Juan Antonio Flecha: Slik mestrer du Alpe d’Huez - Sykkel
2051 Views

Juan Antonio Flecha: Slik mestrer du Alpe d’Huez

Den tidligere proffen avslører sine tips. Se klipp 📺!

Juli 19, 2018
Skrevet av:

knutandreas

Torsdag er det duket for kongeetappen i Tour de France med målgang på selveste Alpe d’Huez. Stigningen er berømt for sine 21 hårnålsvinger og hvert hjørne tikker som en taktfast klokke hele veien opp den 13 km lange fjellsiden.

Etappen skjer i kjølvannet av Haute Route Alpe d’Huez der tusenvis av glade amatører fikk erfare den ultimate proffopplevelsen i en av sykkelverdenens mest mytiske stigninger. Det unike Haute Route-arrangementet kommer også til Norge i august.

Den tidligere proffrytteren Juan Antonio Flecha avslører hvordan man takler Tour de France-legenden Alpe d’Huez på best mulig måte.

– Skulle jeg syklet opp Alpe d’Huez, ville jeg begynt i kontrollert tempo, akselerert i det midterste partiet og gitt alt inn mot mål. Det er kanskje ikke veldig strategisk, og funker muligens ikke for alle, men det virker for min del, sier Flecha.

– For de som bare vil nyte det, må de unngå å kjøre seg inn i rød sone på de nedre partiene av stigningen. Den første delen består av seks svinger og strekker seg opp til La Garde og er den bratteste delen. Det er 21 svinger og kreftene må fordeles utover på en smart måte. På toppen kan du nyte utsikten.

Tour de France hadde sin debut på Alpe d’Huez helt tilbake i 1952 med en etappe vunnet av legende Fausto Coppi. I 1994 begynte tidtakingen og den raskeste tiden tilhører Marco Pantani fra en etappe i 1997: 37 minutter og 35 sekunder. Alberto Contador syklet imidlertid opp på 37:30 under en etappe i Critérium du Dauphiné i 2010.

Den raskeste Alpe d’Huez-tiden på Strava er 45:35. Klatringen starter ved den lille byen Le Bourg d’Oisans i Romanche-dalen, stiger 8,1 % i snitt og har makspartier på 13 %.

Ifølge Flecha er riktig fordeling av krefter i de ulike partiene nøkkelen til en rask tid på Alpe d’Huez. En for rask start vil straffe seg mot toppen.

– Etter La Garde går stigningsprosenten litt ned og et langt parti til Huez følger. I dette partiet bør du prøve å sette et tøft tempo, men ikke full gass. Du bør ikke sprekke før det siste partiet av stigningen, advarer den tidligere Team Sky-rytteren.

– Etter Huez er du inne i siste del av klatringen. Har du fordelt kreftene godt, får du utbytte av det her. De siste 500 meterne er faktisk ganske tøffe, så vær forberedt mentalt på å grave dypt og presse på helt til målstreken, sier Flecha – som presiserer at utstyr er avgjørende, men at turen også skal være hygge.

– Fremfor alt er det viktig at du prøve å kose deg. Det kan virke som at smerten ikke tar slutt, men det er ikke ofte du får muligheten til å presse deg selv så hardt som dette.

Se klipp fra Haute Route-etappen til Alpe d’Huez fra 2017.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.