Slik blir Haute Route 2018 i Stavanger - Sykkel
2221 Views

Slik blir Haute Route 2018 i Stavanger

Den ultimate proff-opplevelsen for amatørsyklisten.

Februar 13, 2018
Skrevet av:

knutandreas

Den ultimate proff-opplevelsen for amatørsyklisten kommer til Norge i august.

For oss som ikke har det som skal til for å nå opp til nivået til Edvald Boasson Hagen, Alexander Kristoff og Thor Hushovd, og ikke får muligheten til å sykle Tour de France, er Haute Route en vill og våt fantasi – som er virkelig.

Konseptet er enkelt: Gi mannen i gaten en opplevelse av å være profesjonell. Mange av oss har nok sittet og sett på Tour de France om sommeren, og drømt om fritt å danse oppover Col du Galibier. I Haute Routes to flaggskip, i Pyreenene og Alpene, har man over syv etapper den muligheten.

Ikke bare får man sykle de legendariske klatringene som proffene, men også på de samme vilkårene, med full sikkerhet og stengte veier, servicebiler og medisinsk støtteapparat, overnatting og transport. Alt tilrettelegges for den ultimate, profesjonelle opplevelsen.

Og så klart konkurrerer man. Arrangøren kaller det for «verdens mest prestisjefylte amatørevent» og i de to eventene i Pyreenene og Alpene er stort sett konkurransen også knallhard.

Raskt voksende

SVÆRT POPULÆRT: Rittet i Alpene er sammen med det i Pyreneene flaggskipet til Haute Route.

Konseptet har selvsagt hatt en stor appell til amatørsyklister verden over og da er det naturlig at man også begynner å se på mulighetene utenfor Alpene og Pyreneene.

Konseptet ble lansert med rittet i Alpene i 2011 og ble arrangert alene i to år, før Pyreneene ble inkludert i 2013. I 2014 utvidet man ytterligere, med et ritt som kombinerte Dolomittene med de sveitsiske alpene.

I 2017 ble det til et rent Dolomitt-event, samt et syvdagersritt i USA, i Rocky Mountains. Man sirklet seg også inn rundt to ikoniske giganter i sykkelsporten, Mont Ventoux og Alpe d’Huez, hvor man hadde to respektive tredagersritt. To av etappene foregikk i området rundt, med avslutning opp fjellene, mens en av etappene var en ren, individuell bakketempo.

Rocky Mountains markerte et signifikant øyeblikk for arrangøren OC Sports, som det første på et annet kontinent. I år, 2018, blir det nok en betydelig utvidelse, når man nesten dobler antall arrangementer.

Klar for Norge

Utvidelsen til USA fortsetter i høyt tempo, med tre nye arrangementer i 2018. San Francisco innleder Haute Route-kalender i april (20. til 22), og i tillegg er Asheville (18. til 20. mai) og Utah (14. til 16. september) nye.

Det blir også et nytt i Italia, som baserer seg rundt et annet ikonisk fjell, Passo dello Stelvio (8. til 19. juni).

For norske syklister er det svært gledelig at et av stedene OC Sports har valgt å utvide til er Stavanger, hvor den første utgaven av Maserati Haute Route Norway skal kjøres.

– Slående landskap

Arrangementet blir det første skandinaviske tilskuddet til OC Sports, som har latt seg trollbinde av byens plassering, kombinasjonen av det urbane omkranset av fjord og kyst.

– Med slående landskap, plettfrie veier og en utviklet infrastruktur for turisme, var regionen et åpenbart valg for den første eventen i Skandinavia. Det er gode reiseforbindelser inn og ut av Stavanger, og vi vil basere oss nær byens sentrum. Vi er veldig entusiastiske for vårt nye tredagers-konsept og fordelene det gir rytterne, sa Matt Holden, Haute Routes strategiske utviklingsdirektør, i forbindelse med annonseringen av rittet.

Kuperte etapper

I likhet med de tredagersrittene vil det også i Stavanger være to fellesstartetapper, samt en individuell tempo. Arrangementet avholdes i starten av august (3.- 5.) og deltakerne vil få rikelig med høydemetre å bryne seg på. Man skal også passere en rekke av regionens største turistattraksjoner.

  • Etappe 1: Jørpeland – Tau 158 km
  • Etappe 2: Lysebotn – Sandnes 125 km
  • Etappe 3: Stavanger – Ullandhaug 18 km

Til den første etappen fraktes deltakerne med ferje over fjorden til Tau, som er målsted. Herfra transporteres man til Jørpeland som er startsted. Herfra går ruten sørøver og kjører en runde ut til Oanes, ved Lysefjorden, som er vendepunkt.

Deretter sykler man tilbake, fordi Jørpeland og i retning Tau, før man vender innover langs Tysdalsvatnet, før man ved Øvre Tysdalsvatnet peker nese innover mot Årdal. En runde via Hjelmeland tar rytterne tilbake til Årdal og man setter kursen mot mål i Tau, via Fiskå.

Den andre etappen starter igjen med båttur fra Stavanger, og innover Lysefjorden, hvor man passerer både Preikestolen og Kjerag på veien.

I enden av Lysefjorden starter etappen umiddelbart med dagens tøffeste prøvelse, de 20 hårnålssvingene opp fra fjorden til toppen av Stølsdalen. 10 kilometer à 8 prosent, en røff start på dagen.

Mellom Tverråa og Suleskard stoppes tidtakning av sikkerhetsmessige årsaker, før man tar fatt på de siste 100 kilometerne inn til Sandnes. Dagens siste utfordring kommer opp til Seldal, 15 kilometer før mål, før man sykler mot mål i Melshei.

Avsluttes med syrefest

De to etappene byr på til sammen over 5000 høydemeter klatring. Den siste etappen vil gå for seg i Stavanger, med start ved Vågen. Herfra setter man kursen mot Ullandhaug, hvor man blant annet skal passere DNB Arena.

Videre sykles en runde som går via Sverd i fjell, hvor man skal over 11 prosent bratte Madlalia og tilbake til Ullandhaug. Forbi Univsersitet i Stavanger settes kursen mot mål ved Ullandhaugtårnet og etappen avsluttes med brutale Grisabakken, som har vært brukt i Tour des Fjords jevnlig. Den 17 prosent bratte bakken sørger for syrefest som avslutning på de tre dagene.

Nytt av året er at man har muligheten til å sykle rittene enten individuelt eller som et lag, bestående av to syklister. Disse ville ikke bli inkludert i de individuelle resultatlistene, men i en egen klasse, hvor det er tiden til den siste i duoen som krysser mållinjen, sin tid som gjelder.

All informasjon om arrangementet finner du på Haute Routes nettsider, ved å klikke her!

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.