Blogg: Helt på felgen - veien tilbake - Sykkel
1526 Views

Blogg: Helt på felgen – veien tilbake

Juni 03, 2016
Skrevet av:

sykkel

Selv om man kanskje ikke ønsker å innrømme smerte, er det lurt å ta faresignalene på forhånd.

Av: Thea Thorsen, Team Hitec Products

Våren 2014 var godt i gang og jeg var motivert som aldri før for en ny sesong etter å ha lagt ned mange gode timer trening gjennom vinteren. Jeg startet å studere ved NIH høsten 2013 og følte at selv om jeg hadde hatt mye skole, hadde jeg klart å få til en god vinter og følte at ting var skikkelig på gang.
Det var i mars da jeg skulle sykle Ronde van Drenthe, en av vårklassikerne i Nederland, at jeg for første gang stoppet opp å kjente at ting ikke var helt som det skulle med kroppen. Det er lett å være etterpåklok og at jeg kanskje burde tatt signalene allerede da. Istedenfor var jeg helt overbevist om at jeg var litt sliten etter ett par eksamener på våren og at jeg trengte noen løp for å få i gang kroppen, sånn som jeg alltid har trengt.

LES FLERE HITEC-BLOGGER HER

Vårsesongen gikk og jeg synes ikke at ting fungerte som det pleide. Det som var vanskelig var at jeg hadde noen utrolig gode dager og andre litt dårligere dager på sykkelsetet. Jeg hadde heller aldri fått den brutale sesongen som alle prater om at man får når man går fra junior til senior. Jeg hadde hele tiden hatt en stigene kurve og hadde nå blitt vant til å klare å kunne sitte med framme i seniorfeltet. Derfor var det lett for meg å tenke at det var helt normalt å kjenne på litt motstand, og brukte det som en forklaring for meg selv. Det var jo ikke det at ting ikke fungerte i det hele tatt. Jeg holdt fortsatt et bra nivå på sykkelen, men formen var mye mer svingede enn hva den hadde vært før. Jeg har også alltid vært vant til å tåle mye trening og er oppvokst i et guttemiljø hvor man ikke klager og bare biter tennene sammen noen ganger. Og det var det jeg gjorde, spilte sterk og beit tennene sammen når ting ikke gikk helt min vei. Det var også kanskje det som felte meg, at jeg skulle være tøff og klare alt alene.

På en treningstur hjemme på Ringerike møtte jeg tilfeldigvis Jon Thorp, før avreise til Women’s Tour i England. Han jobber som psykolog og er aktiv som triatlet i konkurranser som Norseman. Han var en person jeg alltid har hatt kjennskap til fra Ringerike Sykkelklubb, men som jeg aldri hadde kjent noe nært. Han lurte på hvordan ting gikk med syklingen, og jeg svarte som vanlig at det gikk greit. Vi snakket litt til og jeg fortalte at det gikk litt opp og ned for tiden. Han tilbød seg da å hjelpe meg. Etter denne samtalen turte jeg for første gang å innrømme for meg selv at noe var galt. Jeg viste ikke hva, men noe var ikke som det skulle. Under Women’s Tour i mai 2014 fikk jeg svaret mitt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Thorsen_blogg-2

Rittet som jeg hadde gledet meg til hele våren ble kun til en forferdelig opplevelse. Det ble rett og slett en skikkelig bråstopp. Kroppen sluttet og fungere, jeg var trøtt hele tiden og fikk syra av å gå ut av senga. Jeg klarte ikke presse kroppen underveis i rittene, og beina mine kjentes ut som seigmenn. Det var som hele verden, den sykkelbobla vi alle lever i, raste sammen og plutselig klarte jeg ikke se noen som helst gleder ved idretten jeg elsker.

Hele denne bråstoppen kom som en overraskelse selv om jeg hadde følt litt på denne uvisse følelsen. Ja, jeg hadde ikke følt meg helt topp, men dette var noe helt annet enn hva jeg hadde opplevd noensinne tidligere. Jeg var ikke bare litt sliten lengre, jeg var helt utmattet.

Hjemme bar det til Olympiatoppen med full sjekk og blodprøver. Alt så helt fint ut, kun noen småting man kunne pirke på. Jeg kunne virkelig ikke fatte at de ikke fant noe som helst galt med meg, sånn som jeg følte meg på det tidspunktet.

Det var starten på den tøffeste perioden jeg har hatt. Fra å trene 20t i uka til å nesten ikke orke å gå en tur om dagen. Sove 12 t om natten og likevel slite med å stå opp om morgenen. Det sleit veldig på mentalt å få en slik hverdag. Dagen min ble plutselig snudd opp ned på et øyeblikk. Det var en skikkelig realitycheck på hvor ensidig og ”unormalt” man lever som toppidrettsutøver. Jeg hadde på dette tidspunktet fått beskjed fra legen at jeg skulle sette bort sykkelen for en stund. Da tok jeg igjen kontakt med Jon og vi begynte jobbe sammen med min trener Martin Vestby.

Det har nå gått to år siden jeg måtte dra hjem fra Women’s Tour. Det har vært mange tøffe stunder gjennom disse årene hvor jeg har vært nær ved å sette sykkelen fra meg for godt. Det er utallige ganger jeg har følt at ting har løsnet, men at jeg plutselig er to steg tilbake igjen fordi kroppen ikke samarbeider med meg. Jeg er utrolig takknemlig for å ha en trener som ikke mistet troen på meg gjennom alt dette, og heller klarte snu meg i riktig retning og hjelpe meg til å ta de riktige små stegene for å bygge opp kroppen min igjen. Jon har også vært en viktig person i veien min tilbake. Han var den personen som fikk meg til å innrømme at ting ikke gikk bra, og at jeg måtte ta tak i det. En person som har gitt meg veiledning til å legge ting bak meg, fått meg til å tenke annerledes og å fokusere på de viktige tingene. Jeg er også utrolig takknemlig for den tilliten og tiden jeg har fått fra Team Hitec Products til å bygge meg opp igjen. Det å ha muligheten til å gå på en smell, men likevel få god støtte fra både ledelse, støtteapparat og jentene på laget, har betydd enormt mye.

Selv om det har vært to vanskelige år som har gått, har det også vært to lærerike år. Jeg har innsett at jeg må legge fra meg ”flink pike-syndromet” og ikke kan forvente å prestere på alle arenaer. Sykkel er ingen idrett man kan gjøre halvhjertet om man vil prestere på toppnivå. Man må virkelig gå ”all in” for å være den fulltids toppidrettsutøveren som er nødvendig.

Gjennom all jobben jeg har lagt ned i mitt ”comeback” tilbake på sykkelsete, kan jeg stolt si at jeg er sterkere enn noen gang. Jeg har alltid visst at jeg har mer å gå på, og at jeg kan nå lenger enn jeg allerede har gjort. Jeg har fortsatt en vei å gå, men jeg har nå stø kurs i riktig retning.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.