Video Archives - Sykkel

Dette er Hammer Series Stavanger

Fredag 24. mai inntar Hammer Series Stavanger med tre dager sykling i området. 

Til start finner vi blant andre de norske proffene Alexander Kristoff, Sven Erik Bystrøm (UAE), Carl Fredrik Hagen (Lotto Soudal), Edvald Boasson Hagen, Rasmus Tiller (Dimension Data), Amund Grøndahl Jansen (Jumbo-Visma), Kristoffer Halvorsen (Team Ineos), Krister Hagen, Sindre Lunke (Riwal), August Jensen og Sondre Holst Enger (Israel Cycling Academy).

Hele startlisten finner du her!

Om formatet

Dag 1 – Hammer Climb (fredag)

Hammer Climb er et poengritt, som tester lagene over et gitt antall runder i en klatreløype. Det bli delt ut poeng til de ti første rytterne som krysser målstreken på slutten av hver runde, samt at det deles ut dobbel poengsum på tre av rundene inkludert finalerunden. Poengene går til lagene rytterne sykler på.

  • Start: Stavanger Forum

  • Mål: Grisabakken

  • 9½ runder

  • Grisabakken: Maks 20 % stigning
  • Lag bestående av 5 ryttere

  • Laget med flest poeng vinner.

Dag 2 – Hammer Sprint (lørdag)

Hammer Sprint er det andre poengrittet, som denne gangen finner sted i en løype som er flat og rask. Igjen blir poengene tildelt lagene til de 10 rytterne som passerer målstreken først hver runde, med dobbel poenggivning på tre runder, inkludert målgang. Etappevinneren er laget som har samlet flest poeng. Poengene gir startrekkefølgen på siste etappe, Hammer Chase.

  • Start ved Stavanger Forum

  • Mål i Stavanger sentrum

  • Spurtløype

  • 9½ runder

  • Lag bestående av 5 ryttere

  • Laget med flest poeng vinner.

Dag 3 – Hammer Chase (søndag)

Dag tre er den avgjørende dagen: Hammer Chase, en lagtempo med en ny dimensjon. Laget som har flest poeng etter de første to dagene starter med et forhåndsbestemt forsprang til lag to osv. I dette spennende jakt-formatet vil første lag over målstreken vinne Hammer Chase og bli sammenlagtvinneren av Hammerarrangementet, samt få tittelen «Hammer Champions».

  • Start og mål ved Stavanger Forum

  • Lagtempo over tre runder

  • Teams of 5 riders

  • 2 finaler (A & B) med 8 lag i hver

  • Første laget i A-finalen til å krysse målstreken vinner Hammer Stavanger.

– Dette er bare starten

Norges første profesjonelle sykkellag på herresiden ser dagens lys i 2020. Det kunngjorde Uno-X Norwegian Development Team denne uken.

– Jeg tror vi snakket om dette også da jeg var aktiv, så da har det vært snakket om i 30 år, men den gangen var vi ikke like mange gode syklister. Snakken har tiltatt voldsomt de siste ti årene, sier Stig Kristiansen, lagets sportsdirektør.

Sportsdirektøren mener tiden har vært moden for et slikt prosjekt i lang tid.

  • Les vår store reportasje om Uno-X fra lagets treningsleir i Spania. Les HER!

– Det er i grevens tid, vil jeg si. Det burde ha skjedd for noen år siden, sier Kristiansen og peker på at lille Norge i løpet av relativt få år har fostret 15 World Tour-ryttere. Det er et anselig antall med hensyn til den rytterstammen som finnes i Norge, mener Kristiansen.

I video over ser du den seneste episoden av lagets dokumentarserie, «Det neste steget».

🎥 En dag i skjærsilden

Tøft, vått og gjørmete. For de fleste av oss som så rittet på TV i en myk og varm sofa, og for absolutt alle som deltok i dette brutale grusveirittet, Strade Bianche 2018 ble en uforglemmelig utgave.

Likevel viderebringer vi denne videoen fra Team Katusha. Alle husker den sylskarpe vinneren, Tiesj Benoot, som i ensom majestet krysset målstreken i Siena etter å ha overvunnet konkurrentene, og ikke minst, de ubarmhjertige værforholdene.

Og alle husker den tapre Wout Van Aert, som i sin første deltakelse i rittet tok tredjeplass, etter å ha falt av sykkelen i den siste, bratte stigningen opp til målgang på Passo del Campo. Men vi må ikke glemme de ubejublede heltene som kjempet seg gjennom med nebb og klør utenfor TV-bildet.

Kun femti ryttere kom til mål. 20 havnet utenfor tidslimiten og 80 brøt. Dette var dagen der de bakre rekker virket milevis unna og gruppettoen distansert for evig og alltid. Bare to av rytterne til Katusha fullførte rittet, i det video viser som en veritabel klassiker på grusveiene i Chianti.

Kristoffs sykkel knakk, måtte spasere over målstreken

Alexander Kristoff måtte gå over målstreken i fjerde etappe av UAE Tour da sykkelen ble ødelagt i en velt.

Continue reading «Kristoffs sykkel knakk, måtte spasere over målstreken»

– Søker proff-lisens forhåpentligvis om noen måneder

1. februar avslørte Uno-X Norwegian Development Team at de planlegger å ta laget opp til profesjonelt nivå.

Det norske kontinentallaget ble etablert før sesongen 2017 som en videreføring av laget Team Ringerike, basert på en bred samarbeidsavtale mellom klubbene Ringerike og Lillehammer.

I dokumentarserien «Det neste steget» følger kan du følge lagets vei mot proff-nivå. Se episode to i vinduet over.

Vil bli Norges første profesjonelle sykkellag

I en video publisert fredag avslører Uno-X Norwegian Development Team at de planlegger å ta laget opp til profesjonelt nivå. Det norske kontinentallaget ble etablert før sesongen 2017 som en videreføring av laget Team Ringerike, basert på en bred samarbeidsavtale mellom klubbene Ringerike og Lillehammer.

– Vi har bestemt oss for at vi skal undersøke muligheten for å ta Uno-X Norwegian Development Team et steg opp, melder laget fredag.

Siden laget oppsto har det gjort en rekke oppsiktsvekkende signeringer både på rytter- og ledersiden. Denne sesongen består laget av blant andre Tobias Foss, Anders Skaarseth og Andreas Leknessund.

På ledersiden finner man kjente navn som Kurt Asle Arvesen, Stig Kristiansen og Leonard Snoeks.

Denne sesongen har laget planlagt en dokumentarserie, som skal vise lagets vei inn i de profesjonelles rekker i 2020.

– Følg med på vår nye serie «Det neste steget» og få et unikt, ekte og ufiltrert innblikk i veien mot det som kan bli det første norske profflaget i sykkel.

Den mektige Stigen

Det er ikke den lengste, bratteste eller høyeste, men kanskje den mest spektakulære.  Continue reading «Den mektige Stigen»

Bystrøm nær sjokkseier i Vuelta a España

Sven Erik Bystrøm spurtet om seier på torsdagens etappe i Vuelta a España da et tomannsbrudd sensasjonelt holdt helt til mål, men Jelle Wallays ble for sterk.

Continue reading «Bystrøm nær sjokkseier i Vuelta a España»

Den Gode, Den Onde og Den Grusomme

En sen sommerdag i 2018 sykler åtte barske menn ut fra Hjerkinn, med et mål for øye; de skal overvinne både den gode, den onde og den grusomme.De er forberedt i ulik grad. De kaller seg alle barske, men sliter daglig med bæsjebleier, overtidsmat, Netflix og sofakos. Det og mere til gjør at de er usikre på om de er klare for utfordringene som er i vente.

Hjerkinn skinner sammen med sola når de åtte syklistene ankommer Hjerkinn sammen med sine to trofaste følgesvenner i Caravelle’n. Hadde det ikke vært for alle smarttelefonene som florerte kunne man her føle settingen til Clint Eastwood sin klassiker fortsatt gjaldt.

Eirik og Stein Thore, som av mange er ansett som lederne i denne gjengen, hadde i månedsvis i forveien planlagt hvordan disse majestetiske fjellskapningene skulle bekjempes.

For å få opp tenningen blant de åtte syklende var det lagt ut små inspirasjonsbonuser i form av spurter; 12 i tallet. Disse var nøye planlagt ved hjelp av NAFs veibok og skulle sikre at gjengen holdt
tilstrekkelig høyt tempo gjennom hele den ventede utfordringen.

 

 

 

 

Den Onde, sykkeltur over Rondane

Rondane var første test for gjengen. Det som gjorde disse 200 kilometrene så onde var det voldsomme regnværet og vinden som hele tiden kjempet mot de syklende. Yr og Storm hadde spådd alt fra 10-50 mm regn i timen. 12 timer med det og badebassenget ditt er fylt opp.

Olav var hærfører og lovet å geleide sine medsammensvorne gjennom kampen mot den Onde. Vinden slo i mot, regnet pisket og takket være tempoet på gruppen kom det omtrent like mye vann fra hjulet til mannen foran som det gjorde fra himmelen. Etter 10 minutter var hanskene klissvåte. 15 minutter etterpå var skoa omgjort til drivhus for nye sopparter, og hverken enlags, tolags eller utvendig og innvendig plastpose kunne stoppe vannet fra å komme seg til fram til de utsatte tærne.

Etter ca en time måtte også Gabba-jakker og andre varianter gi tapt. Gutta var gjennomvåte. Der og da takket alle hverandre for at en sårt oppspart fridag ble brukt på noe slikt. Enda gjensto det 15 mil. Ting kunne ikke vært bedre. Og Rondeslottet er ikke å se for å si det sånn. Den har pakka seg, så det vi får øye på er god vekst av bartrær langs veien.

 

 

 

Kenneth, regjerende mester som trekker raskere enn Lucky Luke og Blondie, tar selvfølgelig de to første spurtene ved Folldal og Solbergplass. Praten begynner å gå i gjengen, og det kan på et tidspunkt virke som den gode lagfølelsen er i ferd med å rakne. Flere vil fremstå som gruppens leder og kunne dra på seg den grønne cowboyvesten.

Skal intern splid ødelegge for gruppens hovedmål?

Da trår Olav frem, som gruppens eldste og viseste, og trekker de syklende med seg i en kraftanstrengelse ned mot Ringebu og en sårt tiltrengt hvile ved Vinstra. De åtte kommer ridende inn i byen og søker tilflukt ved en taverna som bød på hamburgere, colabrus og varmende kaffe. Kjelleren ble brukt som omkledningsrom, og vil slite med fuktskader i all overskuelig fremtid.

Etter endt måltid og med tørr utrustning har det i tillegg sluttet å regne. Alt ser nå ut til å gå de syklende sin vei. Det varer i 20 minutter. Da begynner regnet igjen, og 20 minutter etterpå er de der de var før klesskiftet. Olav, glemmer sin lederrolle et lite øyeblikk, og stikker av gårde og vinner spurten ved Kvam.

Det samme gjør Eirik ved Sjoa. All ekstra inspirasjon er dermed delt ut, og det er fortsatt 4 mil igjen til Den Onde er beseiret. Regnet har ikke tenkt å gi seg, temperaturen faller og vinden tiltar. Stormkastene gjør de siste klatringene og nedkjøringen til Vågåmo utfordrende.

Klokka 19.06 triller de første gutta inn i Vågåmo, og den første jobben er unnagjort. Pizza og brødrene Ingebrigtsen på en «råmoderne» 16-tommers tv samler alle 10 rundt bordet. Jubelen kan stå i taket.

Den Grusomme, klatringen opp til Juvasshytta

Intet navn kan passe bedre for klatringen til Juvasshytta. Dette er altså bakken som overgår både Alp dHuez og Tourmalet. Denne bakken er Norges Mont Ventoux, en bakke med kjente skjebner i sykkelverden. De åtte syklistene prøver å trille rolig inn mot foten av fjellet, men en spurt like før Lom får blodpumpa i gang og sikrer et godt grunnlag for senere melkesyreproduksjon hos alle sammen. Stein-Thore vinner den i beinhard kamp med syv andre overtente cowboyer.

Et par porsjoner med boller på Lom Bakeri gjør alle de syklende klare for kamp. 13 kilometer med 1300 høydemeter. Allerede etter 400 meter er alle på førstegiret, og det begynner å bli tungt. Etter en kilometer er alle overbeviste om at vi må ha tatt unna de verste bakkene, og at brattheten vil gå litt ned.

Cirka halvveis kommer man til Raubergstulen og her er det flatt. I det minste oppleves det som det. Og det er godt. Men med det voldsomme beistet av en bakke ventende foran seg er det ikke mye å hente på å vente der for lenge. Noe lettere opp blir det uansett ikke. Mens den første delen inneholdt tilnærmet rette veier, er det mer svinger i den andre halvdelen, og man kan se den snirkler seg opp mot toppen. Det golde landskapet sender tankene til Mont Ventoux. Den syklende gjengen skal ikke la seg knekke, og kampen herfra og opp kjempes hver for seg. Hver og en finner et tempo som det er mulig å holde. Må man stoppe er man nødt til å trille nedover i en U-sving for å ha sjans til å komme seg på sykkelen igjen.

 

 

Noen kjente bakker for syklister. Juvass er altså hakket bak Mont Ventoux

Følg veien til Juvass

 

 

 

LES SISTE DEL AV KLATRINGEN OG SOGNEFJELLET PÅ TUNGEGIR.COM

 

En liten pause på Juvasshytta med utsikt mot Galdhøpiggen etter endt klatring

 

 

LES SISTE DEL AV KLATRINGEN OG SOGNEFJELLET PÅ TUNGEGIR.COM

 

 

Vilt, vakkert og vått

De 250 rytterne til start i den første utgaven av Maserati Haute Route Norge fikk en spesiell start på dagen da de fredag morgen ble fraktet til startstreken i Jørpeland med ferje.

Etter at startskuddet gikk på Jørpeland klokka 08:30, fikk det internasjonale feltet av ryttere oppleve 157km sykling med 2700 meter klatring på denne første etappen som gikk under en regntung himmel i nydelige omgivelser.

På smale veier langs pittoreske fjorder gikk feltet fort i oppløsning idet rytterne smatt over korte, men bratte kneiker med jevne mellomrom.

– Tror jeg undervurderte løypen litt, sier Knut Andreas Lone, Sykkelmagasinet deltaker i rittet.

– Man må fordele kreftene og ikke sykle for hardt. Som nordmann er jeg vant til slikt terreng, men det var fint å sykle på nye veier, sier Knut som fullførte i stil på drøye fem timer.

Svensken Patrick Klasêr likte også sin første Haute Route-opplevelse og stoppet for å ta et bilde på en av matstasjonene:

– Jeg er fra Sverige, men jeg har aldri ført til Norge før, sa Klasêr.

– Jeg digger min første Haute Route så langt, det er vakkert å sykle langs fjordene på de små veiene, du må nyte det.

Michael Farrell fra Storbritannia, krysset målstreken med et glis etter å ha trosset været.

– Et vakkert land, uansett været. Det var en fin tur og en flott tur dag.

Etter å ha krysset målstreken i Tau kunne rytterne samle ryggsekkene sine og bytte til tørre klær, før de gikk tilbake på fergen for å reise inn til rittsenteret i Stavanger, der det dukes til for lunsj, massasje og kveldsmøtet.