Degenkolb sikret seieren etter dramatisk Tour de France-etappe - Sykkel
963 Views

Degenkolb sikret seieren etter dramatisk Tour de France-etappe

Favorittene falt som fluer på veien til Roubaix. Se høydpunkter 📺

Juli 15, 2018
Skrevet av:

knutandreas

John Degenkolb vant søndagens Tour de France-etappe til Roubaix. Nesten samtlige sammenlagtkandidater veltet, og verst gikk det utover Richie Porte som måtte bryte.

Med 16 kilometer igjen støtet sammenlagtleder Greg Van Avermaet (BMC). Han fikk med seg Yves Lampaert (Quick-Step) og John Degenkolb (Trek). Trioen fikk over 50 sekunder til hovedfeltet og skulle dermed gjøre opp om seieren.

Tyske Degenkolb var suveren i spurten og tok sin første etappeseier i årets ritt. Van Avermaet ble nummer to, mens Lampaert ble treer. Det var en tydelig rørt Degenkolb som kjempet for å holde tilbake tårene under seiersintervjuet like etter målgang.

– Jeg har jaktet denne seieren så lenge. Det er vanskelig å beskrive. Det var en utrolig hard etappe, men laget unngikk trøbbel slik vi planla på forhånd, sa 29-åringen som dediserte seieren til en nær venn som gikk bort forrige vinter.

Etter å ha vært involvert i en stygg ulykke på treningssamling i Spania, trodde mange at karrieren til Degenkolb var over. Det gjorde seieren ekstra deilig.

– Det var en stor personlig seier. Jeg har vært gjennom mye. Alle trodde jeg var ferdig som syklist på toppnivå, men jeg visste at jeg kunne komme tilbake.

Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen kom inn med hovedfeltet. Sistnevnte passerte målstreken på en niendeplass.

Nedtur i år også

Mange av kandidatene til å sikre seg den gule trøya fryktet søndagens etappe. Det var knyttet stor spenning til de lange brosteinspartiene før rytterne syklet ut fra Arras Citadel.

Det skulle bare ta seks kilometer før BMC-rytteren Richie Porte gikk i bakken i en massevelt. Det skjedde før de kritiske brosteinspartiene. Det er annet år på rad at Porte må bryte Touren på den niende etappen. I fjor falt han stygt i en utforkjøring, og det resulterte i brudd i både kragebein og bekken.

Noen få kilometer senere punkterte både Sunweb-kaptein Tom Dumoulin og hjemmehåpet Romain Bardet (Ag2r), men begge to evnet å komme seg opp igjen i hovedfeltet. Bardet fikk trøbbel ytterligere tre ganger på etappen.

Også tittelforsvarer Chris Froome veltet, men det ble ikke dramatisk for Sky-kapteinen.

Edvald Boasson Hagen var en av outsiderne på den niende etappen, men satt ikke i posisjon til å ta opp kampen med trioen som støtet med 16 kilometer igjen.

– Det er litt kjipt når jeg sitter med så bra i front gjennom hele etappen. Jeg satt for langt bak inn i partiet, og da så jeg ikke at de gikk. Jeg får likevel ta med det positive. Jeg ligger fint fremme og unngikk å krasje. Det er en del støv i lungene nå, men det ordner seg nok, sa en utslitt Boasson Hagen til TV 2 etter 156,5 kilometer på sykkelsetet.

Kristoff i bakken

Kristoff, Egan Bernal (Sky), Jakob Fuglsang (Astana) og Tejay van Garderen (BMC) fikk alle smake på brosteinen. Det ble mest kritisk for van Garderen. Da Sky-laget satte opp farten i front av feltet, fikk amerikaneren store problemer og kom i mål 5,47 minutter bak Degenkolb. Dermed ble det en tøff dag for BMC-laget som også mistet kaptein Porte.

– Det er alltid kjedelig å miste ryttere, uansett hvem det er. Vi startet de første åtte dagene perfekt, men dette ble tøft for oss. Rittet er absolutt ikke over. Det kommer fortsatt til å være interessant fremover, sa BMC-sjef Jim Ochowic til TV 2.

Et timannsbrudd gikk allerede etter et par kilometer av søndagens etappe. På den innlagte poengspurten var Thomas De Gendt sterkest og tok 20 poeng. Peter Sagan passerte først i hovedfeltet og fikk med seg fem poeng i kampen om de grønne trøya.

Bruddet ble hentet med 20 kilometer igjen å sykle.

Mandag er det hviledag for rytterne. Deretter venter Alpene på etappen mellom Annecy og Le Grand-Bornand tirsdag.

Tour de France søndag, verdenstouren (25 av 37):

9. etappe, 156,5 km (flat) Arras Citadelle – Roubaix:

1) John Degenkolb, Tyskland (Trek) 3.24.26, 2) Greg Van Avermaet, Belgia (BMC) samme tid, 3) Yves Lampaert, Belgia (Quick-Step) s.t., 4) Philippe Gilbert, Belgia (Quick-Step) 0.19 min. bak, 5) Peter Sagan, Slovakia (Bora) s.t., 6) Jasper Stuyven, Belgia (Trek) s.t., 7) Bob Jungels, Luxembourg (Quick-Step) s.t., 8) André Greipel, Tyskland (Lotto-Soudal) 0.27, 9) Edvald Boasson Hagen, Norge (Dimension Data) s.t., 10) Timothy Dupont, Belgia (Wanty) s.t.

Øvrige norske: 11) Alexander Kristoff (UAE) s.t., 162) Amund Grøndahl Jansen (LottoNL) 16.09.

Sammenlagt (gul trøye):

1) Van Avermaet 36.07.17, 2) Geraint Thomas, Storbritannia (Sky) 0.43 min. bak, 3) Gilbert 0.44, 4) Jungels 0.50, 5) Alejandro Valverde, Spania (Movistar) 1.31, 6) Rafal Majka, Polen (Bora) 1.32, 7) Jakob Fuglsang, Danmark (Astana) 1.33, 8) Chris Froome, Storbritannia (Sky) 1.42, 9) Adam Yates, Storbritannia (Mitchelton) samme tid, 10) Mikel Landa, Spania (Movistar) s.t.

Norske: 31) Hagen 6.05, 57) Kristoff 18.14, 162) Jansen 57.06.

Poengkonkurransen (grønn trøye):

1) Sagan 299, 2) Fernando Gaviria, Colombia (Quick-Step) 218, 3) Dylan Groenewegen, Nederland (LottoNL) 132.

Norske: 4) Kristoff 129, 49) Hagen 14.

Klatrekonkurransen (rødprikket trøye):

1) Toms Skujins, Latvia (Trek) 6, 2) Sylvain Chavanel, Frankrike (Direct Énergie) 4, 3) Dion Smith, New Zealand (Wanty) 4.

Ungdomskonkurransen (hvit trøye):

1) Søren Kragh Andersen, Danmark (Sunweb) 36.09.00, 2) Thomas Boudat, Frankrike (Direct Énergie) 7.00 min. bak, 3) Pierre Roger Latour, Frankrike (Ag2r) 7.37.

Norsk: 27) Jansen 55.23.

Lagkonkurransen (gult startnummer):

1) Quick-Step 9.02.46, 2) Movistar 4.51 min. bak, 3) Mitchelton 5.58.

Lag med norske: 8) LottoNL 7.29, 14) Dimension Data 14.05, 18) UAE 17.23.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.