Thor Hushovd: Oppturer og nedturer - Sykkel
3904 Views

Thor Hushovd: Oppturer og nedturer

10 dager i gult, 10 etappeseiere og nevrepirrende Roubaix-finaler.

Januar 18, 2018
Skrevet av:

Espen J. Lee

Ti etappeseiere i Tour de France og ti dager i gult, en VM-tittel og nervepirrende dramatikk i Paris-Roubaix. Dette er Thor Hushovds oppturer og nedturer.

1. Svindlet i Sydney? (2000)

Noen prestasjoner ser bare bedre og bedre ut med årenes anløp. Thor Hushovds sjuendeplass på OL-tempoen i Sydney er således et godt eksempel.

IOC har allerede tatt Lance Armstrongs bronsemedalje. Gullet gikk til russeren Viacheslav Ekimov, som var lagkamerat med nettopp Armstrong i ni år. Jan Ullrich tok sølv. Tyskeren har senere både innrømmet og blitt dømt for doping.

Det samme har Abraham Olano, spanjolen som ble fjerdemann i Sydney. Femtemann ble Laurent Jalabert som foran et høringsutvalg i det franske senatet i fjor ikke innrømmet doping, men vedgikk at kan muligens kan ha fått ulovlige midler fra lagets leger.

Kanskje ble Hushovd snytt for en olympisk medalje.

2. Velten på Carrefour de l’Arbe (2009)

Thor Hushovds første proffseier med Credit Agricole kom i etapperittet Tour de l’Oise. 12. mai 2000 vinner han etappen til Le Crotoy, ved hjelp av et solid opptrekk fra Magnus Bäckstedt og Stuart O’ Grady.

Ni år senere har begge de vunnet Paris-Roubaix, vårens store klassiker som Hushovd alltid drømte om å vinne. Nærmest kom han nok i 2009. Inne på den strategisk viktige sektoren Carrefour de l’ Arbe slipper han Tom Boonen forbi seg. Den belgiske spesialisten akselerer umiddelbart, mens Hushovd feilberegner neste sving og velter. Boonen kjører de siste 15 kilometerne alene og vinner sin tredje Roubaix-tittel. En sønderknust Hushovd blir nummer tre.

Oppturen kom i Tour de France året etter når han vinner brosteinsetappen til Arenberg.

3. Hushovds første reddet Credit Agricoles marerittår (2002)

Året før krasjet han med et tre på etappen til Aix-les-Bains og måtte senere bryte på grunn av skadene. Denne gangen stuper han over en betongkant på vei ned Alpe-giganten Col du Galibier og havner 15 meter ned i ravinen. Utrolig nok med bare noen mindre kutt som bevis på uhellet.

To dager senere stikker han i brudd og vinner den 18. etappen til Bourg-en-Bresse. Et brudd på ti ryttere blir til tre. Hushovd får med seg Christophe Mengin fra FDJ og Jacob Piil fra Team CSC. I spurten er Hushovd akkurat foran Mangin, mens Piil feilet og tråkket ut av pedalen 500 meter fra mål. Seieren var sårt tiltrengt for Credit Agricole, som var inne i en horribel sesong.

Men triumfen kunne røket allerede på andre etappe, hvor Hushovd nesten ble eliminert. Der satt nordmannen i brudd da han plutselig gikk på en kjempesmell. Fullstendig dehydrert, full av kramper og med tårer i øynene krysset han målstreken helt sist, 19min 26sek bak etappevinner Oscar Freire. Hele ti minutter bak nest siste mann, men akkurat innenfor tidslimten.

4. «Schwarzy» på diett (2003)

Vinteren etter at den franske sportsavisen L’Equipe ga han klengenavnet «Schwarzy» – etter den berømte muskelmannen Arnold Schwarzenegger – bestemmer Hushovd seg for å droppe nugatti på skiva og dessert etter middag. Den 80 kilo tunge kraftspurteren var ikke noen kaffeelsker på den tiden, men tok gjerne kakao med melk.

Tidlig på sesongen flyr han i bakkene og bokfører seg en imponerende 10.plass på den tradisjonsrike klatringen til Mont Faron under Tour Méditerranéen. Men resten av våren står beina dønn stille og Hushovd må melde pass til både Flandern rundt og Paris-Roubaix. Målet var å gå ned fire, fem kilo. Resultatet ble proteinmangel og utmattelse.

Men med Olympiatoppens ernæringsekspert Christine Helle og utholdenhetsansvarlig Atle Kvålsvoll kommer han på rett kjøl igjen. Eks-proffen Kvålsvoll så lagkamerat Olaf Lurvik i sin tid også gå på en lignende smell etter en slankekur.

Foran 2004 sesongen knytter Hushovd tettere bånd med Kvålsvoll, som etter hvert tar over for Credit Agricoles Denis Roux (enda en av Kvålsvolls tidligere lagkamerater). I 2005 blir dessuten mamma Hushovd utnevnt til offisiell Tour-kokk i akkreditert bobil. Ikke rart Tour-triumfene kom på løpende bånd.

5. Utforkjøring fra Col du Aubisque (2011)

Hushovds skikarriere ble brått avsluttet da faren Per smørte han bort fra medalje i et hovedlandsrenn i ungdomsårene. Men da han i verdensmestertrøya forserte nedover Col du Aubisque og inn til en sagnomsust etappeseier i Lourdes, var det med teknikken og fryktløsheten til en garvet alpinist.

To minutter bak ledende Jérémy Roy fra FDJ, og ett minutt bak David Moncoutié fra Cofidis, gikk han over toppen på den velkjente HC-kategorien i Pyreneene. Hushovd innhentet dem begge og krysset målstreken i ensom majestet. Nordmannens franske sportsdirektør, Lionel Marie, holdt så vidt følge med det forrykende kjøret nedover da Hushovd dro til i over 115 kilometer i timen.

Tre dager senere gjør han det samme ned Col de Manse, før han spurtslår blant andre Edvald Boasson Hagen på oppløpet i Gap. Hans tiende og siste etappeseier i Tour de France kom året han holdt ledertrøyen i hele sju dager.

6. Snapper grønn trøye fra Boonen (2005)

Hushovd gjorde det ikke strålende i massespurtene innledningsvis, ettersom super-opptrekker Julian Dean var ute med bruddskade. Men etter ti etapper lå han bare fem poeng bak Tom Boonen som ledet poengkonkurransen.

Ned fra skistedet Courchevel legger han press på sin belgiske rival, stikker i brudd og får med seg den kortvokste franskmannen Samuel Dumoulin. I et forsøk på å markere den offensive nordmannen smeller Boonen asfalten for tredje gang på fem dager. Denne gang sprekker et blodkar under venstre kne.

Dagen etter i Briançon sprekker også nyheten om at Boonen ikke starter og Hushovd er ny leder i poengkonkurransen. Men av respekt for sin uheldige konkurrent velger Hushovd ikke å kjøre i den grønne trøyen før etter etappen. Ledelsen holdt helt inn til Paris.

7. Gent-Wevelgem (2006)

I 2006 må Thor Hushovd løpe over toppen av Koppenberg i Flandern rundt. Men bare tre dager senere flyr han over Kemmelberg i Gent-Wevelgem. Filippo Pozzato prøver seg solo innenfor flamme rouge, men motvinden feller italieneren som blir innhentet av Hushovd 50 meter fra mål. I spurten er han foran både David Kopp og ikke minst Alessandro Petacchi. Dette var første gang Hushovd var raskere enn Petacchi i en flat spurt.

2009: Også i 2009 vant Thor Hushovd den grønne trøya. En kontroversiell seier ettersom Cavendish ble disket på 13.etappe og tapte verdifulle poeng. Her diskuterer kamphanene seg imellom. (Foto: Tim de Waele).

8. Dramatikk i Strasbourg (2006)

Quelle dramatique! På felgen av nok en enorm dopingskandale rulles Tour de France i gang i Strasbourg. Men både Ullrich og Basso er fort glemt av norske fans når Hushovd stormer feilfritt gjennom prologen og slår George Hincapie med sju tideler.

Dagen etter blir det imidlertid blodig alvor for den gule trøyen. I spurten forserer han fremover langs gjerdet og blir truffet av en reklamehanske fra PMU (sponsoren til den grønne trøyen). Etter målgang ligger han i en blodpytt på bakken omsvermet av fotografer, med ett seks centimeter langt og dypt kutt like ved albuen. Ingen nåde. Både gul og grønn trøye ryker.

Dagen etter går en bandasjert Hushovd tilbake i spurtkrigen. Skulder til skulder mot rabagasten Robbie McEwen må han klikke ut av pedalen. Hushovd klarer likevel en tredjeplass og tar tilbake ledertrøya. En mental maktdemonstrasjon!

9. Champs-Élysées (2006)

Han var langt nede etter å ha skadet armen, hatt magetrøbbel og blitt disket i spurten på fjerdeetappen. Hushovd vurderte å bryte. Helt uten sjans til å vinne den grønne poengtrøya, hadde Hushovd en lang peptalk med sin personlige trener Atle Kvålsvoll, som vekket en Pavloviansk reaksjon hos sin dyriske elev.

Drømmen om Champs-Élysées lå på andre siden av Pyreneene. Siste hviledag brukes derfor til intens videoanalyse av massespurtene hvor Robbie McEwen har herjet. Og i Paris klaffer alt. Til tross for en tidlig punktering på paradegaten, finner Sebastian Hinault og Julian Dean sin kaptein. På oppløpet detonerer Hushovd ut av hjulet til McEwen som virker stillestående i forhold. Hushovd vinner med flere sykkellengder.

10. VM-gullet i Geelong (2010)

Med sin temposeier i U23-klassen under VM i 1998 fikk Hushovd sitt ordentlige internasjonale gjennombrudd. To år senere kjørte han sitt første profesjonelle verdensmesterskap. 22-åringen fullførte debuten, men kom inn på sisteplass. Ti år – og mange doping skandaler senere – blir han Norges første verdensmester på landeveien noensinne. I en mellomkupert løype i Australia vinner han spurten fra en gruppe på 18 ryttere. Danske Matti Breschel tar sølv og Allan Davis bronse.

11. Paris-Roubaix — en liten revansj (2014)

Helt i tet akselererte han inn på Mons-en-Pévèle, kanskje det aller hardeste brosteinspartiet. Etter flere magre, sykdomspregede år var han endelig god nok til å bekle de fremre rekker i rittet han holdt høyrere enn noe annet. Endelig god nok til å prege utvikling og utfall. Han var en taktisk brikke i BMC-lagets strategi og løste oppgaven med bravur. Resultatet (19.plass) glemmer vi. Prestasjonen ble hans aller siste hurra i Paris-Roubaix.

Denne artikkelen ble publisert 18.januar 2018.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.