg, der han tilintetgjorde sine konkurrenter ved å angripe 70 kilometer fra mål. Kruisberg iscenesatte også Beheyt legendariske coup d’Etat av keiseren Van Looy i 1963-VM. Der var også her at Criquielion ble veltet overende av Bauer i VM-finalen i 1988.

Oude Kwaremont – Andrea Tafi

Det var ikke her italieneren la grunnlag for seieren i 2002, men det var her han fant ut av hvordan man vinner Flandern rundt. Tre ganger (1994, 1998 og 1999) skapte han furore på denne hellingen. Tafi gjorde Oude Kwaremont til sin spesialitet, og sørget for at han fikk utbytte av akselerasjonen i kilometerne som fulgte.

Valkenberg – Peter Van Petegem

Denne hellingen kjente han som sin egen baklomme. Valkenberg lå rett ved hans hjem i Brakel, og var hans faste treningsarena, samt hovedsetet for fanklubben hans. I 2005 var det her han la grunnlaget for sin andre triumf i Flandern rundt.

Eikenberg – Johan Museeuw

Bedre kjent som brosteinsberget der «Løven fra Flandern» ble skapt. I 1993 hadde det regnet i timesvis før Museeuw fyrste løs på Eikenberg, dro meg seg et kobbel av favoritter, inkludert Van Hooydonck, Ballerini og Massen, før den avgjørende henrettelsen på Berendries og Muur. 

Koppenberg – Eric Vanderarden

Ut av intet gjennom regnstormen kommer den belgiske mesterskapstrøyen til synet. På vei mot hans første store triumf er Eric Vanderarden den eneste som ikke går av sykkelen på Koppenberg under Flandern i 1998.

Paterberg – Fabian Cancellara

I 2013 ble Paterberg erobret av «Sparatcus». Total råskap og styrke, et angrep fremfor noe annet som definerer Cancellaras uovervinnelige aura. Sagans hode faller som en giljotin, mens sveitseren damper videre opp den 20 prosents bratte hellingen.

Taaienberg – Tom Boonen

Dette er en årlig begivenhet i et av oppkjøringsrittene til Flandern. Cirka 65 kilometer fra målgang i Omloop Het Nieuwsblad akselerer Tom Boonen opp det som nå kalles «Boonenberg». Et angrep alle vet kommer til å skje, men som ingen klarer å gjøre noe med.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.