Ørken, dadler og norsk suksess - Sykkel
1429 Views

Ørken, dadler og norsk suksess

Tour of Oman oppsummert i bilder og tekst.

Februar 18, 2018
Skrevet av:

Espen J. Lee

TEKST: Espen J. Lee FOTO: Kåre Dehlie Thorstad

 

I en annen tidssone, langt borte fra våre TV-skjermer, i et land vi vet så lite om. Tour of Oman er virkelig et ritt for fantasien. Jeg kan kun én «funfact» om Oman: Folket der elsker dadler. I over 6000 år har de maulet ørkenens klebrige delikatesse og de serverer det til alle døgnets tider. I motsetning til sine ressurssterke naboer har omanerne begrensede oljeressurser, på 25.-plass globalt ­– men hva gjelder dadler er de trygt plassert topp ti.

Det samme var Odd Christian Eiking etter seks etapper i Tour of Oman. Den norske klatreren til Wanty – Groupe Gobert var trass i en bruddskadet høyrefot stabil hele uken gjennom, og bokførte seg til slutt en sterk 8.plass sammenlagt. Kun 1:34 bak vinneren. Mulig dadlene han smattet til frokost ble tungen på vektskålen, men 23-åringen var altså topp 13 på alle etappene som gjaldt, sikret seg en dag i den hvite ungdomstrøyen, og sitt mest betydningsfulle sammenlagtresultat i proffkarrieren så langt. Glem ikke at den tidligere FDJ-rytteren ble 13.man i Tour de Pologne i fjor.

Sindre Skjøstad Lunke fikk også en positiv start på året med Tour of Oman. Fortuneo-rytteren endte på 22.plass sammenlagt.

Dette var et Tour of Oman for de unge. Alexey Lutsenko (25) og Miguel Angel Lopez (24) dominerte. På kongeetappen til Green Mountain tilhørte de to første plassene Astana-duoen. De to toppet også sammendraget når alle etapper var unnagjort.

Colombianeren Lopez vant Tour de l’Avenir i 2014, samme år Eiking imponerte i Giro della Valle d’Aoste, og kalles «El Superman». Klengenavnet sitter igjen etter en dramatisk episode hjemme i Colombia. Landeveisrøvere forsøkte å stjele sykkelen til Lopez og i basketaket ble han knivstukket, men likevel i stand til å kjempe dem ned. I år skal han være Astanas kapteins i Giro d’Italia og virker å være i god rute.

Lenge har det blitt snakket om Lutsenko. Den nye Vinokourov, sier mange. Den nye Sagan, sier Vinokourov selv. Uansett sammenlikning – med etappeseiere i Vuelta a España, Paris-Nice og Tour de Suisse de siste årene er det liten tvil at han er Kazakhstans mest talentfulle rytter om dagen.

Nå vant han Tour of Oman, og med sin iboende Vino-liknende aggressivitet kan 25-åringen vinne mange ritt fremover.

Alexander Kristoff ga oss også noe søtt å suge på. For tredje året på rad vant han den avsluttende etappen i Matrah Corniche. Etter en del stang ut i Dubai Tour og de innledende etappene i Oman, klaffet det endelig for nordmannens nye opptrekkstog. Til og med den tidligere verdensmesteren Rui Costa bidro i posisjoneringer av Stavanger-ekspressen som leverte varene som bestilt.

 

Dette smakte nok godt. Ikke bare var det Kristoffs første seier for året med sitt nye lag (hans 66. totalt), det var også UAE Team Emirates første triumf denne sesongen. Attpåtil på sine «hjemlige» trakter i Midtøsten. De oljerike sjeikene som kroneruller Kristoffs nye lag er nok svært fornøyd og skjenker nok sin nye, norske stjerne en velfortjent bonus. Faren for at en voksen sekk med søte dadler venter på Kristoff når han kommer hjem til Stavanger er derfor stor.

 

Men dit skal han ikke ennå. Først avslutter han sin arabiske Grand Tour med Abu Dhabi Tour. Derfor blir det ingen Kristoff i klassikeråpningen i Belgia neste helg, til stor glede for sykkelsportens ekspansjonistiske fløy, og likefullt skuffelse for alle tradisjonalister.

Europamesteren blir trolig en av de mest solkyssete rytterne i feltet, når han omsider kommer til Paris-Nice i mars. Hvitkledd, brun og rask. Og kanskje innskrumpet som en daddel.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.