Armstrong innrømmer doping før Oslo-VM - Sykkel
1346 Views

Armstrong innrømmer doping før Oslo-VM

Armstrong anslår at han begynte å dope seg som 21-åring

Mai 20, 2020
Skrevet av:

Espen J. Lee

Den tidligere sykkelstjernen Lance Armstrong antyder at han var dopet allerede da han slo igjennom med VM-triumf i Oslo i 1993.

I en trailer til ESPN-dokumentaren «LANCE» får den detroniserte sykkelkongen, som tidligere har innrømmet å ha dopet seg fra 1996, spørsmål om når han startet å dope seg.

– Wow, rett på sak. Sannsynligvis 21 (år), svarer Armstrong, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Det innebærer trolig at amerikaneren begynte med doping allerede i sin første sesong som proff hos Motorola-laget i 1992. Armstrong slo igjennom for alvor i 1993, og han vant VM-gull på landevei i Oslo bare uker før han fylte 22 år.Fortsatt verdensmester

Senere vant han blant annet sju Tour de France-titler, men disse ble han fratatt som følge av dopinginnrømmelsen. VM-tittelen fra Oslo står han imidlertid stadig oppført med.

Armstrong er også kreditert to etappeseirer i Tour de France (1993 og 1995), sammenlagtseirer i Tour de Luxembourg (1998) og Tour DuPont (1995 og 1996), samt enkelte seirer i éndagsritt før 1997.

Etter mange års press valgte Armstrong å erkjenne bruk av bloddoping i et intervju med den amerikanske fjernsynsverten Oprah Winfrey i januar 2013. Da ble han også fratatt de fleste av sine titler, og han ble utestengt fra sykkelsporten på livstid.Rakettdrivstoff

I intervjuet med filmskaperen Marina Zenovich til LANCE-dokumentaren, gjengitt av blant andre magasinet Cycling Weekly , sier Armstrong at han begynte å ta kortisonsprøyter allerede i 1992.

Han reflekterer også rundt overgangen fra det han kaller «lavoktan-doping» til EPO.

– Vi hadde allerede prøvd oss på lavoktan-kortison eller andre ting vi kunne få tak i, men EPO var et helt nytt nivå. Prestasjonsfordelene var så store at sporten gikk fra lavoktan-doping, som alltid hadde eksistert, til høyoktan rakettdrivstoff. Det var avgjørelsen vi måtte ta, sier Armstrong, som tidligere har sagt at det ville vært umulig å vinne Tour de France på 2000-tallet uten å dope seg.

Armstrong sier også at han alltid visste hva han fikk inn i kroppen, enten det var vitaminer eller andre ting.

– Jeg spurte alltid, jeg visste alltid, og jeg tok alltid avgjørelsen selv. Ingen sa «ikke spør, dette er det du får». Jeg ville aldri ha gått med på det. Jeg studerte selv hva jeg ble gitt, og jeg valgte å ta det, sier han.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.