20.mai: Etappe 14, Castellania – Oropa

Med start i hjembyen til den evige Il Campionissimo, forsetter hyllesten av Fausto Coppi på denne 131 km lange etappen. Målgang på Oropa blir også en hedring av bortgåtte...

Med start i hjembyen til den evige Il Campionissimo, forsetter hyllesten av Fausto Coppi på denne 131 km lange etappen.

Målgang på Oropa blir også en hedring av bortgåtte helter. Klatringen opp til det hellige pilgrimstedet i Alpi Biellesi var scene for en av Marco Pantanis mest minneverdige seiere i 1999-Giroen.

Etappen er hovedsakelig flat og sånn sett en 120 km lang oppvarming til dagens siste stigning. Den 11.8 km lange klatringen til Santuario di Oropa stiger 6.2% i gjennomsnitt, men byr også på partier på 13%.

Fra Biella begynner bakken å stige varsomt med bedagelige prosenter mellom 2-4 opp til Favaro. Her fra, langs byens porfyrbelagte veier, når klatringen sin maksprosent. Siste kilometer ligger rundt 7-8 prosent.

En stødig, ikke altfor bratt finale som dette kan passe fint for Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin).

Oropa ble siste besøkt i 2014 da Enrico Battaglin heiste armene over hodet etter en lang dag i brudd. I 2007 ble Marzio Bruseghin seierherre på den 13. etappen, en 12 km lang individuell tempo.

Dagens målby er også sentral i tragedien om den famøse, men fortsatt populære Il Pirata. Her får Pantani problemer med kjede og må stoppe. På de siste 8 km innhenter han likevel 40 ryttere, vinner etappen og tar ledertrøyen. 6 dager senere ble Pantani kastet ut av rittet grunnet for høye blodverdier. I år går Montagna Pantani-prisen til vinneren på Oropa.

T14_S01_Oropa_web T14_Oropa_ukm_web likfHUc

KATEGORIER
Giro d'Italia

RELATERTE INNLEGG