9.mai: Etappe 4, Cafalù – Etna

Giroen har forflyttet seg fra Middelhavets nest største øy (Sardinia) til den største, Sicilia, der en 181 km lang etappe med en brutal finale venter. Etter rittets første hviledag...

Giroen har forflyttet seg fra Middelhavets nest største øy (Sardinia) til den største, Sicilia, der en 181 km lang etappe med en brutal finale venter.

Etter rittets første hviledag kommer også første fjelletappe, og dermed første virkelige test for sammenlagtfavorittene: Målgang på fjellsiden av vulkanen Etna.

På veien opp til 1892 meters høyde venter en kupert, men gradvis oppbygning. Et forholdsvis flatt terreng bringer feltet inn til bunnen av etappens første kategoriserte stigning, den 32 kilometer lange klatringen til Portella Femmina Morta. Veien opp hit er veldig lang, men stødig rundt 5% og ikke brattere enn 8.

Etter en lang og ukomplisert utforkjøring, der rytterne går gjennom langesonen, kommer feltet til innlagte spurter i Bronte og Biancavilla, før siste og avgjørende klatring begynner ved Nicolosi på sørsiden av vulkanen.

Der ruten gjennom landsbyene i lavlandet holder mange skjulte farer på sine smale og tidvis brosteinsbelagte gater, går finalen opp mot Etna på en bred, asfaltert og eksponert vei, der hovedutfordringene vil være snitthellingen på 7% og (noen ganger) heftig vind. Stigningen er kategorisert til 18km og stiger ikke brattere enn 10 prosent.

Med et ønske om å sykle i rosa i hjembyen Messina dagen etter, vil nok Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) være en aktiv og markert rytter i denne finalen. Men fjelltesten kommer tidlig i rittet og kan få en overraskende vinner.

Alberto Contador gjorde rivalene om til aske da han vant på Etna-vulkanen i 2011. To uker senere tok spanjolen rosa i Milano. Seieren ble imidlertid strøket i etterkant og gitt til Michele Scarponi da Contador ble dømt for sin positive dopingtest fra Tour de France 2010.

teoR77e T04_S02_Etna_web-1 T04_S01_FemminaMorta_web-1 T04_Etna_ukm_web-1

KATEGORIER
Giro d'Italia

RELATERTE INNLEGG