Test: Effektivt tråkk med revolusjonerende pedal - Sykkel
3566 Views

Test: Effektivt tråkk med revolusjonerende pedal

Januar 17, 2017
Skrevet av:

kjetil

En pedal som beveger seg sideveis. Det hører kanskje rart ut, tenker du? Fortvil ikke, det tenkte ærlig talt vi også. Men Edco var sikre i sin sak at med at 3ax, ville man tråkke mer effektivt og komfortabelt. Det var derfor med spenning vi startet testingen høsten 2016. Fasiten viser faktisk at hypotesen stemmer.

Edco hentet inspirasjon fra menneskers daglige skotøy da de utviklet ideen om en pedal som beveger seg sideveis. For dersom man følger med på sålen under en vanlig sko man løper eller går med, slites den ujevnt. Noen tilter foten inn, andre ut. Det var derfor man ønsker å utvikle en pedal som tok hensyn til nettopp hvordan syklister har fotstillingen sin, og laget derfor 3ax som beveger seg to grader til hver side. Ikke drastiske forskjellen, men med stor effektivitet. Edco, som er de første til å lage en pedal med denne funksjonen, lover i sin omtale av produktet, at man får glede av pedalen enten man er en mosjonist som leter etter mer komfort, eller er enda mer seriøs og ser etter mer effektivitet. Foreløpig er pedalen kun laget i en landeveisversjon.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Hypotesen ønsket vi å sjekke. For å finne ut av om pedalen faktisk er mer effektivt, fikk vi hjelp av Espen Aareskjold. Han er sykkeltilpasser i Team Joker Icopal, samt trener og lærer i Sandnes Cykleklubb og Sandnes videregående skole. Sammen med Espen utførte vi to tester av pedalene. Den første ble utført på følgende måte: Undertegnede ble satt på en watt-rulle med egen sykkel og med 3ax-pedalene på. Det ble varmet opp i ti minutter på 125 watt. Deretter økte vi watt-belastingen gradvis hvert femte minutt og målte laktat og puls ved hver wattheving. Etter fire drag på fem minutter, kjørte vi rolig i seks minutter, før vi byttet til faste pedaler. Deretter ble samme prosedyre utført: fire drag på fem minutter med måling av laktat og puls hvert femte minutt.

Den andre testen ble utført på nøyaktig samme måte, unntatt at denne gangen begynte vi med vanlige pedaler og byttet til 3ax etter de første fire dragene.

Test nummer 1

Slik ble resultatet etter første test:

Watt-belastning 3ax-pedaler Vanlige pedaler
Puls Laktat
Puls Laktat
125w
122 1,0
123 1,3
175w
139 1,6
142 2,1
225w
152 3,0
152 2,8
275w
165 5,9
168 6,7

Som tallene viser er både puls- og laktatverdier lavere ved tilnærmet hvert drag med 3ax-pedalene.

Test nummer 2

Slik ble resultatet på test nummer to, to uker senere hvor vi begynte med vanlige pedaler, og avsluttet med 3ax:

Watt-belastning 3ax-pedaler Vanlige pedaler
Puls Laktat
Puls Laktat
125w
122 1,4
117 1,8
175w
135 1,5
134 2,0
225w
153 2,4
150 2,5
275w
164 5,1
161 6,3

Her er puls litt høyere på 3ax, men laktatverdiene forblir lavere.

Resultatet vekker nysgjerrigheten til Aareskjold, som innrømmer at han først var skeptisk til ideen om en pedal som beveger seg sideveis.

– Jeg vil si det er relativt store forskjeller på 3ax og vanlige pedaler. Men det er masse forbehold å ta hensyn til her. Vi vet f.eks. ikke om treningsbelastning fra dagene før, dagsform, søvn osv. Men når vi snur protokollen og tester pedalene i motsatt rekkefølge og fortsatt får samme laktateffekt, da ville det interessant å undersøke dette nærmere, sier han.

Han mener det ville vært spennende med en eventuell oppfølgertest, hvor man f.eks. tester pedalene over lengre distanser og tid.

– Resultatet taler jo for seg, men dette var én person som utførte én test. Det var en begrensning i både belastning og tid, så sånn sett hadde det vært interessant å utfordret andre parametere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Test: Under testing av 3ax-pedaler sammen med Espen Aareskjold. Foto: Sykkelmagasinet
Test: Under testing av 3ax-pedaler sammen med Espen Aareskjold. Foto: Sykkelmagasinet

Merkelig i begynnelsen

Når det kommer til bruk av selve pedalene, føltes det, hvertfall for undertegnede, rart i begynnelsen. Når man alltid har syklet med tradisjonelle, faste pedaler, er det noe som ikke stemmer når plutselig hele pedalen beveger på seg. Dette blir man imidlertid fort vant til. Etter å ha brukt dem i noen måneder, ble det byttet til å kjøre med faste på et par langturer og intervalltreninger, men da føltes dette rart på samme måte som ved førstegangsbruken av 3ax.

Det betyr imidlertid ikke at 3ax er for alle. Komfort og preferanse under sykling er veldig individuelt, og for enkelte stemmer det kanskje ikke helt at det verken er mer komfortabelt eller mer effektivt å sykle med 3ax. Mennesker er også ulike i kroppen, og hoftebredde, fotstilling osv. kan være faktorer som gjør at pedalene ikke har like stor effekt som i denne testen.

Pedalene blir levert i en lekker eske hvor klosser følger med. De er enkle å montere, veier 390 gram pr. par, og er laget i aluminium. Utløsermekanismen er justerbar, men det er ingen indikator for hvor stram/slakk den er før du virkelig setter deg på sykkelen og føler det selv. For en veil. pris på 299 euro, syns vi det er et godt kjøp om man skulle gå til anskaffelse av pedalene. Får man en deal hvor man kan levere de tilbake dersom man ikke er fornøyd, ville vi utvilsomt slått til.

Edco 3ax pedaler:

Materiale: Aluminium
Vekt: 390 gram pr. par
Produsert i: Nederland
Importør i Norge: Race Depot AS
Pris: 299 euro (Ca. 2700 NOK)

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.