23.mai: Etappe 16, Rovetta – Bormio

En drepende tøff siste del av rittet starter med tre massive fjellpass og en superrask utforkjøring til mål.  Den første etappen i Alpene – hele 222km lang – lover...

En drepende tøff siste del av rittet starter med tre massive fjellpass og en superrask utforkjøring til mål. 

Den første etappen i Alpene – hele 222km lang – lover blod, svette og kanskje tilmed fyrverkeri. Giroen tar fatt på sin siste, avgjørende uke og det som er den første av fem fjelletapper på rad. La brutaliteten begynne.

Etter om lag 65 km starter klatrefesten, med Mortirolo – et navn som vekker bange anelser (morte betyr død på italiensk). Kjent som en av sykkelsportens mest krevende fjell, vil dette bli en grotesk aperitif.

Heldigvis skal toppen ikke bestiges fra sin verste side, fra Mazzo di Valtellina (maks 18%). Rytterne skal opp den lengste siden fra Edolo, som har en forholdsvis snillere gjennomsnittlig stigningsgrad på 6.7% (10.5 % fra Mazzo di Valtellina). Klatringen er imidlertid hele 17 km lang og har partier mot toppen som bikker 16%.

På andre siden – etter en smal og tidvis svært teknisk utforkjøring – kommer feltet ned i dalen. Her viser skiltene vei mot Bormio og rytterne vet veldig godt hvilke prøvelser som ligger i vente. To passeringer av alpegiganten Stelvio.

Fra 1200 meters høyde skal feltet opp til årets Cima Coppi på 2758 meters høyde. Stigningen opp til Passo dello Stelvio er kategorisert til 21.7 km med 6.7% i snitt. Etter en forholdsvis rolig åpning kommer rytterne ut av skogen og inntar det majestetiske fjellandskapet. Gjennom de mange hårnålsvingene bikker det 12%, mens de 2 siste kilometerne ligger jevnt over 10. Glem heller ikke vinden og kulden, som kan gjøre slakt på hvilken som helst rytter.

Over toppen går rytterne etter hvert inn i Sveits, før de tar fatt på neste vei mot Stelvio-toppen. Denne gang via Adda-dalen og opp Giogo di Santa Maria-klatringen som leder over Umbrail-passet.

Denne stigningen har aldri blitt brukt i Giroen før. Kanskje ikke så rart siden den ble asfaltert så sent som 2015. Klatringen er 13.5 km lang, 8.5% i snitt og minner veldig om veien opp Stelvio på den italienske siden.

Etter toppen venter nok en teknisk utforkjøring. Ned mot mål i Bormio går rytterne gjennom flere tunneler. På dette tidspunkt sitter nok bare de sterkeste igjen i favorittgruppen.

Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumb) var kanskje den beste klatreren i fjorårets Giro. Er nederlenderen i samme form i år, er dette en etappe for ham. Nairo Quintana (Movistar), fra de colombianske Andesfjellene, vil nok også fare bra på taket av Alpene.

T16_S03_Umbrail_web T16_S02_Stelvio_web T16_S01_Mortirolo_web T16_Bormio_ukm_web stelvio-hairpins 33YarU0

KATEGORIER
Giro d'Italia

RELATERTE INNLEGG